Αποκαλυπτική απάντηση του ΠΟΥ για το πόσο έτοιμη είναι η ανθρωπότητα σε ενδεχόμενο νέας πανδημίας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητάει από την Κίνα, να δώσει επιτέλους τα δεδομένα για την προέλευση του Covid-19
Αρχείου AP
3'

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ικέτευσε την Κίνα να μοιραστεί δεδομένα και πρόσβαση για να βοηθήσει στην κατανόηση της προέλευσης του Covid-19, πέντε χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας που ανέτρεψε τα πάντα στον πλανήτη.

«Συνεχίζουμε να καλούμε την Κίνα να μοιραστεί δεδομένα και να δώσει πρόσβαση, ώστε να κατανοήσουμε την προέλευση του Covid-19. Αυτό είναι μια ηθική και επιστημονική επιταγή», ανέφερε ο ΠΟΥ σε δήλωση τη Δευτέρα.

Ο Covid-19 σκότωσε περισσότερους από επτά εκατομμύρια ανθρώπους, κατέστρεψε τις οικονομίες και τα συστήματα υγείας.

«Χωρίς διαφάνεια, κοινή χρήση και συνεργασία μεταξύ των χωρών, ο κόσμος δεν μπορεί να αποτρέψει και να προετοιμαστεί επαρκώς για μελλοντικές επιδημίες και πανδημίες», ανέφερε ο ΠΟΥ.

Το Πεκίνο εξέδωσε μια αυστηρή απάντηση στα σχόλια την Τρίτη, λέγοντας ότι μοιράστηκε πληροφορίες για τον Covid «χωρίς να κρατήσει τίποτα πίσω».

«Πριν από πέντε χρόνια... η Κίνα μοιράστηκε αμέσως πληροφορίες επιδημίας και αλληλουχία γονιδίων ιού με τον ΠΟΥ και τη διεθνή κοινότητα. Χωρίς να συγκρατήσουμε τίποτα, μοιραστήκαμε την εμπειρία πρόληψης, ελέγχου και θεραπείας, συμβάλλοντας τεράστια στο έργο της διεθνούς κοινότητας για την καταπολέμηση της πανδημίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ.

Ο ΠΟΥ εξιστόρησε πώς στις 31 Δεκεμβρίου 2019, το γραφείο της χώρας του στην Κίνα έλαβε μια δήλωση μέσων ενημέρωσης από τις υγειονομικές αρχές στη Γουχάν σχετικά με περιπτώσεις «ιογενούς πνευμονίας» στην πόλη.

«Τις εβδομάδες, τους μήνες και τα χρόνια που εκτυλίχθηκαν μετά από αυτό, ο Covid-19 ήρθε να διαμορφώσει τις ζωές μας και τον κόσμο μας», ανέφερε η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ.

«Καθώς σηματοδοτούμε αυτό το ορόσημο, ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να τιμήσουμε τις ζωές που άλλαξαν και που χάθηκαν, ας αναγνωρίσουμε όσους υποφέρουν από Covid-19 και Long Covid , ας εκφράσουμε ευγνωμοσύνη στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που θυσιάστηκαν τόσο πολύ για να μας φροντίσουν και να δεσμευτούμε μαθαίνοντας από τον Covid-19 για να χτίσουμε ένα πιο υγιές αύριο».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους αναφέρθηκε στο ζήτημα εάν ο κόσμος ήταν καλύτερα προετοιμασμένος για την επόμενη πανδημία από ό,τι για τον Covid-19.

«Η απάντηση είναι ναι και όχι», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

«Αν η επόμενη πανδημία έφτανε σήμερα, ο κόσμος θα εξακολουθούσε να αντιμετωπίζει μερικές από τις ίδιες αδυναμίες και ευπάθειες που έδωσαν στον Covid-19 μια βάση πριν από πέντε χρόνια.

«Αλλά ο κόσμος έχει μάθει επίσης πολλά από τα οδυνηρά μαθήματα που μας δίδαξε η πανδημία και έχει λάβει σημαντικά βήματα για να ενισχύσει την άμυνά του ενάντια σε μελλοντικές επιδημίες και πανδημίες».

Τον Δεκέμβριο του 2021, τρομαγμένες από την καταστροφή που προκάλεσε ο Covid, οι χώρες αποφάσισαν να αρχίσουν να συντάξουν μια συμφωνία για την πρόληψη, την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τα 194 κράτη μέλη του ΠΟΥ που διαπραγματεύονται τη συνθήκη έχουν συμφωνήσει στα περισσότερα από αυτά που πρέπει να περιλαμβάνει, αλλά έχουν κολλήσει στα πρακτικά.

Η προθεσμία για τις διαπραγματεύσεις είναι ο Μάιος του 2025.