Για την εκρηκτική κατάσταση στον Ευαγγελισμό ερωτάται ο κ. Γεωργιάδης
Οι βουλευτές ζητούν από τον κ. Γεωργιάδη να απαντήσει ποια μέτρα θα πάρει, για να αντιμετωπιστούν τα τραγικά προβλήματα που βιώνουν οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό», με δεδομένες τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και τη μείωση του προϋπολογισμού του νοσοκομείου για λειτουργικές δαπάνες στα 96 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:
«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον υπουργό Υγείας
Θέμα: Για την εκρηκτική κατάσταση στο Νοσοκομείο "Ευαγγελισμός".
Ο "Ευαγγελισμός" είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας με υψηλή επιστημονική εξειδίκευση και έρευνα. Ωστόσο, οι ασθενείς όλο και απομακρύνονται από τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τα επιστημονικά επιτεύγματα, να έχουν δωρεάν, αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας, ενώ οι εργαζόμενοι πασχίζουν καθημερινά, σακατεύοντας σωματικά και ψυχικά την υγεία τους, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό, σε υγειονομικό υλικό και φάρμακα, αλλά και εξαιτίας της επιχειρηματικής λειτουργίας του δημόσιου νοσοκομείου.
Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου για λειτουργικές δαπάνες από 200 εκατ. ευρώ που ήταν πριν το 2010, μειώθηκε σήμερα στα 96 εκατ. ευρώ.
Μέσα σε ένα χρόνο καταργήθηκαν 220 νοσοκομειακά κρεβάτια (από 1.190 λειτουργούν 970 κρεβάτια). Την ίδια στιγμή, οι ετήσιες εισαγωγές από 40.000 που ήταν πριν από λίγα χρόνια έχουν αυξηθεί στις περίπου 52.000. Οι επισκέψεις στα τακτικά ιατρεία, στα επείγοντα, στα εργαστήρια ξεπερνούν τις 500.000, ενώ γίνονται περίπου 8,5 εκατ. εργαστηριακές εξετάσεις το χρόνο.
Ο "Ευαγγελισμός" θα έπρεπε να έχει πάνω από 3.500 εργαζόμενους όλων των κλάδων και οι μόνιμοι υπάλληλοι δεν ξεπερνούν τις 2.000. Τα κενά αυτά επιχειρείται να καλύπτονται - πέρα από το "ξεζούμισμα" των μόνιμων υπαλλήλων - με ευέλικτους και φτηνούς εργαζόμενους: Εργολαβικά συνεργεία, συμβασιούχους του ΚΕΕΛΠΝΟ και 5μηνης "κοινωφελούς εργασίας", μαθητευόμενους του ΟΑΕΔ, φοιτητές - σπουδαστές και αποφοίτους, που κάνοντας την πρακτική τους, προσφέρουν τζάμπα εργασία.
Το νοσοκομείο έχει αναθέσει μια σειρά από υπηρεσίες του σε εργολάβους, που έχουν τους εργαζόμενους ως σύγχρονους σκλάβους, κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμί, δουλεύοντας κάτω από όργιο τρομοκρατίας, χωρίς δικαιώματα, χωρίς μέτρα προστασίας και με ημερομηνία λήξης. Επίσης, και οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι υποβαθμισμένες, αφού οι επιχειρηματίες "κόβουν" από παντού.
Στον "Ευαγγελισμό" υπάρχουν περίπου 100 ειδικά κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Αυξημένης Φροντίδας, Εμφραγμάτων, Ανάνηψης Καρδιοχειρουργημένων Ασθενών, Τεχνητού Νεφρού, Μεταμόσχευσης κι ενώ για να λειτουργήσουν χρειάζονται 450 νοσηλευτές και βοηθοί νοσηλευτών (οι διεθνείς προδιαγραφές προβλέπουν 4 νοσηλευτές ανά κρεβάτι Μονάδας κι επιπλέον βοηθητικό και παραϊατρικό προσωπικό), η Διοίκηση του "Ευαγγελισμού" όρισε αυθαίρετα ως ελάχιστο όριο προσωπικού ασφαλείας τους 220 νοσηλευτές, αλλά τελικά παραβιάζει και αυτό, αφού υπηρετούν μόνο 155!
Σχεδόν σε όλα τα τμήματα δουλεύουν διπλοβάρδιες. Τα οφειλόμενα ρεπό -κυρίως σε νοσηλευτικό προσωπικό- φτάνουν στις 16.000 μέρες.
Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας πολύτιμα κρεβάτια μένουν κλειστά. Από τις 30 κλίνες (ΜΕΘ1 και ΜΕΘ2) αυτή τη στιγμή λειτουργούν 26. Στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας λειτουργούν 15 από τις 20 Ακόμη, από τα 14 χειρουργικά τραπέζια λειτουργούν με δυσκολία τα 12 και το καλοκαίρι τα μισά, αφού δεν επαρκεί το προσωπικό. Το αποτέλεσμα είναι περιστατικά που χρειάζονται ΜΕΘ να νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους και οι λίστες αναμονής για χειρουργεία να είναι τεράστιες.
Στις χειρουργικές κλινικές, η συνηθισμένη κατάσταση τα απογεύματα και τα βράδια είναι 1 νοσηλευτής - μαζί με 1 βοηθό - να φροντίζει 50 και 60 χειρουργημένους. Την επομένη της γενικής εφημερίας οι ασθενείς είναι ακόμη περισσότεροι. Αρχικά νοσηλεύονται σε φορεία στο διάδρομο και μετά διασκορπίζονται σε άλλες κλινικές - όπου και αν υπάρχει κενό κρεβάτι - με το γιατρό να πηγαινοέρχεται στους ορόφους του αχανούς "Ευαγγελισμού" για να τους παρακολουθεί. Αλλά και στις παθολογικές κλινικές μετά από εφημερία γίνεται το αδιαχώρητο από ράντζα και μετά είτε διασκορπίζονται σε άλλα τμήματα, δυσκολεύοντας την παρακολούθηση από τους θεράποντες γιατρούς, είτε στοιβάζονται 6-8 μέσα στους θαλάμους χωρίς υποδομή.
Στο ψυχιατρικό τμήμα, στα 20 κρεβάτια έχουν ουσιαστικά προστεθεί μόνιμα 20-30 μόνιμα ράντζα, ενώ στόχος της διοίκησης του νοσοκομείου είναι τα ράντζα να μην ξεπερνούν τα 15. Οι συνθήκες νοσηλείας είναι άθλιες. Βαριά κι ελαφριά περιστατικά είναι μαζί. Ασθενείς που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν νοσηλεύονται σε κοινή θέα.
Ο "Ευαγγελισμός", όπως και τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας, σηκώνει ένα γιγάντιο βάρος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αφού αντίστοιχες δημόσιες και δωρεάν δομές εξοπλισμένες με εργαστήρια, μηχανήματα, υγειονομικό υλικό και στελεχωμένες με όλες τις ειδικότητες, δεν υπάρχουν. Η κατάσταση επιδεινώθηκε με το κλείσιμο των νοσοκομείων του πρώην ΙΚΑ και των άλλων νοσοκομείων που πρόσφεραν κάποιες πρωτοβάθμιες υπηρεσίες. Αυτό έχει επίπτωση στις υπόλοιπες υπηρεσίες Υγείας που πρέπει να προσφέρει ο "Ευαγγελισμός", αφού τον εμποδίζει να εκπληρώσει το δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο χαρακτήρα του, υψηλής εξειδίκευσης επεμβάσεις και νοσηλεία.
Μια σειρά εξετάσεις που γίνονται στα δημόσια νοσοκομεία εξαιρούνται καθημερινά από τον ΕΟΠΥΥ. Άλλες δεν καλύπτονται καθόλου, δεν έχουν ενταχθεί στο κρατικό τιμολόγιο και κάθε νοσοκομείο ορίζει το δικό του τιμοκατάλογο. Η κατάσταση είναι ακόμη πιο δραματική για τους ανασφάλιστους και για όσους πάσχουν από σοβαρά νοσήματα. Φτάνουν στο ταμείο και μόλις ακούνε πόσα πρέπει να πληρώσουν -ιδιαίτερα εξετάσεις για σοβαρές ασθένειες, όπως ρευματολογικά, αυτοάνοσα κ.ά. που δεν καλύπτονται από τα Ταμεία και κοστίζουν πάνω από 200 ευρώ- φεύγουν κλαίγοντας. Ενδεικτικά, οι ανασφάλιστοι ασθενείς πρέπει να πληρώνουν περίπου 450 ευρώ για στεφανιογραφία, 1.000 ευρώ για χολοκυστεκτομή και 5.000 ευρώ για επέμβαση καρδιάς by pass.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι κατεπείγοντα μέτρα θα πάρει για να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω τραγικά προβλήματα που βιώνουν οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι του "Ευαγγελισμού"; Πιο συγκεκριμένα:
• Να στελεχωθεί το νοσοκομείο με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, ώστε να καλυφθούν τα κενά και να ανταποκριθεί το νοσοκομείο στις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν.
• Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, είτε με πρόσχημα την κινητικότητα και τη διαθεσιμότητα είτε επειδή είναι συμβασιούχος, εργολαβικός ή μη. Να μονιμοποιηθούν όλοι.
• Να εξασφαλιστεί άμεσα ότι κανένας ασθενής δεν θα πληρώνει με οποιονδήποτε τρόπο προσερχόμενος στο νοσοκομείο για να εξεταστεί, στα πρωινά ή στα απογευματινά ιατρεία, αλλά και για τις εξετάσεις στα διάφορα εργαστήρια, τις θεραπείες, τις επεμβάσεις, τη νοσηλεία του. Ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος, εργαζόμενος ή άνεργος, Έλληνας ή μετανάστης».