Βιταμίνη D στο ψωμί - Ένας ιδανικός τρόπος για να τη λάβετε

Mια πρακτική που βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση

Βιταμίνη D στο ψωμί - Ένας ιδανικός τρόπος για να τη λάβετε
3'

Η λήψη βιταμίνης D στο ψωμί όταν πρόκειται για ορισμένα συμπληρώματα είναι μια δημοφιλής πρακτική. Η χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης D για την κάλυψη των ημερήσιων αναγκών αυτού του πολύτιμου θρεπτικού συστατικού για την υγεία έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, όπως και μελέτες που διερευνούν τη σχέση μεταξύ ανεπάρκειας βιταμίνης D και εμφάνισης οποιωνδήποτε διαταραχών και ασθενειών, από καρδιαγγειακές έως ογκολογικές. Από διαταραχές που μπορούν να βλάψουν την υγεία των οστών σε εκείνες που αφορούν το ανοσοποιητικό σύστημα. Αλλά γιατί η λήψη βιταμίνης D στο ψωμί μπορεί να είναι ένας ιδανικός τρόπος για να την πάρετε;

Τα οφέλη της βιταμίνης D για τα οστά και το ανοσοποιητικό σύστημα

«Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την υγεία μας, καθώς παίζει κρίσιμο ρόλο σε πολλές φυσιολογικές διεργασίες», εξηγεί η διατροφολόγος Claudia Arcovio. «Είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών, καθώς προάγει την απορρόφηση του ασβεστίου και άλλων μετάλλων στα οστά, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της δομής και της πυκνότητας των οστών. Μια ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί επομένως να προωθήσει την εμφάνιση διαταραχών όπως η οστεοπόρωση. Επιπλέον, η βιταμίνη D είναι ένα θρεπτικό συστατικό που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της φυσικής άμυνας κατά των λοιμώξεων και των ασθενειών. Στη συνέχεια ρυθμίζει τη φλεγμονώδη απόκριση και αποτρέπει τις αυτοάνοσες ασθένειες. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης αναπνευστικών λοιμώξεων και καλύτερο έλεγχο της χρόνιας φλεγμονής. Επομένως, είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί επαρκής πρόσληψη, η οποία μπορεί να προέλθει από τη διατροφή, την έκθεση στον ήλιο και, εάν είναι απαραίτητο, τα συμπληρώματα».

Πώς να εξασφαλίσετε επαρκή πρόσληψη βιταμίνης D;

«Για την πρόληψη της ανεπάρκειας βιταμίνης D, οι κύριες πηγές είναι η έκθεση στον ήλιο και η επαρκής διατροφή. Το δέρμα παράγει βιταμίνη D όταν εκτίθεται στις ακτίνες UVB του ήλιου. Περίπου 10-15 λεπτά την ημέρα έκθεσης στον ήλιο είναι αρκετά για να προωθήσουν μια καλή παραγωγή αυτού του θρεπτικού συστατικού», λέει ο ειδικός. «Για να ενσωματωθεί η βιταμίνη D στην καθημερινή διατροφή, είναι σημαντικό να καταναλώνουμε τρόφιμα που παρέχουν αυτό το θρεπτικό συστατικό, όπως λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, τόνος και ρέγγα), συκώτι μπακαλιάρου, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, ειδικά κρόκο και εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως δημητριακά και ποτά λαχανικών, εμπλουτισμένα με βιταμίνη D».

Γιατί είναι χρήσιμο να παίρνετε βιταμίνη D με ψωμί;

Η λήψη βιταμίνης D με ένα κομμάτι ψωμί, ειδικά όταν τα συμπληρώματα είναι σε υγρή μορφή, είναι μια ευρέως διαδεδομένη πρακτική. «Πρώτα απ 'όλα, βοηθά στην άμβλυνση της γεύσης, αλλά πάνω απ 'όλα βελτιώνει την απορρόφηση, ειδικά εάν λαμβάνεται κατά τη διάρκεια ενός γεύματος που περιέχει επίσης τρόφιμα πλούσια σε λιπίδια. Η βιταμίνη D, στην πραγματικότητα, είναι λιποδιαλυτή, πράγμα που σημαίνει ότι απορροφάται καλύτερα από το σώμα παρουσία λιπών», λέει ο ειδικός. "Εξαιρετικοί συνδυασμοί είναι επομένως το συμπλήρωμα βιταμίνης D με ψωμί και ένα ψιλόβροχο εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου ή γουακαμόλε, λιπαρά ψάρια όπως σολομός, σκουμπρί και σαρδέλες. Για να βελτιωθεί περαιτέρω η αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων, ειδικά για την υγεία των οστών, μπορούν να προστεθούν τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Κ2, όπως λάχανο τουρσί και άλλα λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή