Δωρεάν εξετάσεις πρόληψης για τον καρκίνο του πνεύμονα στο νοσοκομείο «Σωτηρία»

Από τα άτομα που έχουν εξεταστεί ήδη στο νοσοκομείο Σωτηρία, έχει εντοπιστεί ένα 4% περιστατικών κακοήθειας
Το πρώτο πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου σε επίπεδο πληθυσμού για καρκίνο πνεύμονα με αξονική τομογραφία χαμηλής ακτινοβολίας
INTIME NEWS (αρχείου)
2'

Το Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Σωτηρία» και το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Solace, για την ενίσχυση του προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του πνεύμονα. Στο πλαίσιο αυτό, το νοσοκομείο «Σωτηρία» και συγκεκριμένα η 7η Πνευμονολογική Κλινική αναζητούν 200 εξεταζόμενους, για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Στόχος της μελέτης είναι να αποδείξει την αναγκαιότητα του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα, που αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από κακοκήθεια στην Ελλάδα.

Από τα άτομα που έχουν εξεταστεί ήδη στο νοσοκομείο Σωτηρία, έχει εντοπιστεί ένα 4% περιστατικών κακοήθειας σε πολύ πρώιμο στάδιο, λέει στο Newsbomb.gr η κυρία Σταυρούλα Παυλοπούλου (Επιστημονικός Συνεργάτης Solace). Η πρώιμη διάγνωση μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε πλήρη ίαση, επισημαίνει. «Το πρόγραμμα ονομάζεται SOLACE (Homepage - SOLACE (europeanlung.org) και www.pnoi.org/solace), είναι συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ελληνικό υπουργείο Υγείας και έχει ως στόχο τη διευκόλυνση πρόσβασης ατόμων υψηλού κινδύνου σε κέντρα πρόληψης, όπως είναι το νοσοκομείο μας. Είναι δε το πρώτο πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου σε επίπεδο πληθυσμού για καρκίνο πνεύμονα με αξονική τομογραφία χαμηλής ακτινοβολίας στην Ελλάδα. Ως άτομα υψηλού κινδύνου θεωρούμε τους χρόνιους καπνιστές που καπνίζουν τουλάχιστον από 20ετίας κι αν το έχουν κόψει, να μην έχουν πάνω από 15 χρόνια. Στο νοσοκομείο "Σωτηρία" επικεντρωνόμαστε σε άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά και οικονομικά ομάδες πληθυσμού και σε γυναίκες» αναφέρει.

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν άτομα από 50 έως 74 ετών, ενεργοί ή πρώην καπνιστές. Συγκεκριμένα, πρέπει να έχουν καπνιστικό ιστορικό 20 πακέτα – έτη, δηλαδή να καπνίζουν για περισσότερα από 20 χρόνια ένα πακέτο την ημέρα ή δύο πακέτα την ημέρα για 10 έτη. Υποψήφια για προσυμπτωματικό έλεγχο είναι, επίσης, άτομα που έχουν διακόψει το κάπνισμα για λιγότερα από 15 χρόνια. Δεν υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση για τον εξεταζόμενο και το μόνο που χρειάζεται είναι η ύπαρξη ενεργού ΑΜΚΑ.

Οι εξετάσεις που διενεργούνται είναι σπιρομέτρηση και αξονική τομογραφία χαμηλής ακτινοβολίας. Και οι δύο εξετάσεις γίνονται σε μία επίσκεψη και η καθεμία διαρκεί περί τα 5 λεπτά. Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται:

1. Να απαντήσουν απλές ερωτήσεις σχετικά με το ιατρικό ιστορικό και το ιστορικό καπνίσματος

2. Να υποβληθούν σε απλή σπιρομέτρηση

3. Να υποβληθούν σε αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής ακτινοβολίας σε ανοικτό τομογράφο

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κλείσουν ραντεβού για την εξέταση στα εξής τηλέφωνα: 210 7781 720 (Δευ-Παρ 10.00-14.00) ή 6980 956 311.

Σχετικές ειδήσεις