Μεταπνευμονοϊός: Οι εκτιμήσεις των ειδικών μετά το εγχώριο κρούσμα - Πόσο πρέπει να ανησυχούμε

Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας για τον μεταπνευμονοϊό, σύμφωνα με τους ειδικούς και τις υγειονομικές Αρχές.
4'

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές Αρχές της χώρας μας έπειτα από τον εντοπισμό κρούσματος μεταπνευμονοϊού στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Θεσσαλονίκη, αν και οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί.

Πρόκειται για έναν ηλικιωμένο 70 ετών ο οποίος αντιμετωπίζει καρδιολογικά προβλήματα και νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, αφού παρουσίασε έντονη δύσπνοια.

Νοσηλευόμενη βρίσκεται και η σύζυγος του 70χρονου στο ΑΧΕΠΑ και, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες υποβλήθηκε σε εργαστηριακές εξετάσεις και το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό για τον μεταπνευμονοϊό.

Ο 70χρονος άνδρας είχε έρθει σε επαφή με την κόρη του, η οποία μόλις είχε επιστρέψει από ταξίδι στην Κίνα. Η ίδια νοσεί από γρίπη με ήπια συμπτώματα.

Tα δείγματα τόσο του 70χρονου όσο και της συζύγου της έχουν σταλεί για επιβεβαίωση, ωστόσο ο ΕΟΔΥ ξεκαθαρίζει πως «το παραπάνω κρούσμα, ακόμα και αν επιβεβαιωθεί, δε θα αποτελεί το ''πρώτο κρούσμα'' στη χώρα» καθώς ο μεταπνευμονοϊός δεν αποτελεί νέο ιό για τη χώρα μας.

Όπως και οι ειδικοί, ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι «με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα μέχρι σήμερα, δε συντρέχει λόγος ανησυχίας για τον πληθυσμό».

Οι εκτιμήσεις τριών ειδικών για τον μεταπνευμονοϊό

Κατά γενική ομολογία, με βάση όσα έχουν αναφέρει οι ιατροί, δεν συντρέχει σοβαρός λόγος ανησυχίας καθώς ο πνευμονοϊός είναι ήδη γνωστός και δεν μπορεί να εξελιχθεί σε πανδημία.

«Δεν είναι κινέζικο ιός, είναι ένας ιός που αν θέλουμε να του δώσουμε ονομασία χώρας, είναι ολλανδικός, γιατί πρωτοπεριγράφηκε το 2001 στην Ολλανδία. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι κυκλοφορεί στην ανθρωπότητα τουλάχιστον 60 χρόνια. Είναι πολύ στενός συγγενής ενός άλλου ιού, του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού. Αυτός είναι ένας ιός που κυκλοφορεί πολλά χρόνια ανάμεσά μας, πλέον έχουμε και εμβόλιο για αυτόν τον ιό», είπε στο MEGA ο καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Για τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, τόνιζεβρισκόμαστε πολύ μακριά από όσα ζήσαμε την περίοδο της έξαρσης του κορονοϊού, μιλώντας στην ΕΡΤ:

«Το τι ζήσαμε στις 20 Φεβρουαρίου του 2020 δεν έχει καμία σχέση με αυτό που συζητάμε σήμερα, στις 8 Ιανουαρίου του 2024. Η πραγματικότητα είναι ότι το κοινό κρυολόγημα, το συνάχι δηλαδή, προκαλείται από μία σειρά ιών. Είναι κορωνοϊοί και είναι και τέτοιου είδους ιοί πολλοί και διάφοροι και δεν ανιχνεύονται ένας προς έναν. Ούτε φάρμακα ούτε εμβόλια έχουμε για αυτούς. Ιοί οι οποίοι ξεχωρίζουν είναι ο ιός της γρίπης για τον οποίον και υπάρχει ετήσιος εμβολιασμός. Τώρα αυτός είναι ένας τέτοιος ιός, δεν φαίνεται να προκαλεί κάποιου είδους ανησυχία πουθενά στον κόσμο».

«Ούτε η Κίνα δείχνει να έχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Δεν μας είπε η Κίνα ότι οφείλεται σ αυτό τον ιό. Η Κίνα μας είπε ότι ανιχνεύει αυτόν τον ιό, αλλά περισσότερο πιθανό είναι οι μαζικές εισαγωγές να προέρχονται από τη γρίπη. Άλλωστε, ένα 10 -15% των κρυολογήματος του χειμώνα, αυτό που λέγεται κοινό κρυολόγημα δηλαδή, προέρχονται από διάφορους ιούς και δεν τους ονοματίζουμε και πάντοτε ούτε καν τους ανιχνεύουμε, γιατί δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε αυτή την προσπάθεια» πρόσθεσε.

Ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους επεσήμανε στην ΕΡΤ πως «δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Είμαστε σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα».

Συμπλήρωσε πως «είναι ένας γνωστός ιός τα τελευταία 20 χρόνια και στη δική μας χώρα και στις υπόλοιπες χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα δεδομένα τα παίρνουμε από τις επίσημες αρχές. Είμαστε σε επιφυλακή. Είναι σε επαγρύπνηση και οι επιστημονικοί φορείς της χώρας μας και με βάση και τα δικά μας στοιχεία. Φέτος οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και η προσέλευση στα τμήματα Επειγόντων Περιστατικών είναι χαμηλότερες από πέρυσι. Μάλιστα, όχι μόνο δεν δείχνουν κάποια αύξηση, αλλά βρισκόμαστε σε ένα χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με την περσινή χρονιά».