Έξαρση της μηνιγγίτιδας στα παιδιά καταγράφει το ΚΕΕΛΠΝΟ
Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές λόγω της έξαρσης της ιογενούς μηνιγγίτιδας που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η νόσος προσβάλλει κυρίως παιδιά.
Η πλέον αποτελεσματική προστασία έναντι της μηνιγγίτιδας είναι ο εμβολιασμός των παιδιών με τα εμβόλια που προστατεύουν από τη μηνιγγίτιδα, όπως του αιμόφιλου της ινφλουέντζας και του μηνιγγιτιδόκοκκου, αλλά και του πνευμονιόκοκκου.
Το Δεκέμβριο σημειώθηκαν 28 περιστατικά ιογενούς μηνιγγίτιδας, σχεδόν διπλάσια κρούσματα από όσα είχαν δηλωθεί τον Δεκέμβριο του 2012 (15). Συνολικά, το 2013 αναφέρθηκαν συνολικά 688 κρούσματα μηνιγγίτιδας, εκ των οποίων τα 348 ήταν ιογενή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Αναφοράς Μηνιγγίτιδας του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, αναφέρθηκαν 531περιστατικά μηνιγγίτιδας το 2010 και 477 το 2011. Το 2012 καταγράφεται μικρή άνοδος, με 618 κρούσματα, εκ των οποίων τα 294 ιογενή.
Μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης για τη μηνιγγίτιδα
Η βακτηριδιακή μηνιγγίτιδα προλαμβάνεται με εμβολιασμό. Τα εμβόλια του αιμόφιλου ινφλουέντζας τύπου Β, του μηνιγγιδόκοκκου και του πνευμονιόκοκκου προσφέρουν σημαντική προστασία στους παιδικούς οργανισμούς, έως και 90% από τα επίμαχα βακτήρια.
Η ιογενής μηνιγγίτιδα μπορεί να προληφθεί με τα μέτρα ατομικής υγιεινής, δηλαδή το καλό πλύσιμο των χεριών, τον αερισμό των χώρων, την αποφυγή συγχρωτισμού για τις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, όπως τα μωρά και τα παιδιά.
Στην περίπτωση της ιογενούς μηνιγγίτιδας χορηγούνται στον ασθενή αντιικά φάρμακα, ενώ στη βακτηριακή μηνιγγίτιδα αντιβιοτικά.
Όταν εκδηλώνονται κρούσματα σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον, τότε συστήνεται χορήγηση αντιβιοτικού προληπτικά σε όσα άτομα ήλθαν σε επαφή με τον ασθενή, π.χ στους μαθητές της τάξης, την οικογένεια και αλλού.
Διαβάστε περισσότερα στο onmed.gr