Γιατροί ΕΟΠΥΥ- Άδωνις: Αδιέξοδο στον διάλογο-Το «μπαλάκι» στον Μπέζα

Η ένταση και οι λογομαχίες- δημιουργικές μερικές φορές- που κυριάρχησαν κατά την πρώτη ημέρα του επίσημου διαλόγου μεταξύ Γιατρών του ΕΟΠΥΥ και ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, κατέδειξαν ένα αναμφισβήτητο γεγονός, σύμφωνα με τους γιατρούς: ότι ο υπουργός Υγείας έχει προαποφασίσει τι θα γίνει με τον μέλλον τους.

Γιατροί ΕΟΠΥΥ- Άδωνις: Αδιέξοδο στον διάλογο-Το «μπαλάκι» στον Μπέζα
4'

«Εχει αποφασίσει να απολυθούν 2000 άτομα και τον ενδιαφέρει μόνο αυτό το νούμερο να δείξει στους δανειστές μας», επισημαίνει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά κυρία Βαρβάρα Ανεμοδουρά και επικεφαλής της Επιτροπής Διαλόγου μαζί με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχ. Βλασταράκο.

Είναι άραγε τυχαίο, που η πρώτη ημέρα του διαλόγου εστέφθη από αδιέξοδο και εμμονές, και ότι τώρα ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης, πετάει το «μπαλάκι» στον υφυπουργό του κ. Αντώνη Μπέζα και τον γενικό γραμματέα κ. Πελοπίδα Καλλίρη, οι οποίοι θα δημιουργήσουν Τεχνικό Κλιμάκιο Διαλόγου και θα είναι αυτοί που στην συνέχεια θα συνομιλούν με τους γιατρούς;

Ο υπουργός Υγείας, ανακοίνωσε στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και στους εκπροσώπους του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, ότι η Μεταρρύθμιση για την Υγεία θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιανουαρίου και θα νομοθετηθεί στην συνέχεια. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι όσοι συμβεβλημένοι κατευθυνθούν στον ΕΟΠΥΥ θα απολαμβάνουν προνομιακές συμβάσεις, κάτι που εξόργισε τους συνομιλητές του, οι οποίοι τόνισαν ότι θέλουν ισότιμη μεταχείριση.

Ο κ. Γεωργιάδης εμμένει στις απόψεις του για πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών, μάλιστα για το θέμα αυτό, το Σάββατο αναμένεται να καταθέσει και σχετική τροπολογία στην Βουλή η οποία θα περιέχει και μία σειρά άλλων ζητημάτων, όπως σύσταση νέων κλάδων στις Διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών και νέο βαθμολόγιο.

Μάλιστα επικαλέστηκε και φράση του προέδρου των νοσοκομειακών γιατρών κ. Δημήτρη Βαρνάβα, ο οποίος είχε υποστηρίξει «να μην καταργηθεί το καθεστώς της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης», κάτι που ενόχλησε σφόδρα τους εκπροσώπους των Γιατρών του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι εμμένουν για την πλήρη αλλά όχι αποκλειστική απασχόληση.

Η κυρία Ανεμοδουρά σημειώνει χαρακτηριστικά, ότι ο κ. Γεωργιάδης θα πραγματοποιήσει απολύσεις μέσω της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Όπως αναφέρει στην συνέχεια η κυρία Ανεμοδουρά, ο υπουργός Υγείας, δεν μας έδειξε ούτε ένα οικονομικό στοιχείο για το τι θα αποφέρει η είσοδος των γιατρών του ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ, για την λειτουργία των απογευματινών ιατρείων αλλά και για τις ειδικότητες. Ο υπουργός επίσης, εμμένει, σύμφωνα με την πρόεδρο του ΙΣΠ, για τον οικογενειακό γιατρό, στο σύστημα της ΠΦΥ.

adwnis

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο υπουργός Υγείας, τόνισε μεταξύ άλλων: «Σέβομαι τους γιατρούς, τους τιμώ, πιστεύω ότι έχουν προσφέρει πάρα πολλά, όλα αυτά τα χρόνια, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μέσα από τις θέσεις που υπηρετούν, στο ΙΚΑ, στον ΕΟΠΥΥ και οπουδήποτε αλλού.
Δεν θέλουμε να νομίζουν ότι η Κυβέρνηση θέλει να νομοθετήσει κάτι μόνο και μόνο για να τους απαξιώσει. Το αντίθετο. Θέλουμε να βρούμε, σε πολιτισμένο κλίμα, εκείνους τους όρους και εκείνες τις προϋποθέσεις που θα κάνουν τη μεταρρύθμιση να προχωρήσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Γιατί η μεταρρύθμιση θα γίνει, θα προχωρήσει, η μεταρρύθμιση δεν μπορεί να καθυστερήσει».

Το θέμα της πλήρους και αποκλειστικής είναι θεμελιώδες ζήτημα, τόνισε, προσθέτοντας, ότι «η επιτροπή θα εξετάσει δυο εκδοχές. Η μία, ο τρόπος εντάξεως στο ΕΣΥ και η άλλη ο τρόπος της δημιουργίας των συμβάσεων για όσους επιλέξουν να κρατήσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία. Οι προτάσεις θα γίνουν στην τεχνική επιτροπή την άλλη εβδομάδα, όπου θα έχουν τους προϋπολογισμούς, διότι, όπως καταλαβαίνετε, μιλάμε για χρήματα. Άρα πρέπει να είμαστε πολύ συγκεκριμένοι για το τι μπορούμε να δώσουμε και το τι δεν μπορούμε να δώσουμε».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχ. Βλασταράκος, τόνισε ότι δεν είμαστε ούτε ευχαριστημένοι ούτε δυσαρεστημένοι και πρόσθεσε: «Ως Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θέτουμε -και έχουμε θέσει και ενώπιον σας- ένα σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ολοκληρωμένο, ενιαίο, με ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας, με τα ιδιωτικά ιατρεία τα οποία θα συνεργάζονται, διότι έχουμε πάρα πολλούς συναδέλφους μας και στην ανεργία και έξω να δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα. Να συνεργάζονται με το σύστημα μέσα από πλήρη και όχι αποκλειστική απασχόληση. Για την αποκλειστική απασχόληση θεωρούμε πρώτον επιστημονικά ότι καταστρέφει τον κλάδο, διότι ένα μεγάλο μέρος των ειδικοτήτων, όπως οι χειρουργικές, δε θα μπορούν να ασκήσουν το λειτούργημά τους, όπως πρέπει και από την άλλη πλευρά επίσης σε πρωτοβάθμια περίθαλψη δεν επιτρέπεται και είναι παρωχημένο να σκέπτεται κάποιος για αποκλειστική απασχόληση και μάλιστα τη σημερινή εποχή».

Τέλος, ο πρόεδρος των γιατρών του ΕΟΠΥΥ κ. Αποστολόπουλος, εμφανώς πιο απογοητευμένος από την πρώτη συνάντηση, δήλωσε: «Δε μπορεί να γίνει ουσιώδης διάλογος κάτω από εμμονές, κάτω από ακαμψίες ή κάτω από απειλές. Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσουν να μετέχουν στο διάλογο, αν και διαφαίνεται ότι είναι δύσκολο να υπάρξει σύγκλιση επί της ουσίας».

Πηγή: onmed.gr

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή