Γεωργιάδης: Εκτεταμένοι έλεγχοι και σε διαγνωστικά κέντρα - Κλείνει το κεφάλαιο προκλητή ζήτηση
Κλείνει το κεφάλαιο προκλητή ζήτηση και στα διαγνωστικά κέντρα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη. Όπως δήλωσε στο Action 24, εκτεταμένοι έλεγχοι «οριζόντια και κάθετα» γίνονται παντού, γιατί «ο σκοπός μου είναι να μπορέσω να βάλω μία τάξη στο σύστημα».
Συγκεκριμένα για τα διαγνωστικά κέντρα τόνισε ότι το «ατομικό clawback» έχει αποδεθιχθεί πολύ αποτελεσματικό. «Έχω εφαρμόσει φέτος μία πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση: το ατομικό clawback με το οποίο κλείνουμε το κεφάλαιο προκλητή ζήτηση στα διαγωνιστικά κέντρα». Μάλιστα, το εργαλείο αυτό θα επιτρέψει και την παράλληλη μείωση των υποχρεωτικών επιστροφών που επιβάλλονται στους παρόχους για την υπέρβαση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, «θα έχουμε σε ετήσια βάση πάνω από 10 μονάδες πτώση (σ.σ. στο clawback) μετά από μια δεκαετία που μόνο ανέβαινε».
Σχετικά με το θέμα της υπερσυνταγογράφησης, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην υπόθεση της γιατρού από τη Μυτιλήνη: «Όταν μου έφεραν τον πίνακα με τους πιο παραβατικούς γιατρούς είδαμε το όνομα της κυρίας, η οποία συνταγογραφούσε τα φάρμακα τις μεταμεσονύκτιες ώρες στον σύζυγο και στα παιδιά της, έχοντας βάλει φάρμακα πολλών χιλιάδων ευρώ αντίθετα μεταξύ τους, που κανένα ιατρικό πρωτόκολλο δεν τα δικαιολογούσε για τέτοιες ηλικίες. Μάλιστα της είπα, μα έχετε κόρη που παίρνει τρεις διαφορετικές στατίνες στα 14 της χρόνια; Και μου απαντάει, έχει μια πάρα πολύ σημαντική πάθηση, αλλά μην ανησυχείτε δεν θα ξανασυμβεί. Δηλαδή έχει σοβαρή πάθηση και τώρα επειδή σας πήρα τηλέφωνο, θεραπεύτηκε; Κάπου εκεί μου λέει, "να σας εξηγήσω". Της απάντησα, "δεν χρειάζεται να εξηγήσειςσε εμένα, θα εξηγήσεις στις αρχές"».
Τη συγκεκριμένη γιατροί και άλλους 100 συναδέλφους της που εντοπίστηκαν να συνταγογραφούν παράνομα, έπιασαν τα συστήματα της ΗΔΙΚΑ. Η πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ, Νίκη Τσούμα, εξήγησε στο ΕΡΤnews πως «δεν υπάρχει τρύπα στο σύστημα, υπάρχει κακή χρήση του συστήματος. Τα συστήματα έχουν κανόνες και πρέπει να τα χρησιμοποιούμε ως τέτοια. Όταν κάποιος έχει τη δυνατότητα να γράψει μια συνταγή σε ένα ΑΜΚΑ ενός ασθενούς, την έχει την δυνατότητα από το σύστημα γιατί είναι ο γιατρός του και πρέπει να έχει αυτή την δυνατότητα. Όταν αυτός ο γιατρός λοιπόν κάνει κακή χρήση και γράφει 15, 20, 30, 50 συνταγές σε ένα ΑΜΚΑ που γνωρίζει, τότε αυτό είναι κακή χρήση του συστήματος».
Σχολιάζοντας τον ισχυρισμό γιατρού ότι κάποιος χάκαρε το λογαριασμό του είπε ότι «αυτό δεν ισχύει γιατί δεν έχουμε καταγγελίες ή κρούσματα για τέτοιου είδους τεχνολογική παρέμβαση. Γεγονός είναι ότι αυτά τα φάρμακα πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, άρα λοιπόν γίνεται δαπάνη από το ελληνικό Δημόσιο για αυτά τα φάρμακα. Από εκεί και πέρα, αν αυτά τα φάρμακα ξαναχρησιμοποιούνται, δεν μπορώ να το γνωρίζω και αυτό θα το βγάλει η έρευνα».
«Το σύστημα της συνταγογράφησης είναι πλήρως ηλεκτρονικό, που σημαίνει ότι στη βάση μας έχουμε όλα τα δεδομένα της κίνησης και της ροής. Από τη μέρα που γίνεται η επίσκεψή μας στον γιατρό, η διάγνωση, και η συνταγογράφηση, μέχρι και την τελευταία στιγμή και ώρα που γίνεται η εκτέλεση μιας συνταγής στο φαρμακείο, ή η εκτέλεση ενός παραπεμπτικού σε ένα διαγνωστικό κέντρο. Αυτό σημαίνει ότι πλέον έχουμε τη δυνατότητα πάνω σε αυτή τη βάση, η οποία έχει τεράστια δεδομένα, τεράστιο πλούτο δεδομένων, να μπορούμε με έξυπνα συστήματα να ψάχνουμε και να βρίσκουμε με παραμέτρους και συγκεκριμένα ερωτήματα συμπεριφορές οι οποίες ξεφεύγουν από τον μέσο όρο. Οι έρευνες συνεχίζονται, καθώς το υπουργείο Υγείας μας δίνει συνεχώς παραμέτρους που θέλει να ελέγξει για συμπεριφορές οι οποίες ξεφεύγουν από τον μέσο όρο, και μας δίνει ερωτήματα που εμείς τα εφαρμόζουμε με τους αλγόριθμους πάνω στη βάση και δίνουμε συνεχώς απαντήσεις και στοιχεία στο υπουργείο» κατέληξε η κυρία Τσούμα.