Αυτός είναι ο χάρτης των απολύσεων στον ΕΟΠΥΥ

«Επί ποδός πολέμου» βρίσκονται οι γιατροί του Ενιαίου Οργανισμού ΠαροχήςΥπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), μια και το θέμα της αξιολόγησης των δομών του οργανισμού και συνεπώς και των απολύσεων (παρά τις, περί του αντιθέτου, διαβεβαιώσεις) πρέπει να έχει «κλείσει» στις 6 Δεκεμβρίου.
3'

Όπως αποκάλυψε η NEWSBOMB, παράγοντες του Υπουργείου Υγείας αλλά και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός έχουν ξεκινήσει έναν «αγώνα δρόμου» ώστε να πείσουν τους για γιατρούς να μην απεργήσουν στις 25,26 και 27/11. Για το σκοπό αυτό έχουν επιστρατευθεί οι «μετριοπαθείς» ώστε να πείσουν τους μαχητικούς να κατεβάσουν τους τόνους, ώστε οι Μονάδες Υγείας να μείνουν ανοιχτές προκειμένου να μην χαθούν τα 65.000 ραντεβού που πραγματοποιούνται καθημερινά, με την υπόσχεση να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος αλλά με ανοιχτές τις δομές.

Το ουσιαστικό όμως είναι ότι όσο και εάν προσπαθούν να καθησυχάσουν τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ (η πάγια δήλωση σε κάθε τηλεοπτική συνέντευξη είναι ότι όσοι απομακρυνθούν από τον ΕΟΠΥΥ θα κατευθυνθούν στο ΕΣΥ αφού θα ανοίξουν οι σχετικές θέσεις) το Υπουργείο μιλά ουσιαστικά για απολύσεις.

Και το πρόβλημα πέρα από εργασιακό είναι και κοινωνικό αν αναλογιστεί κανείς ότι 50 γιατροί το μήνα συνταξιοδοτούνται από τον ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη σε ιατρικό προσωπικό, που θα γιγαντωθεί από τις 6 Δεκεμβρίου και μετά...

Οι χειρουργοί της ΠΦΥ στο «στόχαστρο»

Οι απολύσεις γιατρών του ΕΟΠΥΥ θα γίνουν πιο εμφανείς σε ορισμένες ειδικότητες, που έχουν μπει στο «στόχαστρο» του Υπουργείου, όπως -για παράδειγμα- τους χειρουργούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Δεν είναι λίγες μάλιστα οι φορές που έχουν κατηγορήσει τους χειρουργούς της ΠΦΥ, ότι «δεν έχουν πιάσει νυστέρι εδώ και 20 χρόνια».

Όπως ήταν αναμενόμενο οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ Θεσσαλονίκης (αλλά και ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά) βγήκαν στα «κάγκελα» απειλώντας ακόμα και με μηνύσεις αυτού ςπου κάνουν τέτοιου είδους δηλώσεις.

Όσο για τους 4.500 περίπου υγειονομικούς και διοικητικούς υπαλλήλους σύμφωνα με το «σχέδιο» αμέσως μετά την αξιολόγηση θα μεταφερθούν στις Υγειονομικές Περιφέρειες, που σημαίνει, ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν και εδώ απώλειες.

Δεν θα παραδοθούν αμαχητί

Σύμφωνα με δημοσίευμα της NEWSBOMB, το Υπουργείο επιμένει ότι κανένας γιατρός δεν πρόκειται να μείνει στον δρόμο και ότι η αξιολόγηση είναι αναγκαία για την χώρα, αλλά το ιατρικό σώμα έχει πάρει τις δικές τους αποφάσεις: να μην παραδοθεί αμαχητί.

Έτσι, εκτός από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ που πραγματοποιούν απεργίες την ερχόμενη εβδομάδα, θα απεργήσουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί στις 29 Νοεμβρίου, ενώ το κορυφαίο θεσμικό όργανο του κλάδου, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί τον πρωθυπουργό και τα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση για το μείζον ζήτημα της υγείας και της περίθαλψης των πολιτών πριν είναι αργά.

Ο ΕΟΠΠΥ σε αριθμούς

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΠΥΥ στις αρχές του Νοεμβρίου οι γιατροί του Οργανισμού όλης της χώρας ήταν 5.360, εκ των οποίων οι 420 απασχολούνται αποκλειστικά ως ελεγκτές. Ως το τέλος του χρόνου αναμένεται να έχουν αποχωρήσει 230 γιατροί (εξαιτίας του ότι λήγει η ετήσια σύμβασή τους), άλλοι 100 θα βγουν στη σύνταξη (υπολογίζεται ότι συνταξιοδοτούνται κάθε μήνα 50 γιατροί του ΕΟΠΥΥ), 80 γιατροί που προέρχονται από τη ΔΕΗ θα μείνουν στο Ταμείο της, ενώ ελέγχονται άλλοι 100 γιατροί οι οποίοι έχει διαπιστωθεί ότι κατέχουν διπλή θέση (απασχολούνται στον ΕΟΠΥΥ και σε άλλο Ταμείο).

Από το σύνολο των γιατρών, μόνιμοι είναι οι 708 (σύμφωνα πάντα με στοιχεία του τρέχοντος μήνα), αορίστου χρόνου 4.550 και 39 έχουν μερική απασχόληση.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα NEWSBOMB