Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Μην χρησιμοποιείτε το κινητό σας όταν τρώτε - Τι μπορεί να πάθετε

Μπορεί να ακούγεται ασήμαντο, αλλά ίσως προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας 
uniladtech
3'

Οι επιστήμονες απηύθυναν επείγουσα προειδοποίηση στους ανθρώπους που χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο όταν τρώνε.

Είναι γνωστό ότι για πολλούς χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η κάμερα του τηλεφώνου «τρώει» πριν από τον ίδιο τον άνθρωπο.

Πολλοί έχουν την τάση πρώτα να αναρτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το γεύμα που πρόκειται να φάνε ακουμπώντας πολλές φορές το κινητό τους τηλέφωνο και στη συνέχεια να ξεκινούν το γεύμα τους, ωστόσο οι ειδικοί εξηγούν γιατί αυτό δεν είναι και η καλύτερη ιδέα.

Στην πραγματικότητα, το να έχετε το τηλέφωνό σας στο τραπέζι μπορεί όχι μόνο να είναι αγενές, αλλά και να βλάψει την υγεία σας.

Σύμφωνα με τον Dr. Gareth Nye, ο οποίος είναι ανώτερος διδάσκων φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τσέστερ, το smartphone σας μπορεί να μεταφέρει επιβλαβή μικρόβια που θα μπορούσαν στη συνέχεια να εξαπλωθούν στο τραπέζι σας.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει πράγματα όπως τροφική δηλητηρίαση και δερματικές λοιμώξεις.

Ο ίδιος εξήγησε: «Κυρίως παθήσεις που μοιάζουν με γαστρεντερικές παθήσεις, όπως διάρροια, εμετός και άλλες στομαχικές διαταραχές.

«Ωστόσο, σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να προκαλέσει πολύ δυσάρεστες λοιμώξεις όπως σήψη ή πνευμονία».

Τι είδους βακτήρια λοιπόν βρίσκονται στα κινητά μας τηλέφωνα;

Λοιπόν, σύμφωνα με τον ειδικό, αυτό εξαρτάται από το επάγγελμα του κατόχου του κινητού.

Ο ίδιος είπε: «Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, ακόμη και αν δεν είναι πρώτης γραμμής, μπορεί να καλλιεργούν μια σειρά βακτηρίων με τα πιο συνηθισμένα να είναι η Pseudomonas aeruginosa (η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού ή του δέρματος) και το Acinetobacter baumannii (το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μηνιγγίτιδα).

Οι μη υγειονομικοί εξακολουθούν να μεταφέρουν βακτήρια στα τηλέφωνά τους, με τα θετικά κατά Gram σποροβακτήρια να είναι τα πιο συνηθισμένα.

Αυτά συνδέονται με τροφικές δηλητηριάσεις και άλλα γαστρεντερικά προβλήματα. Σχεδόν όλες οι επιφάνειες των τηλεφώνων θα φέρουν τα κοινά επικίνδυνα βακτήρια E. coli και τον κοπρανώδη στρεπτόκοκκο», ανέφερε αρχικά.

Μπορεί να μην είναι ανακουφιστικό να το ακούτε αυτό, αλλά τα βακτήρια στα τηλέφωνά μας έχουν συνήθως μεταφερθεί από τα χέρια μας.

Ο ειδικός συνέχισε: «Τα χέρια μας αγγίζουν περίπου 150 διαφορετικά αντικείμενα κάθε μέρα, περισσότερα αν είστε εργαζόμενος στις δημόσιες συγκοινωνίες, για παράδειγμα. Κάθε μία από αυτές τις επιφάνειες έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε μόλυνση με πιο επικίνδυνα βακτήρια.

Αφού βρεθούν στα χέρια μας τα μικρόβια το επόμενο σημείο που συνήθως αγγίζουμε είναι η οθόνη του τηλεφώνου και τα βακτήρια μεταφέρονται από οποιοδήποτε αντικείμενο αγγίζουμε στο τηλέφωνο.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν ασχολούμαστε με το κινητό όσο βρισκόμαστε στην τουαλέτα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει την εξάπλωση βακτηρίων γύρω από το τραπέζι ειδικά αν έχετε επίσης το τηλέφωνό σας σε χρήση κατά τη διάρκεια του φαγητού», τόνισε ακόμη.

*Με πληροφορίες από UniladTech