Καρκίνος του πνεύμονα: Νεότερες θεραπείες αλλάζουν το προσδόκιμο επιβίωσης και στην προχωρημένη νόσο
Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες θανάτου και στα δύο φύλα, στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως. Οι νεότερες διαγνωστικές τεχνικές έχουν δώσει νέες δυνατότητες για την έγκαιρη διάγνωση αλλά και για τη σταδιοποίηση του καρκίνου του πνεύμονα. Ιδιαίτερη σημασία για την αντιμετώπιση της νόσου έχει η γονιδιακή υπογραφή του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα, η ανεύρεση νέων γονιδίων και η μοριακή ανάλυση του όγκου που οδηγεί σε στοχεύουσες θεραπείες.
Η αποκρυπτογράφηση των ανοσολογικών μονοπατιών έχει οδηγήσει σε νεότερες θεραπείες με κύριο εκπρόσωπο την ανοσοθεραπεία, η οποία άλλαξε το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα τελικού σταδίου και η χορήγησή της έχει πλέον επεκταθεί και στα πρωιμότερα στάδια της νόσου. Τα παραπάνω επισημαίνει η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου, με θέμα «Διαχείριση ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα στην κλινική πράξη», που θα πραγματοποιηθεί στις 8 και 9 Νοεμβρίου, στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Στο συνέδριο, το οποίο διοργανώνει η Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική του νοσοκομείου Παπανικολάου θα συμμετέχουν ως ομιλητές ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων που εμπλέκονται στη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου. «Η προώθηση συνεργασίας των ειδικοτήτων είναι ιδιαίτερα σημαντική για την καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενών. Το συνέδριο απευθύνεται τόσο σε έμπειρους ιατρούς που ασχολούνται με τον καρκίνο του πνεύμονα από διάφορες πλευρές, όσο και σε νεότερους συναδέλφους που επιθυμούν να αποκτήσουν μια συνολική θεώρηση για τις νεότερες εξελίξεις. Προσδοκία του συνεδρίου είναι η ενεργή συμμετοχή φοιτητών, ειδικών και ειδικευόμενων ιατρών στην πνευμονολογία, στην ογκολογία, στη θωρακοχειρουργική, στην ακτινοθεραπεία, στην παθολογοανατομία και σε άλλες συναφείς ειδικότητες σε ένα διήμερο προαγωγής της επιστημονικής γνώσης, με στόχο να θεμελιωθεί μια γόνιμη και δημιουργική συζήτηση με επίκεντρο τον ασθενή με καρκίνο του πνεύμονα», σημειώνουν οι διοργανωτές του Συνεδρίου.