«Καμπανάκι» για τον νοροϊό: Κρύβεται στα ρούχα και τα έπιπλα - Έχει «διάρκεια ζωής» έως κι έναν μήνα

Πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στον επιθετικό ιό το πλύσιμο των χεριών 
3'

Τα μικρόβια του νοροϊού μπορούν να παραμονεύουν σιωπηλά στο ύφασμα των ρούχων για έως και ένα μήνα, μολύνοντας όσους τα αγγίζουν, προειδοποίησαν σήμερα οι ειδικοί εν μέσω ανησυχητικής αύξησης των μολύνσεων.

Άλλα αντικείμενα καλυμμένα με ύφασμα, όπως καρέκλες, καναπέδες, μαξιλάρια, ακόμη και κουρτίνες, θα μπορούσαν επίσης να φιλοξενούν τον εξαιρετικά μεταδοτικό ιό.

Τα κρούσματα του ιού, που μπορεί επίσης να προκαλέσει διάρροια, είναι αυξημένα κατά 40% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, δείχνουν τα στοιχεία.

Οι ειδικοί φοβούνται ότι τυχόν περαιτέρω αυξήσεις θα μπορούσαν να ασκήσουν επιπλέον πίεση σε μια ήδη τεταμένη υπηρεσία υγείας που ήδη μάχεται με ένα παλιρροϊκό κύμα γρίπης.

Ο νοροϊός συνήθως μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με κάποιον που έχει μολυνθεί, ή αγγίζοντας επιφάνειες ή αντικείμενα ή τρώγοντας τροφή που έχει αγγίξει κάποιος μολυσμένος.

Οι προϊστάμενοι υγείας συμβουλεύουν ήδη να μην βασίζεστε μόνο στα απολυμαντικά χεριών για την προστασία από τη μετάδοση - καθώς το αλκοόλ δεν σκοτώνει το μικρόβιο.

Αντίθετα, το πλύσιμο των χεριών συνιστάται ως άμυνα πρώτης γραμμής, καθώς το νερό βοηθά στη διάσπαση του κελύφους πρωτεΐνης γύρω από τον ιό, καθιστώντας τον ακίνδυνο.

Τώρα, οι ειδικοί καλούνται οι άνθρωποι να πλένουν και να στεγνώνουν τα ρούχα τους σε υψηλή θερμοκρασία σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την εξάπλωση.

Προτείνεται τα απορρυπαντικά πλυσίματος, ειδικά βιολογικοί τύποι που περιέχουν ένζυμα που ονομάζονται λιπάσες και θα βοηθήσουν να σκοτωθούν τα βακτήρια του νοροϊού.

Επίσης μία πλύση σε άδειο πλυντήριο με ζεστό νερό και χλωρίνη περίπου μία φορά το μήνα για να καθαρίσετε τον κάδο.

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Μινεσότα συμβουλεύουν ότι ο καθαρισμός των επιφανειών που αγγίζει κάποιος με νοροϊό είναι «ένας κρίσιμος τρόπος αφαίρεσης και καταστροφής του ιού».

Εάν ένα άτομο έχει κάνει εμετό στο χαλί ή πάνω στα έπιπλα, να μην σκουπίζεται την περιοχή με ηλεκτρική σκούπα πριν από τον καθαρισμό «καθώς αυτό θα προκαλέσει παθογόνα να μεταδοθούν στον αέρα και να εξαπλωθούν».

Αντίθετα, εφαρμόστε μαγειρική σόδα στην λερωμένη επιφάνεια πριν από τον καθαρισμό με ατμό ή την απολύμανση με αντιμικροβιακά προϊόντα αποτελεσματικά κατά του νοροϊού.

Η τελευταία Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα δείχνει επίσης ότι ο συνολικός αριθμός αναφορών νοροϊού φέτος (4.523) είναι υπερδιπλάσιος από εκείνον πριν από πέντε χρόνια (2.057).

Ο συναγερμός έρχεται καθώς τα κρούσματα νοροϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι σχεδόν διπλάσια από τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με στοιχεία του NHS που δόθηκαν στη δημοσιότητα , 528 νοσοκομειακές κλίνες στην Αγγλία γέμιζαν κάθε μέρα την περασμένη εβδομάδα από ασθενείς με διάρροια και έμετο ή συμπτώματα που μοιάζουν με νοροϊό.

Ενώ αυτό ήταν μειωμένο από 723 την προηγούμενη εβδομάδα, ο αριθμός εξακολουθεί να είναι 40% υψηλότερος από το ίδιο σημείο πέρυσι και (377) και το 2022 (338).

Ωστόσο, οι πραγματικοί αριθμοί κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο μπορεί να είναι ακόμη υψηλότεροι.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα στοιχεία βασίζονται σε θετικές εργαστηριακές αναφορές και τα νοσοκομεία του NHS που αναφέρουν ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα νοροϊού.

Οι περισσότεροι από αυτούς που έχουν μολυνθεί υποφέρουν από ναυτία, διάρροια και έμετο και αναρρώνουν στο σπίτι.

Ωστόσο, ο νοροϊός μπορεί να συσσωρεύσει πιέσεις στα νοσοκομεία, επειδή οι μολυσμένοι ασθενείς πρέπει να απομονώνονται σε μονόκλινα δωμάτια ή οι θάλαμοι πρέπει να είναι κλειστοί σε νέους ασθενείς για να περιοριστεί η εξάπλωση.

Η ξεκούραση και η κατανάλωση πολλών υγρών συνιστώνται συχνά από τους επικεφαλής υγείας για να βοηθήσουν στην ανάρρωση.