Το σταφύλι ασπίδα στον καρκίνο και στις καρδιοπάθειες
Το σταφύλι έχει αντιοξειδωτικές ουσίες όπως τα φλαβονοειδή με δράσεις κατά των ελεύθερων ριζών που προκαλούν τα χρόνια νοσήματα.
Οι υδατάνθρακες που περιέχει αποτελούν ένα πολύ καλό «καύσιμο» για τους ανθρώπους. Βοηθάει στην μείωση της κατακράτησης υγρών, λόγω των θρεπτικών του συστατικών και του καλίου που περιέχει. Η φλούδα του σταφυλιού έχει την ρεσβερατρόλη, η οποία είναι ισχυρότατο αντιοξειδωτικό με ολοένα και μεγαλύτερο επιστημονικό ενδιαφέρον σχετικά με τις δράσεις της, χρησιμοποιείται και απομονωμένη ως διατροφικό σκεύασμα.
Άλλη μια ουσία που βρίσκεται σε αυτό το πλούσιο και ευεργετικό φρούτο, είναι η κουερσετίνη. Η οποία έχει αντικαρκινική και καρδιοπροστατευτική δράση. Είναι γνωστό πως από το σταφύλι μπορούμε να παράγουμε πολλά προϊόντα όπως το κρασί. Εάν το καταναλώσουμε σε μέτρια ποσότητα, ιδιαίτερα το κόκκινο κρασί, μπορεί να αυξήσει την HDL, ενισχύει τα τοιχώματα των αγγείων και συνδέεται με τη μακροβιότητα.