ΕΟΠΥΥ: Ο διάλογος, η αξιολόγηση και οι απολύσεις στην Βουλή

Με ανοιχτά όλα τα μέτωπα κυρίως όμως αυτό των απολύσεων ξεκίνησε σήμερα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο διάλογος για τον ΕΟΠΥΥ, τις αλλαγές που θα επιφέρει η περιβόητη αξιολόγηση στις δομές και στα Κέντρα Υγείας και κυρίως στο ανθρώπινο προσωπικό.
3'

Εάν κάποιος θεωρεί ότι οι γιατροί- που θα μετάσχουν στον διάλογο όπως και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων- είναι οι μόνοι που έχουν αγωνία για την έκβαση της σημερινής συζήτησης, είναι γελασμένοι. Διότι πολύ απλά, την ίδια αγωνία ίσως και περισσότερη, έχει και ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης που επιθυμεί διακαώς να περάσει το πόρισμα της αξιολόγησης, όσο γίνεται πιο ανώδυνα.

Είναι βέβαιο όμως, ότι οι γιατροί – οι οποίοι από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η ιστορία της αξιολόγησης έχουν κρατήσει σκληρή στάση με την απεργία τους κατ' αρχήν, την οποία έχουν παρατείνει μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου- ασφαλώς θα του κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την ζωή.

Από την πλευρά των ανθρώπων που έχουν εκπονήσει το πόρισμα για την Αξιολόγηση του ΕΟΠΥΥ- επικεφαλής του οποίου είναι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας κ. Πελοπίδας Καλλίρης- ακούγεται ότι αυτό που έχει σημασία, είναι ο ΕΟΠΥΥ και το μέλλον του και η απόφαση της κυβέρνησης να καταστεί ένας ισχυρός ασφαλιστικός Οργανισμός ο οποίος να μπορεί να εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους. Επιπλέον, όπως αναφέρουν, ο υπουργός Υγείας, ουδέποτε μίλησε για απολύσεις γιατρών.

Αναφορικά με την αξιολόγηση των δομών, αυτό που είναι βέβαιο, είναι ότι θα υπάρξουν συγχωνεύσεις Κέντρων υγείας με Πολυιατρεία. Βεβαίως να σημειωθεί, ότι ήδη από την εποχή του πρώτου προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Γεράσιμου Βουδούρη είχε γίνει τέτοια αναφορά. Να θυμίσουμε, ότι αυτή την στιγμή η Ελλάδα διαθέτει 100 Πολυιατρεία (47 Νομαρχιακές μονάδες και 53 τοπικές) καθώς και 250 μονάδες διαφόρων μεγεθών, σε σύνολο περίπου 560 Μονάδων (στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και νοσοκομεία του ΕΣΥ).

Οσον αφορά τέλος το θέμα των απολύσεων, αυτό που είναι γνωστό – αποτυπώνεται άλλωστε σε έγγραφο του υπουργού Υγείας στην Βουλή- 2.246 γιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα πρέπει να μετακινηθούν στο ΕΣΥ. Οι γιατροί αυτοί, αφορούν στις εξής ειδικότητες:

393 ορθοπεδικοί, 272 γυναικολόγοι, 290 οφθαλμίατροι, 200 ΩΡΛ, 168 Δερματολόγοι, 255 πνευμονολόγοι, 147 νευρολόγοι. Υπάρχουν επίσης 123 λοιπές ειδικότητες, όπως αναισθησιολόγοι, αγγειοχειρουργοί, πλαστικοί χειρουργοί.

Ακόμη, άλλοι 2.303 γιατροί του ΙΚΑ, θα μπορούσαν να ανήκουν στην ομάδας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ο αριθμός αυτός είναι υπό συζήτηση για το που θα μετακινηθεί. Εδώ να σημειωθεί ότι υπάρχουν ειδικότητες όπως κυτταρολόγοι, παιδίατροι, μικροβιολόγοι, καρδιολόγοι.

Τέλος, υπάρχουν 1.216 γιατροί (869 παθολόγοι του ΕΟΠΥΥ, 156 γενικοί γιατροί και 191 άνευ ειδικότητας) οι οποίοι σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, μπορούν να μείνουν εν δυνάμει οικογενειακοί γιατροί.

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΛΣΤΑΤ - Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία: ένα πραγματικό success story

Απεργία σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία

Την Τετάρτη τελικά το πόρισμα Αξιολόγησης του ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ: 10 ερωτήσεις που δείχνουν πώς έφτασε στην κατάρρευση

Ο Άδωνις κάνει διάλογο «υψηλού επιπέδου» στο Μέγαρο Μουσικής

Οι δραματικές ελλείψεις σε γιατρούς ανά νοσοκομείο

Μόνο έκτακτα χειρουργεία στο νοσοκομείο Καλαμάτας