Ψηφιακό σαφάρι κατά της υπερσυνταγογράφησης - Πρόστιμα άνω των 3 εκατ. ευρώ τους τελευταίους μήνες

Σαφές μήνυμα προς γιατρούς που παρανομούν στέλνει ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης
Ο ΕΟΠΥΥ ζήτησε εξηγήσεις από 296 γιατρούς
2'

"Σταματήστε να το κάνετε, θα σας πιάσουμε όλους". Ο κ. Γεωργιάδης μαζί με τη διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη και την διοικήτρια της ΗΔΙΚΑ, Νίκη Τσούμα, παρουσίασαν την Τετάρτη (16/10/2024) τα νέα ψηφιακά εργαλεία που εντόπισαν πάνω από 100 γιατρούς μέσα στο 2024 να υπερσυνταγογραφούν και να ζημιώνουν το δημόσιο με τεράστια ποσά. Η πρόσφατη ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι κατά το πρώτο οχτάμηνο του έτους, αυτοί οι 100 γιατροί συνταγογράφησαν μεταξύ 250 και 422 διαφορετικά φάρμακα ανά ασθενή (ΑΜΚΑ) με ποσότητες που κυμαίνονταν από 250 έως 1630 τεμάχια.

Η ΗΔΙΚΑ εντόπισε ΑΜΚΑ με περίεργη δραστηριότητα συνταγογράφησης και στη συνέχεια ο ΕΟΠΥΥ έλεγξε τους γιατρούς που συνταγογραφούσαν. Ο ΕΟΠΥΥ ζήτησε εξηγήσεις από 296 γιατρούς -είχε ελεγχθεί τριπλάσιος αριθμός γιατρών- για 422.000 ευρώ και τελικά καταλογίστηκαν 300.000 ευρώ. Ως προς τα ιατροτεχνολικά προϊόντα και μετά το πρόσφατο πόρισμα απάτης σε βάρος του ΕΟΠΥΥ ύψους 2 εκατ. ευρώ που επέσυρε και ποινικές ευθύνες, αποκαλύφθηκαν επίσης δύο περιπτώσεις γιατρών στους οποίους καταλογίστηκαν 800.000 ευρώ. Σύμφωνα με την κυρία Καρποδίνη, το τελευταίο πεντάμηνο έχουν καταλογιστεί πάνω από 3 εκατ. ευρώ.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης, ότι ποινές έχουν επιβληθεί σε 20 γιατρούς για παράνομη συνταγογράφηση διαβητολογικών φαρμάκων με καταλογισμό 1 εκατ. ευρώ και σε 15 γιατρούς για παράνομη συνταγογράφηση βιταμινών. Σε όλους τους γιατρούς που έχουν εντοπιστεί να παρανομούν, έχει διακοπεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Επίσης, διακοπή εκτέλεσης συνταγών έχει επιβληθεί και σε φαρμακεία, όπου εκτελούνταν οι παράνομες συνταγές. Όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις κρύβονται παράνομες παράλληλες εξαγωγές και φοροδιαφυγή, για τις οποίες ενημερώνεται και η ΑΑΔΕ.

Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ προανήγγειλε το επόμενο διάστημα ελέγχους σε όλους τους πολίτες που παίρνουν πάνω από 5 φάρμακα. Θα αποστέλλεται μήνυμα στο γιατρό εάν τα φάρμακα αυτά είναι απαραίτητα εφ όρου ζωής ή όχι. Σκοπός είναι να χτυπηθεί η πολυφαρμακία, σημείωσε η κυρία Καρποδίνη.

Σχετικές ειδήσεις