Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, ο ειδικός σας ενημερώνει
Τι είναι η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου και ποια είναι τα κύρια αίτια που την προκαλούν;

Η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου ή δισκοκήλη είναι μία πάθηση κατά την οποία εμφανίζεται στον μεσοσπονδύλιο δίσκο μία ρωγμή, από την οποία μέρος από το εσωτερικό περιεχόμενο του δίσκου προβάλλει μέσα στον σπονδυλικό σωλήνα και πιέζει ή παγιδεύει ένα η περισσότερα νεύρα (νευρικές ρίζες). Το τμήμα που προεξέχει είναι η δισκοκήλη.
Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος βρίσκεται ανάμεσα σε δύο σπονδύλους και είναι σαν ελαστικό μαξιλαράκι. Το περίβλημά του είναι σκληρό και το περιεχόμενό του ζελατινώδες. Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι λειτουργούν ως “αμορτισέρ” της σπονδυλικής στήλης, απορροφούν τους κραδασμούς και προσφέρουν ευκαμψία.
Η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου (δισκοκήλη ή κήλη δίσκου) είναι μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες πόνου στην οσφυϊκή χώρα (τη μέση) και τα άκρα.
Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν είτε όταν ο ασθενής σηκώσει κάποιο βάρος είτε με την απότομη στροφή της μέσης. Ακόμη και το φτάρνισμα ή ένας επίμονος βήχας μπορεί να αποτελέσουν την αφορμή έξαρσης του άλγους.
Η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου συνδέεται με:
- αυξημένο σωματικό βάρος
- επαγγέλματα που απαιτούν σήκωμα, σπρώξιμο ή τράβηγμα βαρέων αντικειμένων, παρατεταμένο στρίψιμο και λύγισμα της μέσης σε ότι αφορά στην οσφυϊκή και θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης καθώς και επαγγέλματα που «απαιτούν «παρατεταμένη»-«κακή» θέση του αυχένα σε ότι αφορά στις περιπτώσεις αυχενικής δισκοκήλης.
- πτώση ή απευθείας κάκωση της σπονδυλικής στήλης
- παρατεταμένη επιβάρυνση από κινήσεις στροφής ή κάμψης-έκτασης της σπονδυλικής στήλης
Αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν προβλήματα στην αυχενική μοίρα είναι ασθενείς με επαγγέλματα όπως ο οδοντίατρος, ο οδηγός και ο ελαιοχρωματιστής. Αντιστοίχως προβλήματα στην οσφυϊκή μοίρα εμφανίζονται πιο συχνά σε αγρότες, οικοδόμους και χειρώνακτες.
Επιπλέον η δισκοκήλη σχετίζεται με :
-To κάπνισμα
-Την καθιστική ζωή
-Τον σακχαρώδη διαβήτη
-Παθήσεις του συνδετικού ιστού
Είναι συχνότερη η εκδήλωση της σε άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες και συνηθέστερα στην ηλικία μεταξύ 30 και 50 ετών .
Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου;
Τα συμπτώματα της δισκοκήλης, ανάλογα με τη μοίρα της σπονδυλικής στήλης στην οποία εντοπίζεται, μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Δυσκολία στη βάδιση
- Οσφυαλγία (πόνο στη μέση)
- Ισχιαλγία (πόνο στο πόδι)
- Αυχεναλγία ή πόνο στο χέρι
- Μούδιασμα ή κάψιμο σε κάποιο άκρο ή στην περιοχή του κορμού και της ράχης
- Αδυναμία σε κάποιο άκρο
- Απώλεια του ελέγχου ούρησης και αφόδευσης
- Αίσθημα κόπωσης
- Απώλεια συντονισμού κινήσεων
- Προβλήματα στύσης
Ποιες είναι οι διαθέσιμες θεραπείες για την κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου; Πότε απαιτείται συντηρητική αντιμετώπιση και πότε χειρουργική επέμβαση;
Η αντιμετώπιση της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου εξαρτάται από τη σοβαρότητα της πάθησης. Εάν τα συμπτώματα δεν είναι πολύ σοβαρά, γίνεται συντηρητική θεραπεία, με άσκηση, λήψη παυσίπονων και αποφυγή συγκεκριμένων κινήσεων ή και φυσικοθεραπεία.
Η πλειοψηφία των ασθενών με δισκοκήλη θα διαχειριστεί το πρόβλημά του συντηρητικά. Η «αποτυχία » της συντηρητικής θεραπείας , όταν τα συμπτώματα παραμένουν μετά από 4- 6 εβδομάδες από την έναρξη των συμπτωμάτων ή επί σημαντικής νευρολογικής σημειολογίας (πχ εξελισσόμενη παράλυση κάποιου άκρου , μερική-πλήρη απώλεια ελέγχου της ούρησης ή/και της αφόδευσης ) θέτει ένδειξη χειρουργικής επίλυσης του προβλήματος .
Στόχος της χειρουργικής αντιμετώπισης της δισκοκήλης είναι συνήθως η αφαίρεση ή συρρίκνωση μόνο εκείνου του τμήματος του δίσκου που προεξέχει με τη χρήση μικροσκοπίου, χειρουργικού ενδοσκοπίου , Laser , με τη διαδερμική έγχυση ειδικών ουσιών ( Discogel).
Μπορεί όμως να χρειαστεί η συνολική αφαίρεση του δίσκου ή παρέμβαση σε 2 ή περισσότερους δίσκους - μεσοσπονδύλια διαστήματα . Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται συνήθως υποστήριξη της σταθερότητας της σπονδυλική στήλη ,οπότε την εξαίρεση του δίσκου ακολουθεί η διενέργεια σπονδυλοδεσίας (minimal invasive spine fusion techniques).
Ποιες δραστηριότητες ή συνήθειες πρέπει να αποφεύγει κάποιος για να αποτρέψει την επιδείνωση της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου;
Η έντονη σωματική καταπόνηση, οι απότομες μεταβολές στη θέση του σώματος, η ανύψωση μεγάλων βαρών και με λάθος τρόπο αλλά και από την άλλη μεριά ο καθιστικός τρόπος ζωής και το αυξημένο σωματικό βάρος αποτελούν στοιχεία-σημεία της καθημερινότητας πολλών ανθρώπων που συνηγορούν στην επίταση μιας προϋπάρχουσας δισκοπάθειας .
Η εφαρμογή ενός υγιεινού τρόπου ζωής με άσκηση σε τακτική» βάση , η σωστή ρύθμιση του σωματικού βάρους και η αποφυγή “συνήθων” λαθών στην καθημερινότητα του πληθυσμού αποτελούν τα ουσιαστικότερα μέτρα πρόληψης -αποτροπής μιας κλινικής επιδείνωσης .
Μετά από μια επέμβαση για κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, πόσος χρόνος χρειάζεται για την ανάρρωση και τι πρέπει να προσέχει ο ασθενής;
Λίγες ώρες (εντός 24ωρου) μετά την χειρουργική δισκεκτομή ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του.
Ο χρόνος που θα χρειαστεί για να είναι και πάλι πλήρως ενεργός στην καθημερινότητά του, εξαρτάται από την εργασία του ή τις συνήθεις δραστηριότητές του. Η άρση βαρών επιτρέπεται τουλάχιστον 2 μήνες μετά το χειρουργείο.
Στόχος της σύγχρονης χειρουργικής παρέμβασης είναι η εξατομίκευση της θεραπείας του ασθενούς, με την αναγνώριση της αιτίας του προβλήματός του και του ιδανικού τρόπου επίλυσής του με μόνιμα αποτελέσματα και ελαχιστοποίηση του χρόνου επιστροφής στις δραστηριότητές του.
Ευχαριστούμε το Νευροχειρουργό Dr. Ευστάθιο Σαμαρά, Ειδικό στην Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης.
Trending


Σχόλια