Hofmarcher στο Newsbomb.gr: Η Ελλάδα να συνεχίσει τα προγράμματα πρόληψης κατά του καρκίνου
Πώς η φροντίδα του καρκίνου στην Ελλάδα μπορεί να συγκριθεί με την υπόλοιπη Ευρώπη και ποιοι τομείς χρειάζονται βελτίωση; Προσπαθώντας να απαντήσουν σε αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα με μετρήσιμα στοιχεία, ερευνητές με επικεφαλής τον Thomas Hofmarcher, Διευθυντή Έρευνας στο Σουηδικό Ινστιτούτο για τα Οικονομικά της Υγείας, συνέταξαν τον πίνακα ελέγχου για τον καρκίνο.
Ο πίνακας παρέχει μια συνοπτική περιγραφή επιλεγμένων δεικτών απόδοσης σε όλους τους τομείς της φροντίδας του καρκίνου, για μια σειρά χωρών στις οποίες περιλαμβάνεται και η Ελλάδα. Για κάθε δείκτη, ο πίνακας ελέγχου εξετάζει το τρέχον status quo, τις πρόσφατες πρωτοβουλίες πολιτικής και τις συστάσεις. Ο σκοπός του πίνακα ελέγχου είναι να υποστηρίξει την ανάπτυξη μιας εθνικής στρατηγικής για τον καρκίνο και να τονίσει τη σημασία της μέτρησης και της σύγκρισης των επιδόσεων μιας χώρας σε όλους τους τομείς της φροντίδας του καρκίνου με προκαθορισμένους στόχους.
Ο Thomas Hofmarcher συμμετείχε στο έκτο European Cancer Forum, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 4 Δεκεμβρίου. Το φόρουμ διοργανώνεται ετησίως, για να επισημανθεί η πρόοδος αλλά και οι ελλείψεις στην υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου, που υιοθέτησε η Κομισιόν το 2020. Ο κ. Hofmarcher εξήγησε στο Newsbomb.gr τη χρησιμότητα του πίνακα ελέγχου: «Ο πίνακας έχει συμπεριλάβει δείκτες από πεδία για τα οποία θέλουμε δεδομένα, ώστε να χαράξουμε κατάλληλες πολιτικές αλλά και να ελέγχουμε την εφαρμογή τους, πώς δηλαδή εφαρμόζεται ανά κράτος-μέλος το Ευρωπαϊκό Σχέδιο κατά του καρκίνου».
«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι σε πάνω από τις μισές χώρες, οι κυβερνήσεις έχουν επικαιροποιήσει το σχέδιό τους κατά του καρκίνου ή εκπόνησαν νέα σχέδια. Στην Ελλάδα, βλέπουμε ότι δεν υπάρχει ακόμη εθνικό σχέδιο κατά του καρκίνου. Ελέγξαμε 15-20 δείκτες και στους περισσότερους είδαμε ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος βελτίωσης για την Ελλάδα, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
»Όμως διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν θετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες σε κάποια από τα πεδία δράσης, για παράδειγμα το νομοθετικό πλαίσιο για τη δημιουργία εθνικού μητρώου νεοπλασιών. Για πρώτη φορά θα γνωρίζουμε πόσοι ογκολογικοί ασθενείς υπάρχουν στην Ελλάδα. Μέχρι τώρα έχουμε μόνο εκτιμήσεις, σύντομα όμως θα γνωρίζουμε συγκεκριμένο αριθμό. Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη».
Οι βιοδείκτες είναι ένας από τα πεδία που περιλαμβάνονται στον πίνακα ελέγχου για τον καρκίνο. Το υπουργείο Υγείας έχει δεσμευθεί για τη διαμόρφωση ενός εθνικού πλαισίου για την εισαγωγή και αποζημίωση βιοδεικτών στην Ελλάδα. Ρωτήσαμε τον κ. Hofmarcher για αυτήν την εξέλιξη. «Πρόκειται για ένα πεδίο-πρόκληση. Για πάνω από μια δεκαετία δεν έχουν μπει στην αποζημίωση νέοι βιοδείκτες και οι ασθενείς αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους, είτε οι φαρμακευτικές εταιρείες ή η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) να καλύπτουν το κόστος για αυτά τα τεστ. Κατά τη διάρκεια αυτών των 10-20 ετών, έχουμε σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση του καρκίνου, με πιο εξατομικευμένες θεραπείες που στοχεύουν σε μικρούς υπο-πληθυσμούς. Αλλά για να αναγνωρίσουμε αυτές τις υπο-ομάδες που θα ωφεληθούν από τις θεραπείες, χρειαζόμαστε έλεγχο βιοδεικτών. Δεν φτάνει μόνο να αποζημιώνεται το φάρμακο χρειάζεται και το τεστ. Συνήθως το τεστ από μόνο του δεν είναι τόσο ακριβό. Αλλά αν δεν πληρώσουμε για το τεστ δεν θα πάμε ποτέ στην θεραπεία. Αυτό είναι το μεγάλο θέμα. Ελπίζω να ενταχθούν οι νέοι βιοδείκτες στην αποζημίωση» και στην Ελλάδα.
Σχετικά με τα προγράμματα πρόληψης που υλοποιούνται στη χώρα μας με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ρωτήσαμε τον κ. Hofmarcher εάν υπάρχει δυνατότητα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για τη μετά RRF εποχή. «Σε σχέση με τα ευρωπαϊκά κονδύλια αυτό μένει να αποδειχθεί, είναι εάν η νέα θητεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνεχίσει να επενδύει τα ίδια ποσά στην υγεία συνολικά -όχι μόνο στον καρκίνο. Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος για να είμαι ειλικρινής, νομίζω ότι θα δώσουν προτεραιότητα σε άλλα πεδία τα επόμενα 5 χρόνια, που σημαίνει ότι η Ελλάδα και οι άλλες χώρες θα πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη. Ελπίζω, όταν ολοκληρωθεί το RRF, η Ελλάδα να έχει δει τη θετική επίδραση από τα προγράμματα πρόληψης. Να εντοπίζονται νωρίς, για παράδειγμα, γυναίκες με καρκίνο του μαστού, καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, γεγονός που τους δίνει την ευκαιρία της επιβίωσης. Ελπίζω η ελληνική κυβέρνηση να καταλάβει τα οφέλη και να δει τις οικονομικές επιδράσεις. Γιατί μιλάμε για γυναίκες σε παραγωγικές ηλικίες και αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους».