Καταγράφηκε το πρώτο σοβαρό κρούσμα γρίπης Α - Στη ΜΕΘ 64χρονος ασθενής

Η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (SARS-CoV-2, ιοί γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός - RSV) στη χώρα μας, για την εβδομάδα (40/2024) από τις 30 Σεπτεμβρίου 2024 έως τις 6 Οκτωβρίου 2024

ΜΕΘ
613 νέες εισαγωγές για κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα
INTIME NEWS
2'

Εμφανίστηκαν τα πρώτα σποραδικά κρούσματα γρίπης, με την έναρξη του Οκτωβρίου. Η θετικότητα της εποχικής γρίπης, πάντως, παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Την εβδομάδα 40/2024 καταγράφηκε ένα σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α, με νοσηλεία σε ΜΕΘ σε άνδρα, 64 ετών.

Ως προς τον κορονοϊό, η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Καταγράφηκαν 613 νέες εισαγωγές, παρουσιάζοντας μικρή μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 592.

Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν έξι. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν οχτώ. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 23.

Ο αριθμός των θανάτων ήταν 17. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 28.

Από τις 27/9 αναγνωρίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC) ως στέλεχος ενδιαφέροντος η υπο-παραλλαγή KP.3 της ΒΑ.2.86, ενώ υπό παρακολούθηση τέθηκε και η υπο-παραλλαγή XEC της ΒΑ.2.86. Τις τελευταίες εβδομάδες το στέλεχος που επικρατεί είναι το KP.3, ενώ ανιχνεύτηκαν τα πρώτα στελέχη XEC στη χώρα. Τα στελέχη αυτά δεν έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου.

Σε εθνικό επίπεδο, το σταθμισμένο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα βρίσκεται σε μέτρια επίπεδα σε σχέση με τα ιστορικά δεδομένα, χωρίς να παρουσιάζει αξιόλογη μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Σε τέσσερις από τις δέκα περιοχές τα επίπεδα του ιικού φορτίου εμφανίζονται υψηλά, με διαφαινόμενη αυξητική τάση, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές τα επίπεδα είναι χαμηλά/μέτρια.

Για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) δεν έχουν καταγραφεί θετικά δείγματα τόσο στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ), όσο και στα νοσοκομεία (δίκτυο επιτήρησης SARI).

Τέλος, ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανεξαρτήτως παθογόνου βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, αντίστοιχα με τα περσινά, ενώ το ίδιο παρατηρείται και για τα κρούσματα Σοβαρής Οξείας Λοίμωξης Αναπνευστικού - SARI, ανεξαρτήτως παθογόνου.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή