Πρόεδρος ΕΟΔΥ για τον μεταπνευμονοϊό: «Δεν είναι κάτι καινούργιο για την Ελλάδα, υπήρχε και υπάρχει»

«Αυτό στη Θεσσαλονίκη, είναι ένα από τα περιστατικά που συμβαίνουν στην Ελλάδα», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ για τον μεταπνευμονοϊό
2'

«Δεν είναι κάτι καινούργιο για τη χώρα μας ο μεταπνευμονοϊός HMPV», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος παραχώρησε συνέντευξη στον RealFm και εξήγησε τι είναι ο μεταπνευμονοϊός HMPV ενώ καθησύχασε για την επικινδυνότητα του.

«Είχαμε και το καλοκαίρι κάποια κρούσματα μεταπνευμονοϊού HMPV, δεν είναι κάτι καινούργιο για την Ελλάδα, είναι ενας μεταπνευμονοϊός που υπήρχε και υπάρχει στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας.

Στη συνέχεια, ανέφερε πως δεν υπάρχει κάποια ένδειξη η ανακοίνωση οτι έχει μεταλλαγεί ο μεταπνευμονοϊός σε κάτι πιο επικίνδυνο.

«Αυτό στη Θεσσαλονίκη, είναι ένα από τα περιστατικά που συμβαίνουν στην Ελλάδα, υπάρχει νοσηρότητα στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα, πολλοί έχουν κολλήσει ιώσεις και γρίπη όπως και πέρισυ», είπε και πρόσθεσε πως το επόμενο διάστημα «αναμένουμε μια έξαρση του μεταπνευμονοϊού, ωστόσο ο κορονοιός και η γρίπη είναι τα πιο επικινδύνα φέτος».

Τα συμπτώματα

Ο HMPV είναι ένας γνωστός ιός από το 2000, ο οποίος προκαλεί κυρίως λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, όπως το κοινό κρυολόγημα. Παρότι δεν είχε λάβει μεγάλη προσοχή μέχρι σήμερα, τα πρόσφατα περιστατικά έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία λόγω της ευρείας εξάπλωσής του.

«Τα συμπτώματα δεν διαφέρουν σε τίποτα από άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις», εξήγησε ο κ. Τζανάκης. «Μοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος και των ιών που ήδη γνωρίζουμε». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο HMPV είναι παρών κάθε χρόνο, ωστόσο δεν παρακολουθείται συστηματικά.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Πυρετό
  • Βήχα
  • Ρινική καταρροή
  • Πονόλαιμο
  • Σε σοβαρότερες περιπτώσεις, βρογχόσπασμο και δυσκολία στην αναπνοή.

Η διάγνωση του ιού γίνεται κυρίως σε νοσοκομειακά περιστατικά, όταν υπάρχει ανάγκη ανίχνευσης του αιτίου της λοίμωξης.