Μεταρρυθμίσεις στην Υγεία… made in Berlin
Καθημερινά τα νοσοκομεία κλείνουν τις πόρτες τους σε ολοένα και περισσοτέρους συμπολίτες μας. Σε 3 με 3,5 εκατομμύρια υπολογίζονται οι πολίτες που στερούνται στοιχείωδους περίθαλψης και νοσοκομειακής φροντίδας. Πρόκειται για τους χιλιάδες νεόπτωχους και ανασφάλιστους συμπολίτες μας, οι οποίοι είδαν τις δουλειές τους να χάνονται ή να μειώνονται δραματικά εξαιτίας των σκληρών μνημονιακών πολιτικών της λιτότητας και της κατεδάφισης του κράτους πρόνοιας.
Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ είναι ενδεικτικά της μειονεξίας του εθνικού συστήματος υγείας συγκριτικά με την συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Ευρώπης. Το 2011-2012 η Ελλάδα εμφανίζεται με τις χαμηλότερες δημόσιες δαπάνες για την υγεία στις χώρες της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ. Το βάρος της περίθαλψης και των δαπανών υγείας αναλαμβάνουν να το καλύψουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα από την παροχή εισφορών στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Ήδη, από το 2009 η αναλογία ιδιωτικών και δημοσίων δαπανών στην υγεία στις χώρες του ΟΟΣΑ βρίσκει την Ελλάδα και την Ελβετία να μοιράζονται τις πρώτες θέσεις, όταν οι Έλληνες εργαζόμενοι έχουν τους χαμηλότερους μισθούς σε επίπεδο ΕΕ-15 (πλην της Πορτογαλίας) και εμφανώς χαμηλότερους μισθούς από τους Ελβετούς. Σταδιακά, μετά την εφαρμογή των μνημονίων, η Ελλάδα γίνεται πρωταθλήτρια στη μείωση των δημόσιων δαπανών υγείας στις χώρες του ΟΟΣΑ.
Η σημερινή κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου με την τοποθέτηση του κ. Γεωργιάδη, ως Υπουργού Υγείας, συνεχίζει το καταστροφικό έργο διάλυσης του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας. Το Υπουργείο Υγείας με κρυφές επιτροπές και στα πλαίσια πρωτοβουλιών με εύηχες ονομασίες- όπως «Υγεία εν δράσει»- μεταρρυθμίζει σε διάστημα τριών μηνών όλο το σύστημα υγείας ακολουθώντας πιστά τις παρεμβάσεις της Task force, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Γερμανικού Υπουργείου Υγείας ως Domain Leader.
Για παράδειγμα η κυβέρνηση έχει προεγκρίνει το «Πρόγραμμα Υποστήριξης των Μεταρρυθμίσεων στον Τομέα της Υγείας 2013-2015» και το Υπουργείο Υγείας έχει, ήδη, υπογράψει Συμφωνία Συνεισφοράς με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αξίας 9.890.504€ με κονδύλια του ΕΣΠΑ.
Επίσης, έχει προεγκρίνει το πρόγραμμα «Μηχανισμός Υποστήριξης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», ύψους 4.500.000 € (από το ΕΣΠΑ), το οποίο αναλαμβάνει αποκλειστικά η Task Force for Greece (TFGR) για την παροχή τεχνικής βοήθειας στην υλοποίηση των τιθέμενων στόχων του προγράμματος. Για να τεθούν οι συγκεκριμένοι στόχοι δεν ακολουθήθηκε κοινωνικός διάλογος και οι απαραίτητες διαβουλεύσεις με τους φορείς που λειτουργούν στο σύστημα υγείας. Ποιος επομένως έθεσε αυτούς τους στόχους και τα πιεστικά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης τους;
Φαίνεται λοιπόν ότι οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα υγείας καθορίζονται από τα γερμανικά συμφέροντα, καθώς τα κονδύλια του ΕΣΠΑ επανεξάγονται.
Διαβάστε επίσης:
Βίντεο: Τα «άκουσε» ο υπουργός Υγείας από τους γιατρούς του Πειραιά
Α. Ξανθός: Εθνική Πολιτική για τα φάρμακα των πολιτών
Φάρμακα: Ας δούμε επιτέλους την ασφάλεια και όχι μόνο το κόστος
ΟΟΣΑ: Καταδικασμένοι οι Έλληνες από τις περικοπές στην Υγεία
Τροπολογία «δώρο» σε ξένες φαρμακοβιομηχανίες
Χωρίς παιδιατρική κάλυψη η Θεσσαλία
ΣΟΚ - Πέθαναν από καρκίνο επειδή δεν είχαν χρήματα για τη θεραπεία
Θεοδοσιάδης: Κόβουν τα φάρμακά τους γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν
Μ. Βλασταράκος: Οι αριθμοί δεν έχουν αξία όταν οι άνθρωποι πεθαίνουν