Η Covid-19 διπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού ακόμα και 3 χρόνια μετά

Ο αυξημένος κίνδυνος που συνδέεται με την Covid-19 συγκρίνεται με τον διαβήτη τύπου 2 και την καρδιαγγειακή νόσο
Απεικόνιση των αλλοιώσεων στην καρδιά από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία
ΑΠΕ-ΜΠΕ/American Heart Association
2'

Η λοίμωξη Covid-19 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, ακόμα και για διάστημα τριών ετών αργότερα, στα άτομα με ή χωρίς καρδιαγγειακή νόσο. Αυτό διαπιστώνει έρευνα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology» της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Όπως εντοπίστηκε, ο αυξημένος κίνδυνος καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου που συνδέεται με την Covid-19 ήταν συγκρίσιμος με παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η περιφερική αρτηριακή νόσος και η καρδιαγγειακή νόσος. Ο κίνδυνος ήταν σημαντικά υψηλότερος για τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν: ήταν υπερδιπλάσιος στους ενήλικες που είχαν νοσήσει με Covid-19, αλλά σχεδόν τετραπλάσιος σε όσους νοσηλεύτηκαν, σε σύγκριση με άτομα χωρίς ιστορικό μόλυνσης.

Περαιτέρω γενετική ανάλυση αποκάλυψε, επίσης, ότι ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν περίπου 65% υψηλότερος στους ενήλικες με ομάδες αίματος Α, Β ή ΑΒ, εκτός δηλαδή της ομάδας Ο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη βρετανική βάση UK Biobank για 10.005 άτομα που έπασχαν από ήπια έως σοβαρή Covid-19 και 217.730 άτομα που δεν μολύνθηκαν, κατά τη χρονική περίοδο Φεβρουαρίου-Δεκεμβρίου 2020, δηλαδή πριν από τη διάθεση των εμβολίων. Τα άτομα παρακολουθήθηκαν για χρονικό διάστημα σχεδόν τριών ετών.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μελέτη είχε αρκετούς περιορισμούς, όπως το ότι τα δεδομένα προέρχονταν από ασθενείς, οι οποίοι είχαν μολυνθεί με το αρχικό στέλεχος του ιού και πριν τα εμβόλια γίνουν ευρέως διαθέσιμα το 2021.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις