Μάχη για τη φαρμακευτική δαπάνη με φόντο τρομακτικές ελλείψεις
Σε σκληρή μάχη εξελίσσεται το ζήτημα για το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης, που θα «κλείσει» στον Προϋπολογισμό του 2014. Από τη μια, η τρόικα πιέζει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ να αποτελέσουν «ταβάνι», με βάση το μνημονιακό στόχο του 1% του ΑΕΠ. Από την άλλη, οι εκπρόσωποι της αλυσίδας φαρμάκου θέτουν ως «κόκκινο όριο» επιβίωσης της ελληνικής φαρμακευτικής παραγωγής τα 2,25 δισ., μέγεθος στο οποίο τείνει να συμφωνήσει ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Η αξιωματική αντιπολίτευση φέρεται να προτείνει 2,5 δισ. για τη φαρμακευτική δαπάνη. Ο κ. Γεωργιάδης δεν θα αφήσει την «πάσα» ανεκμετάλλευτη και φέρεται πως θα απευθύνει το ερώτημα στο ΣΥΡΙΖΑ: «Με 2,25 δισ. θα ψηφίσετε υπέρ;»
Με φόντο το ενδεχόμενο τρομακτικών ελλείψεων, που θα αντιμετωπίσει η αγορά φαρμάκου, αν η φαρμακευτική δαπάνη διαμορφωθεί στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως πιέζει η τρόικα, το υπουργείο Οικονομικών έχει στα χέρια του ένα ακόμα «αγκάθι» για την τελική διαμόρφωση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2014.
Ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, φέρεται να αναθεωρεί την αρχική του πρόταση, για τη διαμόρφωση της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2,02 δισ., αναλογιζόμενος τον ορατό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Η καταβαράθρωση της φαρμακευτικής δαπάνης σε ένα τέτοιο μέγεθος θα σημάνει αποσύρσεις και ελλείψεις στην αγορά φαρμάκου, και διακινδύνευση της επιβίωσης των ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων. Επίσης, δεν αφήνει κανένα περιθώριο μείωσης της επιβάρυνσης των ασφαλισμένων, αφού η μεσοσταθμική συμμετοχή των πολιτών στα φάρμακα στο τέλος του 2013 διαμορφώνεται στο 32% -με υψηλότερη φαρμακευτική δαπάνη-, όταν το 2010 ήταν μόλις 9%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ημέρες δέχεται τα πυρά του υπουργού Υγείας για την απόφασή του να καταψηφίσει τη νέα τιμολόγηση των φαρμάκων, ως έναν ακόμα μνημονιακό στόχο, που υλοποιείται ανεξαρτήτως παρενεργειών και χωρίς να εντάσσεται σε ένα σχέδιο ανακούφισης και διευκόλυνσης της πρόσβαση ασθενών στο φάρμακο. Τονίζει δε, ότι οδηγεί την ελληνική φαρμακοβιομηχανία κάτω από τα όρια της επιβίωσης και πλήττει θανάσιμα και την ελληνική οικονομία. Προκειμένου να αποφευχθεί η υγειονομική κρίση από τις ενδεχόμενες ελλείψεις σε φάρμακα, φέρεται να προτείνει τα 2,5 δισ. ως μέγεθος για τη φαρμακευτική δαπάνη.
Ο κ. Γεωργιάδης από τη μεριά του, για να παρουσιάσει ως ένα ακόμα «επίτευγμά» του τη διαμόρφωση της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2,25 δισ. ενδέχεται να καλέσει το ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει «υπέρ», αν όντως επιβεβαιωθεί αυτή η εξέλιξη.
Το «φίδι από την τρύπα» καλείται να βγάλει το υπουργείο Οικονομικών, που θα βάλει και τις τελικές υπογραφές στον Προϋπολογισμό του 2014. Λόγω της κρισιμότητας του ζητήματος και των εκατέρωθεν πιέσεων, δεν αποκλείεται να χρειαστεί ακόμα και η παρέμβαση του πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά, στον οποίο άλλωστε ανήκει και ο τελευταίος λόγος, ώστε να διασωθεί κατά ένα μέρος η περίθαλψη του ελληνικού λαού και να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση.
Διαβάστε επίσης:
Στερεύουν οικονομικά τα νοσοκομεία, χωρίς υλικά και θέρμανση
Στο υπουργείο Οικονομικών η «καυτή πατάτα» της υγείας
Οι λίστες της θανάσιμης αναμονής του ΕΣΥ
Π. Κουρουμπλής: Τα δώρα της κυβέρνησης στις πολυεθνικές
Προϋπολογισμός – μαχαιριά στην Υγεία
Βίντεο: Τα «άκουσε» ο υπουργός Υγείας από τους γιατρούς του Πειραιά
Α. Ξανθός: Εθνική Πολιτική για τα φάρμακα των πολιτών
Φάρμακα: Ας δούμε επιτέλους την ασφάλεια και όχι μόνο το κόστος
ΟΟΣΑ: Καταδικασμένοι οι Έλληνες από τις περικοπές στην Υγεία
Τροπολογία «δώρο» σε ξένες φαρμακοβιομηχανίες
Χωρίς παιδιατρική κάλυψη η Θεσσαλία
ΣΟΚ - Πέθαναν από καρκίνο επειδή δεν είχαν χρήματα για τη θεραπεία
Θεοδοσιάδης: Κόβουν τα φάρμακά τους γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν
Μ. Βλασταράκος: Οι αριθμοί δεν έχουν αξία όταν οι άνθρωποι πεθαίνουν