Πρώτη παγκόσμια μελέτη: Οι γιατροί αναζητούν στοιχεία για τους «σούπερ επιζώντες» του καρκίνου

Η μελέτη Rosalind θα συγκεντρώσει τώρα μεγάλο αριθμό «υπερ-επιζώντων» του καρκίνου, επιτρέποντας στους επιστήμονες να αναζητήσουν στοιχεία για το γιατί ανταποκρίθηκαν τόσο καλά στη θεραπεία, ενώ άλλοι πέθαναν

Πρώτη παγκόσμια μελέτη: Οι γιατροί αναζητούν στοιχεία για τους «σούπερ επιζώντες» του καρκίνου
3'

Οι γιατροί ξεκίνησαν την πρώτη παγκόσμια μελέτη σχετικά με το γιατί ορισμένοι άνθρωποι με καρκίνο νικούν τις πιθανότητες και επιβιώνουν πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο.

Πολλοί ειδικοί στον καρκίνο έχουν διάφορες ιστορίες ασθενών που έχουν ξεπεράσει ακόμη και τις πιο επιθετικές μορφές της νόσου, παρά το γεγονός ότι τους έδιναν μόνο μήνες ζωής.

Η μελέτη Rosalind θα συγκεντρώσει τώρα μεγάλο αριθμό «υπερ-επιζώντων», επιτρέποντας στους επιστήμονες να αναζητήσουν στοιχεία για το γιατί ανταποκρίθηκαν τόσο καλά στη θεραπεία, ενώ άλλοι πέθαναν. Στο παρελθόν οι γιατροί ίσως απέδιδαν τις έντονες διαφορές της επιβίωσης στην τύχη.

Όμως η Dr. Thankamma Ajithkumar, η οποία ηγείται του βρετανικού σκέλους της μελέτης στο Cambridge University Hospitals NHS Trust, δήλωσε ότι η αναζήτηση γίνεται για έναν πιο επιστημονικό λόγο.

«Είναι η πρώτη φορά που κάποιος προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα γιατί υπάρχει μια επιλεγμένη ομάδα ανθρώπων που τα καταφέρνει εξαιρετικά καλά μετά από αυτούς τους τρομερούς καρκίνους», δήλωσε στο Sky News.

«Θα έχουμε μια πολύ μεγαλύτερη βάση δεδομένων για να πούμε με μεγαλύτερη σιγουριά ότι αυτό είναι που σας κάνει να ζείτε περισσότερο».

Η μελέτη θα επικεντρωθεί σε ορισμένες από τις πιο επιθετικές μορφές της νόσου - τον σε εκτεταμένο στάδιο μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, τον καρκίνο του εγκεφάλου (γλοιοβλάστωμα) και το αδενοκαρκίνωμα του πόρου του παγκρέατος. Μόλις το 3% έως 5% των ασθενών εξακολουθούν να ζουν πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση.

«Ποτέ δεν πίστεψα ότι θα πεθάνω»

Η Katherine Webster θα συμμετάσχει στη μελέτη. Διαπιστώθηκε ότι είχε γλοιοβλάστωμα τετάρτου σταδίου μετά από μια επιληπτική κρίση που υπέστη σε ένα τρένο. Οι εξετάσεις αποκάλυψαν ότι ο όγκος στον εγκέφαλό της είχε διάμετρο περίπου 8 εκατοστά.

Ωστόσο, μετά από χειρουργική επέμβαση και μια σειρά ακτινοθεραπείας και χημειοθεραπείας όλα τα σημάδια του καρκίνου εξαφανίστηκαν. Η τελευταία της ακτινογραφία, τον Δεκέμβριο, έδειξε ότι έχει μόνο ένα μικρό χώρο γεμάτο υγρό στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου της.

«Ποτέ δεν πίστεψα ότι θα πεθάνω. Θυμάμαι απλώς να βγαίνω από το χειρουργείο και να λέω: «Θα το παλέψω αυτό». Το να έχω αυτή τη θετική ψυχική στάση ήταν πολύ σημαντικό για μένα».

Εκτός από την εύκολη κούραση και το περιστασιακό τρέμουλο στο χέρι της, είναι καλά.

«Αυτό που πραγματικά με εντυπωσίασε ήταν η προσέγγιση της μελέτης», είπε.

«Εξετάζει τις θετικές επιδράσεις, καθώς προσπαθούν να βρουν γιατί επιβιώνεις σε αντίθεση με το γιατί αρρωσταίνεις, που είναι η συνήθης προεπιλεγμένη ρύθμιση για τις μελέτες αυτές τις μέρες.

Στη μελέτη θα συμμετάσχουν επιστήμονες από περισσότερες από 40 χώρες. Θα αναλύσουν λεπτομερείς βιολογικές πληροφορίες από περισσότερους από 1.000 ασθενείς και τους όγκους τους, συγκρίνοντας γενετικές μεταλλάξεις, πρωτεΐνες και άλλους παράγοντες που μπορεί να καθορίσουν την ανταπόκρισή τους στη θεραπεία.

«Ίσως βρούμε φάρμακα»

Η Dr. Ajithkumar δήλωσε: «Ελπίζουμε αρχικά να απαντήσουμε στη βασική μας περιέργεια για το γιατί κάποιος είναι ζωντανός. Και δεύτερον, μπορεί να βρούμε μια σειρά από «στόχους» για μελλοντικά φάρμακα».

Η μελέτη διεξάγεται από τη γαλλική νεοφυή εταιρεία βιοτεχνολογίας Cure51, με την υποστήριξη της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων Sofinnova. Ο Nicolas Wolikow, συνιδρυτής της Cure51, δήλωσε στο Sky News ότι ο στόχος είναι να «σκοτωθεί ο καρκίνος» σε 20 χρόνια.

«Η φιλοδοξία του έργου είναι να εξαλείψουμε τον καρκίνο», δήλωσε.

«Αν μπορούσαμε να ξεκλειδώσουμε αυτούς τους βιολογικούς μηχανισμούς που διαθέτουν αυτοί οι επιζώντες και να τους αναπαράγουμε για την πλειονότητα των ασθενών, νομίζω ότι θα μπορούσαμε να το πετύχουμε».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή