Αναγκαίος ο άμεσος εμβολιασμός για τη γρίπη
Η γρίπη είναι μία νόσος που ταλαιπωρεί τους ασθενείς με υψηλό πυρετό για 3-5 ημέρες και συμπτώματα κρυολογήματος, όμως μπορεί να προκαλέσει και σοβαρές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας και της επιδείνωσης ιατρικών καταστάσεων, όπως η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, το άσθμα και/ή ο σακχαρώδης διαβήτης.
Η γρίπη μπορεί να οδηγήσει σε εισαγωγές στο νοσοκομείο ή και θανάτους. Λόγω της ευκολίας μετάδοσής του, ο ιός της γρίπης μολύνει περίπου το 10% του ενήλικου πληθυσμού και το 30% των παιδιών κάθε χρόνο, ενώ βαρύτερα συμπτώματα και επιπλοκές παρουσιάζουν κυρίως άτομα άνω των 60 ετών, παιδιά κάτω των 2 ετών και άτομα κάθε ηλικίας που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως αυτές με χρόνια νοσήματα (άσθμα, πνευμονοπάθεια, καρδιοπάθεια, σακχαρώδη διαβήτη, νεφροπάθεια, αιματολογικά και μεταβολικά νοσήματα, μεταμοσχεύσεις κ.λπ.).
Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στους Επαγγελματίες Υγείας, οι οποίοι, ερχόμενοι σε συνεχή επαφή με ασθενείς, είναι κύριοι φορείς του ιού και πολλές φορές ευθύνονται για μετάδοση της γρίπης σε άλλους ασθενείς που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
Παγκοσμίως, 250.000 ως 500.000 θάνατοι συμβαίνουν ετησίως, κυρίως σε ηλικιωμένους, λόγω της εποχικής γρίπης και των επιπλοκών της. Στην Ευρώπη πιο πολλά άτομα πεθαίνουν από γρίπη παρά από αυτοκινητιστικά ατυχήματα. Φέτος έχουμε ήδη μεγάλη επιδημία γρίπης στις ΗΠΑ όπου 250 άνθρωποι -εκ των οποίων 26 παιδιά- έχουν χάσει τη ζωή τους και κάποιες Πολιτείες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης.
Οι συνηθισμένες προφυλάξεις για να αποφύγει κανείς τη μόλυνση από τη γρίπη είναι το συχνό πλύσιμο χεριών με σαπούνι, η αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη και το στόμα, οι αποστάσεις ασφαλείας από αρρώστους και η χρήση μάσκας προσώπου. Όμως αυτά τα μέτρα δεν είναι πάντα αποτελεσματικά. Ο οργανισμός θωρακίζεται αποτελεσματικότερα έναντι της γρίπης με το εμβόλιο, το οποίο κυκλοφορεί εδώ και 40 χρόνια, είναι ασφαλές και προφυλάσσει από την εποχική γρίπη και τις επιπλοκές της. Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται σε ετήσια βάση, λόγω της μεταβολής των τύπων του ιού που προκαλούν κάθε χρόνο την γρίπη. Η ανοσία από προηγούμενες λοιμώξεις ή εμβολιασμούς δεν προλαμβάνει τη λοίμωξη από τους διαφορετικούς τύπους του ιού που κυκλοφορούν κάθε χειμώνα και τη σχετιζόμενη νόσο. Για το λόγο αυτό το εμβόλιο περιέχει ετησίως τους 3 συχνότερους τύπους του ιού της γρίπης που κυκλοφορούν το συγκεκριμένο διάστημα.
Τα κρούσματα γρίπης στην Ελλάδα αναμένεται να κορυφωθούν από τα τέλη Ιανουαρίου έως το Μάρτιο, όπως κάθε χρόνο, ωστόσο σύμφωνα με τηλεφωνική έρευνα που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο για λογαριασμό του ΚΕΕΛΠΝΟ τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στο γενικό πληθυσμό είναι χαμηλά, καθώς υπολογίστηκαν στο 10,5%. Από τα έως τώρα δεδομένα, τα στελέχη που κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι οι υπότυποι Α (Η3Ν2) και Α (Η1Ν1) 2009, καθώς και ο τύπος Β, στελέχη τα οποία καλύπτονται από το εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης 2012-2013.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνει ότι τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές, οι οποίες πάντως μπορούν να εμφανιστούν και σε ένα μικρό ποσοστό υγιών ατόμων. Υπενθυμίζεται ότι η διασπορά του ιού ευνοείται σε ψυχρές κλιματικές συνθήκες, οι οποίες αυτή τη στιγμή επικρατούν στην χώρα.
Υπάρχει ακόμη χρόνος για να γίνει ο εμβολιασμός και να θωρακιστεί ο πληθυσμός έναντι της επερχόμενης γρίπης.
Η χορήγηση του εμβολίου θα προστατέψει όσους το λάβουν από πιθανή σοβαρή νόσηση από γρίπη τους επόμενους χειμερινούς μήνες. Οι ασθενείς υψηλού κινδύνου θα πρέπει να έχουν λάβει και το εμβόλιο έναντι του πνευμονιόκοκκου, για να είναι επαρκώς θωρακισμένοι και έναντι της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας, από την οποία κινδυνεύουν έτσι κι αλλιώς, όμως η πιθανότητα εκδήλωσής της αυξάνεται αν νοσήσουν από γρίπη.
Διαβάστε επίσης: