Ασπίδα προστασίας για την καρδιά οι πατάτες
Η μελέτη αναφέρει πως οι πατάτες περιέχουν αρκετά βασικά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη C, κάλιο και φυτικές ίνες αλλά και άλλα στοιχεία που έχουν αποδειχθεί ευεργετικά σε σχέση με ορισμένους δείκτες καρδιομεταβολικής υγείας. Όταν καταναλώνεται σε λογικές ποσότητες και σε συνδυασμό με ποικιλία άλλων υγιεινών τροφών μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός υγιεινού τρόπου διατροφής. Επίσης, η περιεκτικότητα της πατάτας σε πρωτεΐνη, αν και χαμηλή, την κατατάσσει ισότιμη ποιοτικά με τη σόγια, που αποτελεί πηγή πρωτεϊνών για τους χορτοφάγους.
Τα πλέον ενδιαφέροντα δεδομένα σχετικά με τον πιθανό επίδραση της κατανάλωσης πατάτας στην καρδιομεταβολική υγεία σχετίζονται με το διατροφικό προφίλ της πατάτας. Φορείς όπως η FDA αναφέρουν πως τα χαμηλά επίπεδα νατρίου και σχετικά υψηλά επίπεδα καλίου σχετίζονται με τη διατήρηση χαμηλής αρτηριακής πίεσης και καλύτερης καρδιαγγειακής υγείας. Άλλα θρεπτικά συστατικά της πατάτας, όπως η βιταμίνη C, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, η νιασίνη, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη B6 έχουν συνδεθεί επίσης με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Ο τρόπος ζωής και το διατροφής έχουν αποδεδειγμένα σημαντική επίδραση στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νοσηρότητας και θνησιμότητας. Υπάρχουν αρκετές επιστημονικές μελέτες που παρουσιάζουν το ρόλο της πατάτας στη μείωση των επιπέδων ολικής χοληστερόλης ή της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης-χοληστερόλης στον ορό. Έχει βρεθεί επίσης ότι τα πεπτίδια της πατάτας αυξάνουν την ονομαζόμενη «καλή»χοληστερόλη ή HDL-c ενώ μειώνουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και ελεύθερων λιπαρών οξέων.
Οι πατάτες ανήκουν σε μια συγκεκριμένη κατηγορία σύνθετων υδατανθράκων και ως εκ τούτου συγκρίνονται με το ρύζι, το ψωμί και τα ζυμαρικά. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά, της χαμηλής ενεργειακής πυκνότητάς τους αλλά και του χαμηλού κόστους της τροφής αυτής, οι πατάτες αποτελούν τρόφιμο προσιτό σε όλους που μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς και να βοηθήσει στη διαχείριση του σωματικού βάρους όταν καταναλώνεται στο πλαίσιο καλά ισορροπημένων γευμάτων. Παρόλα αυτά, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στη μέθοδο μαγειρέματος, στη προσθήκη επιπλέον ελαίων ή βουτύρου, στα συνοδευτικά φαγητά και στις ποσότητες που καταναλώνονται.