Θύελλα αντιδράσεων για τα γενόσημα
Ο κίνδυνος να κατακλυστεί η αγορά με φάρμακα αμφιβόλου ποιότητας, τα οποία παρασκευάζονται σε χώρες με πολύ χαμηλό κόστος παράγωγης και με τη χρήση ξεπερασμένης τεχνολογίας, είναι πλέον πέρα για πέρα ορατός.
Προς το παρόν το μέτρο εφαρμόζεται πιλοτικά σε δέκα μόνο ουσίες, όμως η τρόικα επιθυμεί το ταχύτερο δυνατό την καθολική εφαρμογή του.
Πρόκειται για ένα μέτρο που παραβιάζει συνταγματικά κατάφορα διατάξεις που αφορούν την προστασία της δημόσιας υγείας και της επαγγελματικής ελευθερίας των γιατρών. Μάλιστα ο Ιατρικός Σύλλογος έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση της εν λόγω απόφασης.
«Η αλλαγή της ιατρικής συνταγής επισύρει ποινικές ευθύνες», τονίζει ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γ. Πατούλης, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τους γιατρούς και σε περίπτωση που επιχειρηθεί να εφαρμοστεί θα απαντήσουν με απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αγγλία που εφαρμόζεται το συγκεκριμένο μέτρο καταγράφονται υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, ενώ ευθύνεται και για το θάνατο πολλών Αμερικανών πολιτών, καθώς και για σημαντικές ελλείψεις σε νοσοκομεία των ΗΠΑ.
Η Ακαδημία Ιατρικής της Γαλλίας έχει εκφράσει ήδη τις έντονες ανησυχίες της, ενώ με απόφαση ιταλικού δικαστηρίου απαγορεύθηκε η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, υποστηρίζοντας ότι «το δικαίωμα επιλογής της θεραπείας ανήκει αποκλειστικά και μόνο στον ιατρό».
«Αν δεν διασφαλιστεί ότι η συνταγή θα εκτελείται κατά αξιόπιστη επιλογή ενός ποιοτικού και ασφαλούς φαρμάκου, το μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί», τονίζει, στην Κυριακάτικη Realnews, ο καθηγητής Καρδιολογίας, κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης.
Παράλληλα, διακυβεύεται το μέλλον ολόκληρης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, καθώς σύμφωνα με κάποιες πρώτες εκτιμήσεις οι μισές μονάδες αναμένεται να κλείσουν και 3000 εργαζόμενοι να βρεθούν στο δρόμο, ενώ ας μην ξεχνάμε ότι στερούν από τη χώρα μας ένα σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης, ωθώντας μας αποκλειστικά στις εισαγωγές.
Περικοπές παντού, αλλά και στην υγεία μας; Ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται, άραγε, με όλα αυτά τα φάρμακα-δολοφόνους που διοχετεύονται στην αγορά; Όλα έχουν ένα όριο και σίγουρα κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με τις ζωές μας και με τις ζωές των παιδιών μας.