Ο φονικός κοροναϊός MERS δεν αποτελεί ακόμα παγκόσμια απειλή

Ο νέος φονικός κοροναϊός MERS της Μέσης Ανατολής δεν φαίνεται προς το παρόν να έχει τις μολυσματικές δυνατότητες να μετατραπεί σε πανδημία που θα αποτελέσει παγκόσμια απειλή, σύμφωνα με το ινστιτούτο Παστέρ του Παρισιού.

Ο φονικός κοροναϊός MERS δεν αποτελεί ακόμα παγκόσμια απειλή
1'


Οι Γάλλοι επιστήμονες ανέλυσαν 55 περιστατικά της νόσου και εκτιμούν ότι ο ιός αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να εξαπλωθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ωστόσο τονίζεται ότι στο μέλλον αυτό μπορεί να αλλάξει, αν ο ιός πραγματοποιήσει τις κατάλληλες μεταλλάξεις, οπότε ο κίνδυνος πανδημίας θα είναι μεγάλος.

«Όπως έχουν τώρα τα πράγματα, ο ιός MERS δεν είναι ικανός να ξεκινήσει μια επιδημία. Η ανησυχία μου είναι ότι οι άνθρωποι θα το διαβάσουν αυτό και θα πάψουν να ανησυχούν, όμως το αντίθετο είναι η αλήθεια. Αυτή ακριβώς είναι η κατάλληλη στιγμή να εντοπίσουμε το ζώο ξενιστή και να το σταματήσουμε», δήλωσε ο επικεφαλής καθηγητής Αρνό Φοντανέ.

Ο ιός MERS είναι συγγενικός με τον παλαιότερο ιό SARS («σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο»), καθώς ανήκουν στην ίδια οικογένεια των κοροναϊών. Ο MERS εμφανίζει στην αρχή τα συνήθη συμπτώματα (βήχα, πυρετό, πνευμονία) και έχει προκαλέσει μέχρι σήμερα 77 επιβεβαιωμένα περιστατικά μόλυνσης και 41 θανάτους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Οι περισσότερες λοιμώξεις προέρχονται από κάποιο -μέχρι στιγμής άγνωστο- ζώο που μόλυνε τον ασθενή, αλλά επίσης έχουν αναφερθεί περιπτώσεις που ο ιός εξαπλώθηκε από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Περιστατικά του MERS έχουν αναφερθεί σε Ιορδανία, Κατάρ, Σ. Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Τυνησία και Βρετανία. Στις ευρωπαϊκές χώρες επρόκειτο για ταξιδιώτες στη Μέση Ανατολή που κόλλησαν εκεί τον ιό.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή