Ο καφές με μέτρο προστατεύει την καρδιά

Προστατευτική δράση στην καρδιά φαίνεται πως έχει ο καφές, αν καταναλώνεται με μέτρο, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.

Ο καφές με μέτρο προστατεύει την καρδιά
1'

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Ελίζαμπεθ Μοστόφσκι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο καρδιολογικό περιοδικό Circulation: Heart Failure, ανέφεραν ότι πολλοί είναι οι παράγοντες κινδύνου για την καρδιά, αλλά ο καφές δεν φαίνεται να ανήκει σε αυτούς. «Όπως με τόσα άλλα πράγματα που καταναλώνουμε, αυτό που έχει τελικά σημασία, είναι πόσο καφέ πίνουμε», δήλωσε η ερευνήτρια.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα ευρήματα πέντε μεγάλων σκανδιναβικών μελετών για τη σχέση καφέ-καρδιάς που είχαν γίνει μεταξύ 2001 - 2011 και αφορούσαν περίπου 140.000 άτομα, από τα οποία τα 6.500 εμφάνισαν καρδιολογικό πρόβλημα κάποια στιγμή.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς επιστήμονες, η κατανάλωση έως τεσσάρων φλιτζανιών καφέ (ευρωπαϊκών μερίδων) τη μέρα μπορεί να μειώσει έως 11% τον κίνδυνο για την καρδιά. Από τους πέντε καφέδες και πάνω, δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα όφελος, αντίθετα η κατανάλωση εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία.

Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες που έχουν δείξει ότι είναι δυνατό ο καφές σε κάποιο βαθμό να προστατεύσει από ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2, το Πάρκινσον, η άνοια, ο καρκίνος του ήπατος, η κατάθλιψη κ.α.

Αν και ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων, όπως οι έγκυες γυναίκες, θα πρέπει να αποφεύγουν τον καφέ (μερικές μελέτες έχουν δείξει αυξημένο κίνδυνο αποβολής ή γέννησης μωρού με μικρό βάρος), οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν άνετα να απολαμβάνουν τον καφέ τους - αρκεί να μην το παρακάνουν στην ποσότητα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή