«Δεν θα πάρουμε το φθηνότερο γενόσημο»
Οι πολίτες εμφανίζονται σχεδόν διχασμένοι στον τρόπο αντίδρασής τους απέναντι στο μέτρο, που προωθεί τη χρήση φθηνών γενόσημων.
Με δεδομένο ότι ήδη ένας στους τρεις Έλληνες μειώνει από μόνος του και χωρίς τη συμβουλή γιατρού τη δοσολογία της φαρμακευτικής αγωγής -λόγω οικονομικών δυσχερειών- για να διαρκέσει περισσότερο, γίνεται φανερός ο κίνδυνος, για τον οποίο έχουν προειδοποιήσει οι ιατρικές ενώσεις της χώρας, για δημιουργία ασθενών δύο ταχυτήτων: αυτών που μπορούν να πληρώσουν για το σκεύασμα της επιλογής τους και αυτών που θα αναγκαστούν να αλλάξουν την αγωγή τους και να πάνε στο φθηνότερο γενόσημο.
Στην ερώτηση «Από τις 21/10/2013 καταργήθηκε η συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ σε σειρά φαρμάκων, στο πλαίσιο της περιστολής της φαρμακευτικής δαπάνης. Συνέπεια είναι ο σχεδόν διπλασιασμός της επιβάρυνσης των ασθενών, που δεν επιλέγουν το φθηνότερο γενόσημο. Ποια η γνώμη σας;» απάντησαν 3026 μοναδικοί αναγνώστες.
Η πλειοψηφία, δηλαδή το 51,29%, υποστηρίζει ότι παρά την επιβάρυνση με τη διαφορά μεταξύ λιανικής και ασφαλιστικής τιμής, δεν θα αλλάξει την αγωγή που έχει συστήσει ο θεράπων ιατρός.
Ωστόσο, ένα σημαντικό ποσοστό, το 44,84%, δηλώνει ότι δεν αντέχει άλλη οικονομική επιβάρυνση και πως θα αναγκαστεί να καταφύγει στο φθηνότερο γενόσημο.
Ένα μικρό ποσοστό (3,87%) δεν έχει γνώμη για το ζήτημα.
Διαβάστε επίσης:
Δημοψήφισμα: «Εκτοξεύεται» η επιβάρυνση των ασθενών για φάρμακα
Εκβιάζονται οι ασθενείς, για να πάρουν φθηνά γενόσημα
ΙΣΑ:Εκστρατεία καταγραφής παρενεργειών από τα φθηνά γενόσημα
Διεθνής συναγερμός: «Σφίγγουν» οι κανόνες για γενόσημα τρίτων χωρών