Έχετε σάκχαρο του αίματος; Μην τρώτε ποτέ αυτά τα 3 τρόφιμα
Ένας από τους κρίσιμους παράγοντες είναι να παρακολουθείτε τη διατροφή σας και να διατηρείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας μέσα σε συγκεκριμένα επίπεδα
Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα, ή υπεργλυκαιμία, είναι μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές εάν δεν ελεγχθεί σωστά.
Επηρεάζει ιδιαίτερα τα άτομα με διαβήτη, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει όσους έχουν συγκεκριμένες γενετικές προδιαθέσεις ή έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Ένας από τους κρίσιμους παράγοντες είναι να παρακολουθείτε τη διατροφή σας και να διατηρείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας μέσα σε συγκεκριμένα επίπεδα.
Επομένως, καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα παίζει η προσεκτική επιλογή των τροφίμων που καταναλώνετε καθημερινά. Ορισμένες τροφές, μάλιστα, μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές γλυκαιμικές αιχμές, δυσκολεύοντας έτσι τον οργανισμό να διατηρήσει την ισορροπία. Υπό αυτή την έννοια, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγονται κατηγορηματικά και ποιες όχι.
Τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη
Από τις πιο επιβλαβείς τροφές για όποιον πάσχει από υψηλό σάκχαρο στο αίμα είναι, φυσικά, εκείνες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, ή αλλιώς γλυκαιμικό δείκτη. Ο γλυκαιμικός δείκτης μετρά την ταχύτητα με την οποία ένα τρόφιμο αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του οργανισμού. Οι τροφές με ΓΔ υψηλότερο από 70 χωνεύονται γρήγορα και στη συνέχεια απορροφώνται, προκαλώντας αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Μεταξύ των πιο κλασικών παραδειγμάτων βρίσκουμε το λευκό ψωμί και άλλα υπερ-επεξεργασμένα αρτοσκευάσματα. Το λευκό ψωμί, η focaccia και άλλα βιομηχανικά γλυκά, στην πραγματικότητα, πρέπει να αποφεύγονται, επειδή αυξάνουν πολύ γρήγορα το σάκχαρο στο αίμα, αλλά παρέχουν λίγες φυτικές ίνες και λίγα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Πρόκειται για τρόφιμα συχνά πλούσια σε πρόσθετα σάκχαρα.
Όχι μόνο τα ζαχαρούχα ποτά
Εκτός από το λευκό ψωμί και άλλα παρόμοια αρτοσκευάσματα, συναντάμε και τα ζαχαρούχα ποτά ως τις κύριες πηγές ζάχαρης στη σύγχρονη διατροφή. Τα ανθρακούχα ποτά, οι συσκευασμένοι χυμοί φρούτων και τα ενεργειακά ποτά περιέχουν πολύ υψηλές συγκεντρώσεις ζάχαρης, η οποία στη συνέχεια απορροφάται από το αίμα. Μεταξύ των τροφίμων που πρέπει να αποφεύγονται, επομένως, βρίσκουμε:
- Λευκό ψωμί και παρόμοια προϊόντα
- Διάφορα ζαχαρούχα ποτά
- Καραμελωμένα αποξηραμένα φρούτα και ζαχαρούχα δημητριακά
Τέλος, μεταξύ των τροφών που πρέπει να αποφεύγονται, βρίσκουμε επίσης αποξηραμένα ή ζαχαρωμένα φρούτα, καθώς και όλα εκείνα τα παρόμοια τρόφιμα που περιέχουν πολύ υψηλά επίπεδα ζάχαρης. Τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν σίγουρα να αποτελέσουν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και καλών λιπαρών, ωστόσο δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση, ειδικά τα ζαχαρωμένα. Όλα τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει, στην πραγματικότητα, ακυρώνονται από την τεράστια παρουσία ζάχαρης.
Το ίδιο ισχύει και για τα ζαχαρούχα δημητριακά που καταναλώνουμε συχνά και πρόθυμα για πρωινό. Αν και κατατάσσονται στις εύκολες, απλές και γρήγορες επιλογές, τα δημητριακά αυτά έχουν τόσο υψηλή περιεκτικότητα σε κρυμμένα σάκχαρα (και εξευγενισμένους υδατάνθρακες) που είναι απολύτως ακατάλληλα αν θέλετε να ακολουθήσετε μια υπογλυκαιμική δίαιτα. Εν κατακλείδι, θυμηθείτε να μειώσετε την κατανάλωση αυτών των τροφίμων και να συνδυάσετε τη δίαιτα με υγιεινή σωματική δραστηριότητα.