Έρευνα: Το μυστικό της μπύρας στον εγκέφαλο

Η γεύση της μπύρας και μόνο είναι αρκετή για να δημιουργηθεί αίσθημα απόλαυσης στον εγκέφαλο, σύμφωνα με νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.
2'


Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μόλις με 15 χιλιοστόλιτρα (ml) μπύρας ενεργοποιείται η ντοπαμίνη, που δίνει το αίσθημα της απόλαυσης, και αυξάνονται τα επίπεδά της στον εγκέφαλο. Αυτό σημαίνει ότι με την πρώτη γουλιά, ο πότης θέλει να πιει κι άλλο, και κάπως έτσι ανοίγει ο δρόμος προς το μεθύσι...

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Ινδιάνα, με επικεφαλής τον καθηγητή νευρολογίας Ντέιβιντ Κάρεκεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροψυχοφαρμακολογίας «Neuropsychopharmacology», έκαναν πειράματα με μια ομάδα 49 ανδρών εθελοντών, που κλήθηκαν να πιούν είτε μπύρα είτε ένα αναψυκτικό. Παράλληλα, καταγράφονταν οι αντιδράσεις του εγκεφάλου τους σε ειδικό μηχάνημα τρισδιάστατης απεικόνισης (τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων ή ΡΕΤ).

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μόλις οι εθελοντές έπιναν ακόμα και μια ελάχιστη ποσότητας μπύρας (15 ml), δηλαδή απολύτως ανεπαρκή για να εμφανιστεί οποιαδήποτε αύξηση του αλκοόλ στο αίμα, η χημική ουσία - νευροδιαβιβαστής ντοπαμίνη εκκρινόταν σε αυξημένη ποσότητα στον εγκέφαλο, μόνο και μόνο από το αίσθημα της γεύσης.

Αντίθετα, η έκκριση της ντοπαμίνης ήταν αρκετά μικρότερη στην περίπτωση της κατανάλωσης του αναψυκτικού. Οι εθελοντές ανέφεραν ότι η μπύρα τους έκανε να θέλουν να πιούν περισσότερη, ενώ δεν συνέβαινε το ίδιο με το αναψυκτικό.

Η αντίδραση αυτή απέναντι στην μπύρα φαίνεται να ήταν πιο έντονη σε όσους είχαν οικογενειακό ιστορικό αλκοολισμού, πράγμα που, κατά τους ερευνητές, πιθανώς δείχνει ότι το κατάλληλο γενετικό υπόβαθρο αυξάνει τον κίνδυνο αλκοολισμού, επειδή ο πότης απολαμβάνει εκ γενετής περισσότερο το ποτό του, με συνέπεια να θέλει να πιει όλο και περισσότερο.

«Η έρευνά μας δείχνει, για πρώτη φορά σε ανθρώπους, ότι ακόμα και η απλή γεύση της μπύρας, χωρίς τη μεθυστική επίδραση του αλκοόλ, μπορεί από μόνη της να πυροδοτήσει την απελευθέρωση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο», δήλωσε ο Κάρεκεν.