Τροπολογία «δώρο» σε ξένες φαρμακοβιομηχανίες

Τα πυρά βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης συγκέντρωσε ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, για την τροπολογία που αφορά στη νέα τιμολόγηση των φαρμάκων, κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή.
6'


Η νέα τιμολόγηση των φαρμάκων που φέρνει ο κ. Γεωργιάδης μειώνει τις τιμές των φαρμάκων, κυρίως των off patent και των γενόσημων, σκευάσματα τα οποία παράγουν ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, σε τέτοιο βαθμό που δεν ανταποκρίνονται ικανά στο κόστος παραγωγής. Ταυτόχρονα, η μείωση αυτή δεν ελαφρύνει τη δυσβάσταχτη επιβάρυνση των ασθενών, οι οποίοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν από την τσέπη τους για την αναγκαία φαρμακευτική τους αγωγή, εκτός εάν επιλέξουν το φθηνότερο γενόσημο, πράγμα που μπορεί να σημαίνει αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας σκευάσματα από την Ινδία ή το Μπαγκλαντές, όπως επεσήμαναν πολλοί βουλευτές.

Ο υπουργός Υγείας, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει το χαρακτήρα της τροπολογίας, δέχτηκε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, να γίνει ονομαστική ψηφοφορία για το ζήτημα, την επόμενη Τετάρτη. Τόσο ο κ. Γεωργιάδης όσο και το ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησαν τον ΣΥΡΙΖΑ για την αντίθεσή του στην τροπολογία, ότι εξυπηρετεί «συμφέροντα» φαρμακοβιομήχανων, γι' αυτό και πρότειναν ονομαστική ψηφοφορία, για να «αποκαλύψουν» την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ωστόσο, τα «επιχειρήματα» του κ. Γεωργιάδη κατέρριψαν στις τοποθετήσεις τους βουλευτές και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΚΚΕ, ενώ επιφυλάξεις εξέφρασαν τόσο η ΔΗΜΑΡ όσο και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Δημήτρης Κρεμαστινός.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Επειδή έχετε μάθει να διαστρεβλώνετε τα πράγματα, και νομίζετε ότι απευθύνεστε σε ανθρώπους που δεν έχουν ούτε νοημοσύνη ούτε μνήμη, θα πρέπει να μπούμε στην ουσία (...) Το φάρμακο δεν είναι μια απλή ιστορία, ή δεν το ξέρετε καλά ή δεν είστε διαβασμένο καλά ή τότε υπηρετείτε συγκεκριμένα συμφέροντα. Ξέρετε πώς εξυπηρετείτε τις πολυεθνικές; (...) Οι πολυεθνικές κ. Γεωργιάδη έχουν θυγατρικές στο Μπαγκλαντές, στην Ινδία, σε όλες αυτές τις χώρες. Φέρνουν λοιπόν εδώ τα γενόσημα, τα οποία δεν υπάρχει καμία περίπτωση η ελληνική φαρμακοβιομηχανία να τα ανταγωνιστεί. Θα περικόψετε τα γενόσημα των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών –εμείς, ναι, κ. Γεωργιάδη, θα στηρίξουμε την παραγωγή του ελληνικού φαρμάκου στην Ελλάδα- θέλετε να στηρίξετε την πατρίδα; Ελάτε να βρούμε τόπο και αφήστε αυτές τις δολιχοδρομίες, που προσπαθείτε να μεταφέρετε ευθύνες».

Επίσης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ειρήνη Αγαθοπούλου, επέκρινε την κίνηση της κυβέρνησης για δυναμική τιμολόγηση των γενόσημων ανάλογα με τον όγκο των πωλήσεων, μιλώντας για «πλήγμα στην εγχώρια φαρμακοβιομηχανία». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ανδρέας Ξανθός, επεσήμανε ότι την ώρα που μειώνεται η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, αυξάνεται η ιδιωτική με αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων και κάλεσε την κυβέρνηση να μην παριστάνει ότι «κλαίει για τον κοσμάκη».

Ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, κ. Γιώργος Λαμπρούλης, τόνισε από το βήμα του κοινοβουλίου: «Σε ό,τι αφορά την τιμολόγηση των φαρμάκων, τα μέτρα αυτά αποτυπώνουν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής και στον τομέα του φαρμάκου, που επιδεινώνει ραγδαία τους όρους της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, αναγκάζοντάς τους να πληρώνουν ολοένα και περισσότερο για την αγορά των απαραίτητων γι' αυτούς φαρμάκων. Τα μέτρα που προωθούνται σε αυτή την τροπολογία όχι μόνο δεν αναιρούν την παραπάνω κατάσταση, αλλά θα επιδεινώσουν ακόμα παραπέρα τη φαρμακευτική περίθαλψη του λαού.

Η θέσπιση κινήτρων σε φαρμακοποιούς και γιατρούς προκειμένου να προωθηθεί η κατανάλωση συγκεκριμένων κατηγοριών φαρμάκων, γενόσημα ή φαρμάκων των οποίων το κόστος είναι κάτω από την τιμή αναφοράς κτλ, σε συνδυασμό με την οικονομική αδυναμία ενός μεγάλου μέρους του λαού, θα αναγκάζει ολοένα και περισσότερους να επιλέγουν το φάρμακό τους με βάση το κόστος και όχι την αποτελεσματικότητά του, με ενδεχόμενες παρενέργειες και συνέπειες στην ίδια τους την υγεία. Επιπλέον η όποια μείωση τιμών προκύψει από το νέο σύστημα τιμολόγησης αφορά κυρίως τη μείωση των κρατικών δαπανών για το φάρμακο και όχι αυτούς που πληρώνουν από την τσέπη τους, τους ασφαλισμένους (...) Ενδεικτικό προς αυτό είναι ότι η μεσοσταθμική επιβάρυνση των ασφαλισμένων αυξήθηκε από 9% το 2009 σε 24% το 2013 και ο δείκτης ανεβαίνει ακόμα».

Επιφυλάξεις για την νέα τιμολόγηση των φαρμάκων εξέφρασε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, ο οποίος τόνισε ότι οι μειώσεις δεν πρέπει να αποβούν εις βάρος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, ιδιαίτερα σε στιγμή κρίσης, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλείσιμο παραγωγικών μονάδων και απολύσεις. Επιπλέον κατέθεσε αίτημα, ως πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, για συνεδρίαση με μόνο θέμα το φάρμακο, για να βρεθεί τρόπος ώστε με χαμηλή τιμή να στηριχτεί το ελληνικό φάρμακο και η προστιθέμενη αξία του.

Από τη μεριά της ΔΗΜΑΡ, ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος κ. Βασίλης Οικονόμου τόνισε ότι «ακούμε προσεκτικά την ελληνική βιομηχανία φαρμάκου» και υποστήριξε ότι πρέπει να στηριχτεί η εθνική φαρμακοβιομηχανία.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Νότης Μαριάς, επανέφερε το σοβαρό ζήτημα μη παράδοσης αντιεμετικού σκευάσματος, απαραίτητου στις χημειοθεραπείες καρκινοπαθών, σε μεγάλα νοσοκομεία από πολυεθνική και ζήτησε ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας. Ωστόσο, ο κ. Γεωργιάδης δεν απάντησε στο σοβαρό αυτό ζήτημα, που έχει προκύψει λόγω του μοντέλου του ενός προμηθευτή στους διαγωνισμούς των νοσοκομείων. Επιπλέον, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Πάνος Καμμένος, μετά από συνάντησή του με προεδρεία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού του ΕΟΠΥΥ, το μεσημέρι της Τετάρτης, δεσμεύθηκε ότι θα ζητήσει να υπάρξει συνεννόηση με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ώστε να κατατεθεί από κοινού αίτημα για την πραγματοποίηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως για τα θέματα Υγείας.

Διαβάστε επίσης:

ΟΟΣΑ: Καταδικασμένοι οι Έλληνες από τις περικοπές στην Υγεία

Έντονη φημολογία για «δώρα» εκατομμυρίων σε Έλληνες αξιωματούχους

Χωρίς παιδιατρική κάλυψη η Θεσσαλία

Τα υπόθετα του Άδωνη

ΣΟΚ - Πέθαναν από καρκίνο επειδή δεν είχαν χρήματα για τη θεραπεία

Κοινή έκκληση για να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση στην Υγεία

Πατούλης: O Άδωνις καταστρέφει το πλεονέκτημα της Ελλάδας

ΙΣΠ: Ο υπουργός δεν νοιάζεται για την ασφάλεια των φαρμάκων

Ζητούν από άνεργο 152 ευρώ για μια ακτινογραφία

Δραματικές ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά στο ΕΣΥ

Ο Άδωνις δίνει σε ιδιώτες τα κέντρα υγείας με ύποπτες διαδικασίες

Εργαζόμενοι ΕΟΠΥΥ: Τα ψέματα του Άδωνι με χρονολογική σειρά

«Ο Άδωνις έκανε τα νοσοκομεία ...περίπτερα»-Δεν έχουν ούτε για πετρέλαιo

Ο υπουργός της πόζας

Υγειονομική γενοκτονία καταγγέλλει γιατρός του Νοσοκομείου Νίκαιας

Μ. Βλασταράκος: Οι αριθμοί δεν έχουν αξία όταν οι άνθρωποι πεθαίνουν

Βαρβάρα Ανεμοδουρά: Γιατί καταγγέλλω τον Άδωνι

«Τραγική και επικίνδυνη» η κατάσταση στο νοσοκομείο Άρτας