Δραστική ουσία: Παίρνουν πίσω τον «ανθρωποκτόνο» νόμο;
Συνταγογράφηση δραστικής: Παίρνουν πίσω τον «ανθρωποκτόνο» νόμο;Άρση του μέτρου της δραστικής ουσίας- παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ψηφισμένο νόμο του Ανδρέα Λοβέρδου- είναι πιθανόν να έχουμε στο αμέσως προσεχές διάστημα.
Το κυβερνητικό αυτό μέτρο το οποίο δίχασε τόσο την ιατρική και φαρμακευτική κοινότητα, όσο και τους πολίτες, τίθεται εκ νέου στο τραπέζι, με τη λογική ότι αφενός ο δημοσιονομικός στόχος για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης έχει επιτευχθεί -παρά τον πιθανό κίνδυνο ανθρωπιστικής κρίσης- αφετέρου πρέπει να υπάρξει μία πολιτική που να προστατεύει τους πολίτες από την «ανεξέλεγκτη» είσοδο φθηνών γενοσήμων στην ελληνική αγορά, με πιθανές σοβαρές παρενέργειες για την υγεία των πολιτών.
Όπως τονίζει στο onmed.gr ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας κ. Γιώργος Πατούλης, εκτιμώ ότι οι συνθήκες είναι πλέον κατάλληλες, ώστε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και προσωπικά ο υπουργός κ. Αδωνις Γεωργιάδης, να θέσει το θέμα και να πάρει τελικά την «άδεια» από την τρόικα, ώστε με καινούριο νόμο, να πάψει να υφίσταται το μέτρο της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία.
Ένα μέτρο, το οποίο έχει το «προνόμιο» να διαθέτει μόνο η Ελλάδα τελικά από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, συνεχίζει ο κ. Πατούλης και προσθέτει: «ήρθε η ώρα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να αποφασίσει να μην είναι η Ελλάδα η μοναδική χώρα που ακολουθεί ένα μέτρο το οποίο είναι λανθασμένο, καθώς σε όλες τις χώρες του κόσμου, οι γιατροί είναι υπεύθυνοι για τη θεραπεία που θα ακολουθήσει ο ασθενής».
Επιπλέον, η Ελλάδα διαθέτει τη χαμηλότερη κατά κεφαλή δαπάνη για την υγεία μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, ενώ ήδη η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη για το 2014 θα ανέλθει σε 2 δισ. ευρώ από 2,37 δισ. ευρώ που ήταν εφέτος, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά ζητήματα δημόσιας υγείας και γενικότερης ένδειας στην περίθαλψη των ελλήνων πολιτών.
Να σημειώσουμε ότι πρώτος ο ΙΣΑ προσέφυγε στο στο ΣτΕ για την ακύρωση του νόμου, τον οποίο έχει χαρακτηρίσει «ανθρωποκτόνο» και ακολούθησαν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.
Πηγή: onmed.gr
Διαβάστε επίσης:
Αφύλαχτο το νοσοκομείο Ζακύνθου λόγω έλλειψης κονδυλίων
Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της πείνας και της ανθρωπιστικής κρίσης
Θανάσιμη απειλή οι πολιτικές λιτότητας