Ποτέ μην μαγειρεύετε αυγά με αυτόν τον τρόπο - Πετάξτε τα αν δείτε αυτό πάνω τους
Τι πρέπει να προσέξετε όταν ετοιμάζετε βραστά αυγά;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν έχει σημασία πώς και για πόση ώρα μαγειρεύετε τα αυγά, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις αυτή η κατά τα άλλα υγιεινή λιχουδιά μπορεί να προκαλέσει σοβαρά πεπτικά προβλήματα.
Μην το φάτε αν δείτε αυτό το χρώμα πάνω του μετά το μαγείρεμα!
Τα αυγά, όπως γνωρίζουμε, είναι μια εξαιρετικά ευέλικτη και θρεπτική τροφή που ο άνθρωπος καταναλώνει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, απαραίτητα αμινοξέα, βιταμίνες (όπως οι βιταμίνες Α, D, Ε και Β) και μέταλλα όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο. Τα αυγά είναι επίσης δημοφιλή λόγω της ευκολίας παρασκευής τους και των ευέλικτων χρήσεών τους: οι περισσότεροι από εμάς προτιμούμε τη βραστή εκδοχή τους, αλλά πολλοί τα τρώνε επίσης ως ομελέτα ή τηγανητά αυγά, για να μην αναφέρουμε ότι αποτελούν επίσης συστατικό σε κέικ και άλλα πιάτα.
Τα οφέλη τους για την υγεία περιλαμβάνουν τη συμβολή στην οικοδόμηση των μυών, την υποστήριξη της λειτουργίας του εγκεφάλου χάρη στη χολίνη που περιέχουν και την προαγωγή της καρδιαγγειακής υγείας όταν καταναλώνονται με μέτρο. Επιπλέον, τα αυγά παρέχουν αίσθημα πληρότητας για μεγάλο χρονικό διάστημα, οπότε μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.
Τι πρέπει όμως να προσέξετε όταν ετοιμάζετε βραστά αυγά; Λοιπόν, υποτίθεται ότι δεν έχει σημασία πόση ώρα μαγειρεύετε ένα αυγό, γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει δηλητηριώδες.
Όπως γράφει η Kiskegyed, τα αυγά δεν πρέπει να βράζονται για περισσότερο από 10 λεπτά ή να παραμένουν σε ζεστό νερό, καθώς μπορεί να γίνουν τοξικά, καθώς αν μαγειρευτούν για πολύ ώρα, σχηματίζεται υδρόθειο στο αυγό, το οποίο είναι επιβλαβές για την υγεία.
Το πράσινο χρώμα του κρόκου ενός βρασμένου αυγού προκαλείται από μια αντίδραση μεταξύ θείου και σιδήρου, η οποία συμβαίνει όταν το αυγό μαγειρεύεται για πολύ ώρα ή σε πολύ υψηλή θερμοκρασία. Το θείο στο ασπράδι του αυγού μετατρέπεται σε υδρόθειο με τη θερμότητα, το οποίο αντιδρά με τον σίδηρο στον κρόκο σχηματίζοντας μια ένωση που ονομάζεται σουλφίδιο του σιδήρου, η οποία έχει ως αποτέλεσμα το πρασινογκρι χρώμα. Αν και αυτό το χρώμα δεν αποτελεί άμεσο κίνδυνο για την υγεία, το υπερβολικό μαγείρεμα μπορεί να κάνει το αυγό λιγότερο ορεκτικό σε υφή και γεύση, ενώ το υδρόθειο μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστη οσμή.
Εάν το αυγό είναι κατά τα άλλα φρέσκο και αποθηκευμένο σωστά, η κατανάλωση τέτοιων αποχρωματισμένων αυγών δεν θα προκαλέσει ιδιαίτερα προβλήματα υγείας στους περισσότερους ανθρώπους, αλλά εάν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσουν πεπτικά ενοχλήματα, όπως φούσκωμα ή στομαχικές διαταραχές. Για να αποφύγετε τον αποχρωματισμό, συνιστάται, λοιπόν, να μαγειρεύετε το αυγό για ακριβώς 9-12 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός του, ενώ αν έχει μαγειρευτεί υπερβολικά, είναι προτιμότερο να το πετάξετε για να αποφύγετε πιθανές ασθένειες.