Καρκίνο και στο στόμα προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων!
Αν και έχει συνδεθεί κυρίως με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, νέες μελέτες συνδέουν τον HPV και με τον καρκίνο του στόματος – Τι θα ανακοινωθεί στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Στοματολογίας.
Μπορεί να αποτελεί τη βασική αιτία του καρκίνου τραχήλου μήτρας και τους άλλους καρκίνους του γεννητικού συστήματος, αλλά είναι υπεύθυνος και για καρκίνους του στόματος και του φάρυγγα!
Ο λόγος για τον ιο HPV, στον οποίο θα αναφερθεί η καθηγήτρια Στοματολογίας κα Α. Σκλαβούνου-Ανδρικοπούλου κατά το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Στοματολογίας και το 11th Biennial Congress της European Association of Oral Medicine (EAOM) που διοργανώνεται από σήμερα έως τις 15 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, με συμμετοχή διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων.
Στο Συνέδριο θα γίνει εκτενής αναφορά σε θέματα που αφορούν στην Παθολογία του στόματος, μια κλινική εξειδίκευση της Οδοντιατρικής. Στο πλαίσιο των σχετικών ανακοινώσεων, θα παρουσιαστούν μελέτες που συνδέουν τον ιό HPV με τον καρκίνο του στόματος και του στοματοφάρυγγα.
Όπως είναι ήδη γνωστό ο συγκεκριμένος ιός, μπορεί να ευθύνεται και σε σημαντικό βαθμό για τον καρκίνο του κόλπου, του αιδοίου και του πρωκτού στις γυναίκες και του πέους και του πρωκτού στους άνδρες.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια Στοματολογίας Α. Σκλαβούνου-Ανδρικοπούλου κατά την τελευταία δεκαετία έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση της επίπτωσης του καρκίνου του στόματος και του στοματοφάρυγγα στους άνδρες και στις γυναίκες.
Παραδοσιακά, αυτοί οι καρκίνοι σχετίζονται με το κάπνισμα και το αλκοόλ.
Ωστόσο τα τελευταία χρόνια διαπιστώθηκε ότι ορισμένοι τύποι καρκίνων της στοματικής κοιλότητας αναπτύσσονται σε άτομα που δεν καπνίζουν ή πίνουν αλκοόλ, αλλά οι συγκεκριμένοι καρκίνοι σχετίζονται με λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV.
Σήμερα παρουσιάζονται διεθνώς, περίπου 600.000 νέα κρούσματα καρκίνου στοματικής κοιλότητας και στοματοφάρυγγα κάθε χρόνο, και σημειώνονται περισσότεροι από 350.000 θάνατοι.
Πάνω από 50% των ασθενών παρουσιάζουν τοπικά προχωρημένη νόσο κατά τη διάγνωση. Μόνο στην Ευρώπη εκτιμάται ότι ετησίως παρουσιάζονται περίπου 143.000 νέα κρούσματα καρκίνου στοματικής κοιλότητας και στοματοφάρυγγα, ενώ σημειώνονται περισσότεροι από 68.000 θάνατοι εξαιτίας της νόσου. Επίσης, όπως θα τονίσουν οι επιστήμονες στο συνέδριο, ενώ τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται μία τάση μείωσης των καρκίνων της στοματικής κοιλότητας που οφείλονται στους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου, από την άλλη πλευρά αυξάνεται ο αριθμός των καρκίνων που σχετίζεται με τον ιό HPV.
Οι σχετιζόμενοι με τον HPV καρκίνοι αναπτύσσονται συχνότερα στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες, όμως αφορούν νεαρότερα άτομα σε σχέση αυτά που πλήττονται από τους καρκίνους που οφείλονται στο κάπνισμα και το αλκοόλ, παρότι εντοπίζονται στις ίδιες περιοχές του στόματος.
Από μεγάλες πολυκεντρικές έρευνες φαίνεται ότι οι HPV-θετικοί καρκίνοι της στοματικής κοιλότητας, και ειδικά καρκίνοι των αμυγδαλών και της βάσης της γλώσσας, έχουν 7πλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια και προσβάλλουν άτομα με μέση ηλικία τα 60 έτη.
Διερευνώντας τη σχέση μεταξύ της HPV λοίμωξης και της ανάπτυξης καρκίνου στη στοματική κοιλότητα, φαίνεται ότι είναι αρκετά ισχυρή, αν ληφθεί υπόψη ότι ποσοστό περίπου 90% των καρκίνων, κυρίως της αμυγδαλής αλλά και της βάσης της γλώσσας, οφείλεται στον ιό HPV.
Ο ιός HPV είναι πολύ μεταδοτικός, με πολύ υψηλή μολυσματική ικανότητα.
Στη γεννητική περιοχή, μεταδίδεται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή ή πιο σπάνια από την επαφή των χεριών με τη γεννητική περιοχή.
Σπανιότερα, μπορεί να μεταδοθεί από τη μητέρα στο νεογνό ή ακόμη και μέσω εσωρούχων ή άλλων μολυσμένων υφασμάτων.
Η λοίμωξη από τον ιό HPV είναι πολύ συχνή. Υπολογίζεται ότι το 80% των σεξουαλικά ενεργών ανδρών και γυναικών έρχονται σε επαφή με τον ιό HPV κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Η λοίμωξη μπορεί να υποχωρήσει μόνη της, χωρίς να προκαλέσει βλάβη.
Όταν όμως επιμείνει, μπορεί να μετατρέψει τα κύτταρα που έχει προσβάλλει σε καρκινικά, προκαλώντας έτσι την ανάπτυξη διαφόρων καρκίνων. Και μάλιστα, χωρίς ο ασθενής να έχει κάποιο σύμπτωμα, για πολλά χρόνια! Έτσι, ο ιός μπορεί να μεταδίδεται στους συντρόφους του, χωρίς κανείς να το γνωρίζει.
Δωρεάν το εμβόλιο στην Ελλάδα
Δυστυχώς οι καρκίνοι της στοματικής κοιλότητας έχουν γενικά κακή πρόγνωση, αντιμετωπίζονται δύσκολα, με ακρωτηριαστικές χειρουργικές επεμβάσεις και απαιτούν συνήθως και ακτινοθεραπεία ή ακόμη και χημειοθεραπεία.
Το θετικό όμως είναι ότι το εμβόλιο έναντι του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), είναι αποτελεσματικό και ασφαλές, και κυκλοφορεί στη χώρα μας, εδώ και μια πενταετία.
Στο μεταξύ έχουν εμβολιαστεί εκατομμύρια κορίτσια σε όλο τον κόσμο.
Στη χώρα μας δίνεται δωρεάν μέσω των ασφαλιστικών ταμείων σε όλα τα κορίτσια από 12 έως 26 ετών.
Και στους άντρες
Μάλιστα οι ΗΠΑ και η Αυστραλία, έχουν ήδη ξεκινήσει εμβολιασμούς και στα αγόρια και τους νεαρούς άνδρες μέχρι 21 ετών.
Ειδικά στην Αυστραλία όπου έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού, πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία έχουν δείξει ότι έχει ήδη παρατηρηθεί σημαντική μείωση νοσημάτων που σχετίζονται με τον ιό και προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία και αναγκαιότητα εφαρμογής προληπτικών μεθόδων που πιθανότατα θα προσφέρουν προστασία από τα νοσήματα που προκαλεί ο ιός HPV.