Υγιή δόντια από την προσχολική ηλικία
Είναι η τέταρτη πιο ακριβή νόσος για να θεραπευτεί
Το 60% των παιδιών προσχολικής ηλικίας δεν έχει πάει ποτέ στον οδοντίατρο, ενώ ήδη έχει τερηδόνα σε ποσοστό 36% και μέχρι την ηλικία των 12 ετών έχουν χαλάσει πάνω από 5 δόντια!
Το βούρτσισμα των δοντιών, ξεκινά καθυστερημένα, μετά την ηλικία των 2 ετών, στο 72% των παιδιών και από αυτά μόνο το 27% βουρτσίζει τα δόντια δυο φορές την ημέρα.
Και φυσικά το πρόβλημα ξεκινά από τους γονείς, αφού το 30% αυτών δεν γνωρίζει αν χρειάζεται φθοριούχος οδοντόκρεμα και το 40% δεν γνωρίζει αν η οδοντόκρεμα που χρησιμοποιεί, έχει φθόριο.
Τα συμπεράσματα αυτά, προκύπτουν από την πρώτη καταγραφή της στοματικής υγείας των παιδιών προσχολικής ηλικίας που έγινε ποτέ στη χώρα μας και παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου της Παγκόσμιας Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.
Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Dr. Orlando Monteiro da Silva υπογράμμισε ότι σε καιρό κρίσης, η καλύτερη επιλογή, είναι η πρόληψη, καθώς η διατήρηση της στοματικής υγείας αποτελεί την τέταρτη πιο ακριβή πάθηση! Για τη βελτίωση της στοματικής υγείας των παιδιών, χρειάζεται οι γονείς να καθιερώσουν καθημερινό βούρτσισμα με φθοριούχο οδοντόκρεμα, 2 φορές την ημέρα.
Προγράμματα που οργανώθηκαν σε συνεργασία με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ) και τη Στοματολογική Εταιρεία Ελλάδας (ΣΕΕ), πέτυχαν να μειωθεί στο μισό η οδοντική πλάκα και να επιβραδυνθεί η τερηδόνα στα παιδιά με μαθήματα για βούρτσισμα των δοντιών στους παιδικούς σταθμούς. Τα ίδια προγράμματα οδήγησαν σε αύξηση των επισκέψεων των παιδιών στον οδοντίατρο και βελτίωση της στοματικής τους υγείας.
Σύμφωνα με τον κ. Ανδρέα Αγουρόπουλο, Παιδοδοντίατρο-Επιστημονικό Συνεργάτη του Πανεπιστημίου Αθηνών: «Τα ευρήματα των μελετών ενισχύουν το δεδομένο ότι το βούρτσισμα των δοντιών με φθοριούχο οδοντόκρεμα, 2 φορές την ημέρα, συμβάλλει δραστικά στην μείωση της τερηδόνας. Επίσης, η σωστή ενημέρωση των ενηλίκων, γονέων και εκπαιδευτικών, για την τήρηση απλών κανόνων στοματικής υγιεινής είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διατήρηση της καλή στοματικής υγείας των παιδιών».
Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Δημητριάδης, οδοντίατρος, Μέλος Δ.Σ. Στοματολογικής Εταιρείας της Ελλάδος, ανέφερε σχετικά: «Εξαιτίας των δυσμενών οικονομικών συνθηκών, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού αδυνατεί να πληρώσει την επίσκεψη στον οδοντίατρο. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα χαμηλά ποσοστά βουρτσίσματος, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για τη στοματική υγεία παιδιών και εφήβων. Σε αυτό το πλαίσιο η υλοποίηση προγραμμάτων προληπτικής οδοντιατρικής, μέσα από συνεργασίες επιστημονικών και άλλων φορέων αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την προστασία και τη βελτίωση της στοματικής υγείας των παιδιών».
Tips για υγιή δόντια στα παιδιά
- Τα παιδιά χρειάζεται να μάθουν από νωρίς να φροντίζουν το χαμόγελό τους. Βουρτσίστε τα δόντια σας μαζί, πρωί και βράδυ και μάθετέ τους μια καλή συνήθεια ζωής
- Ζητήστε από τον παιδοδοντίατρο να σας δείξει τον σωστό τρόπο βουρτσίσματος, γιατί υπάρχουν μικρές διαφορές ανάλογα με την ηλικία του παιδιού
- Χρησιμοποιήστε οδοντόκρεμα με φθόριο, όπως προτείνεται από τους Διεθνείς και Ελληνικούς Οργανισμούς Παιδοδοντιατρικής και Οδοντιατρικής
- Ανανεώστε την οδοντόβουρτσα του παιδιού κάθε 3 μήνες, γιατί φθείρεται και δεν πληροί τους κανόνες υγιεινής
- Aλλάξτε την οδοντόβουρτσα του παιδιού μετά από κρυολόγημα ή κατασκήνωση, για να αποφύγετε τη μεταφορά μικροβίων
- Δείξτε στο παιδί πώς να καθαρίζει με νήμα ανάμεσα στα δόντια
- Πηγαίνετε το παιδί τακτικά στον παιδοδοντίατρο για φθορίωση και έλεγχο της στοματικής του υγείας
- Προτιμήστε έναν ειδικευμένο παιδοδοντίατρο, ώστε η εμπειρία της επίσκεψης να είναι ευχάριστη για το παιδί και η φροντίδα πιο ολοκληρωμένη.