Η εκδήλωση του ΕΒΕΑ για την κλινική έρευνα
Η κλινική έρευνα αποτελεί αφενός μεν αναπτυξιακό μοχλό της οικονομίας, και αφετέρου εξασφαλίζει ταχεία πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες.
Το EPhForT, ένα χρόνο μετά την ίδρυσή του, έχοντας ως στόχο να καταστήσει την Ελλάδα διεθνές κέντρο αναφοράς για την ανάπτυξη της κλινικής έρευνας, συντόνισε και κινητοποίησε δυνάμεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την έκδοση, σημαντικής κοινής Υπουργικής Απόφασης για τις Κλινικές Μελέτες. Στην προσπάθεια αυτή είχε την στήριξη και ώθηση του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Μάριου Σαλμά, ψυχή της προσπάθειας όπως τον αποκάλεσε ο Πρόεδρος του EPhForT κ. Διονύσης Φιλιώτης, καθώς και του Επίτιμου Καθηγητή Κωνσταντίνου Δημόπουλου, τ. Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας για Κλινικές Μελέτες.
Την εκδήλωση συντόνισε ο Γενικός Γραμματέας του EPhForT κ. Χάρης Λαμπρόπουλος ενώ την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο οικοδεσπότης κ. Κ. Μίχαλος, Πρόεδρος ΚΕΕΕ & ΕΒΕΑ. Στη ομιλία του ο κ. Δ. Φιλιώτης, Πρόεδρος EPhForT παρουσίασε το έργο και την προσπάθεια που έχει μέχρι σήμερα γίνει, με αποκορύφωμα το νέο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την διεξαγωγή κλινικών ερευνών στην Ελλάδα, το οποίο υιοθετήθηκε τον Φεβρουάριο του 2013 και αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της επιστημονικής προόδου της χώρας μας. Υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν σχολίασε ο κ. Δ. Φιλιώτης για να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία της κλινική έρευνας, μιας από τις πιο παραγωγικές επενδύσεις.
Ο Αναπλ. Υπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς μίλησε για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να βοηθήσει στην ανάπτυξη της χώρας και την έξοδο από την κρίση και την πρόθεση της να βελτιώσει το περιβάλλον των κλινικών μελετών στην Ελλάδα και να προωθήσει τις απαραίτητες αλλαγές που απαιτούνται για να υλοποιηθούν οι στόχοι τους και να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα τους πόρους των κλινικών μελετών για να βελτιωθούν το οικονομικό περιβάλλον και οι υπηρεσίες υγείας προς τον Έλληνα ασθενή, ενώ ταυτόχρονα θα δοθεί ώθηση στη βιομηχανία και αναγνώριση και προβολή στους έλληνες επιστήμονες.
Ακολούθησαν παρεμβάσεις του κ. Γιάννη Τούντα, Προέδρου του ΕΟΦ –δηλώνοντάς την πρόθεσή του για ενίσχυση της πρωτοβουλίας του EPhForT. «Στόχος μας είναι σύντομα να γίνει η Ελλάδα χώρα αναφοράς». Υπογράμμισε επίσης τον ρόλο της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας (ΕΕΔ) και του Επίτιμου Καθηγητή Κωνσταντίνου Δημόπουλου. Επίσης μίλησαν ο Πρόεδρος του ΙΕΑ, Α. Σκουτέλης, ο Αντιπρόεδρος ΣΦΕΕ, Ι. Βλόντζος, που τόνισε την αμέριστη υποστήριξη της φαρμακοβιομηχανίας στην προσπάθεια αυτή να έρθουν και να επενδυθούν στη χώρα μας πόροι από το εξωτερικό.
Ο Πρόεδρος ΠΕΦ Δ. Δέμος εστιάστηκε στην μεγάλη ανάπτυξη που έχει η Ελληνική φαρμακοβιομηχανία την τελευταία δεκαετία και τη συμμετοχή της στο εθνικό εισόδημα. Ανακεφαλαιώνοντας, ο κ. Δ. Φιλιώτης τόνισε τον ύψιστης εθνικής σημασίας στόχο του EPhForT για προσέλκυση της παραγωγής φαρμάκων μεγάλων διεθνών εταιριών σε Ελληνικές παραγωγικές μονάδες με σκοπό την εξαγωγή τους σε άλλες χώρες ανά τον κόσμο.
Το EPhForT θα συνεχίσει να καταθέτει τις προτάσεις του για την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου ώστε να αρθούν τα αντικίνητρα που αφορούν στις αμοιβές του επιστημονικού προσωπικού, στη διαχείριση των κονδυλίων, αλλά και στην απαρέγκλιτη τήρηση των νόμων και των κανόνων δεοντολογίας που διέπουν τη διεξαγωγή και τον έλεγχο των κλινικών ερευνών.
Σήμερα, η επένδυση στην κλινική έρευνα, η οποία διεξάγεται από Έλληνες επιστήμονες ανήλθε από 80 εκατομμύρια ευρώ το 2011 σε 110 εκατομμύρια ευρώ το 2012 και είναι δυνατόν να εκτιναχθεί στα 400 εκατομμύρια ευρώ τα αμέσως επόμενα χρόνια με τη στήριξη της πολιτείας.