Οι μεγαλύτεροι αντέχουν περισσότερο το μεθύσι σε σχέση με τους νέους!

Αντίθετα με ό,τι πιστεύουν πολλοί, οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας έχουν λιγότερους πονοκέφαλους και άλλα άσχημα συμπτώματα («χανγκ-όβερ»), σε σχέση με τους νέους, την επόμενη μέρα μετά από μια νύχτα μεθυσιού, σύμφωνα με μια νέα δανική επιστημονική έρευνα.
2'

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κλινικής έρευνας για θέματα αλκοολισμού "Alcoholism: Clinical & Experimental Research", μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 52.000 ανθρώπους ηλικίας 18 έως 94 ετών, όσον αφορά το πώς ένιωθαν (πονοκέφαλοι, ζαλάδα, ναυτία, εμετοί, ταχυπαλμία κ.α.) μετά την κατανάλωση πάνω από πέντε διαδοχικών αλκοολούχων ποτών.

Η μελέτη έδειξε ότι η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μετά το μεθύσι μειώνεται με την ηλικία. Όσο μεγαλώνει κανείς, τόσο λιγότερο άσχημα νιώθει, αφού «τα κοπάνησε» το προηγούμενο βράδυ. Έτσι, η πιθανότητα να νιώθει «χανγκ-όβερ» ένας άνδρας 18 έως 29 ετών είναι 11 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με κάποιον πάνω από τα 60 του, ενώ για τις γυναίκες η αντίστοιχη πιθανότητα είναι οκτώ φορές μεγαλύτερη.

Επίσης, η γκάμα των συμπτωμάτων μετά το μεθύσι ποικίλει ανάλογα με την ηλικία. Όσο μεγαλώνει κανείς, τόσο πιο πιθανό είναι να αναφέρει λιγότερα συμπτώματα από ό,τι ένας νέος. Περίπου το 10% των ανδρών και το 21% των γυναικών ηλικίας 18 - 29 ετών ανέφεραν ότι ένιωθαν ναυτία μετά την αλκοολική κραιπάλη, έναντι ποσοστού μόλις 1,5% των ανδρών και 3% των γυναικών άνω των 60 ετών.

Πάντως, οι νεότεροι τείνουν να πίνουν περισσότερο από τους μεγαλύτερους, οπότε αυτό παίζει ρόλο στο να νιώθουν χειρότερα στη συνέχεια. Μια αμερικανική έρευνα βρήκε ότι, σε μια μέρα ή νύχτα μεθυσιού, οι νέοι 18 - 24 ετών πίνουν κατά μέσο όρο εννέα ποτά έναντι έξι των ανθρώπων άνω των 65 ετών.

Επίσης, σύμφωνα με τους Δανούς ερευνητές, οι μεγαλύτεροι είναι συνήθως πιο έμπειροι στο να αποφεύγουν το «χανγκ-όβερ» ή να το μετριάζουν με διάφορα «τρικ», όπως να πίνουν νερό μετά το αλκοόλ ή να προτιμούν πιο ελαφρά αλκοολούχα ποτά. Ακόμα, με το πέρασμα των χρόνων, όσοι έχουν μάθει από προσωπική εμπειρία ότι είναι επιρρεπείς στο «χανγκ-όβερ», μειώνουν ή παρατούν το ποτό.