Αντίθετοι οι ασφαλισμένοι στο «χαράτσι» του 1 ευρώ ανά συνταγή

Από σήμερα το πρωί, όσοι ασφαλισμένοι πήγαν στα φαρμακεία για να πάρουν τα φάρμακά τους, βρέθηκαν στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να πληρώσουν 1 ευρώ επιπλέον «υπέρ του ΕΟΠΥΥ» για κάθε εκτελούμενη συνταγή.
3'


Πρέπει να σημειωθεί ότι οι συνταγές δεν επιτρέπεται να έχουν περισσότερα από τρία φάρμακα. Δηλαδή, αν κάποιος ασθενής χρειάζεται για παράδειγμα πέντε φάρμακα, επιβαρύνεται με 2 ευρώ, ένα ανά κάθε συνταγή.

Η αντίδραση των ασθενών στο μέτρο είναι ξεκάθαρα αρνητική. Πρόκειται για μία ακόμα επιβάρυνση του ελληνικού λαού, που τα εισοδήματά του έχουν μειωθεί δραματικά λόγω των πολιτικών λιτότητας, η οποία προστίθεται στην αύξηση της συμμετοχής που τέθηκε σε ισχύ τους τελευταίους μήνες του 2013.

Οι ασφαλισμένοι που μίλησαν στο newsbomb.gr χαρακτηρίζουν το μέτρο «απαράδεκτο» και τονίζουν ότι ενώ δεν έχουν χρήματα ούτε για πετρέλαιο για να ζεσταθούν, δεν μπορούν να αντέξουν μία ακόμα επιβάρυνση, ακόμα κι αν ήταν 50 λεπτά.

Κάποιοι, μάλιστα, πίστευαν ότι με την κατάργηση του «εισιτηρίου» των 25 ευρώ για την εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία, αποσύρθηκε και το χαράτσι του 1 ευρώ ανά συνταγή. Οι ελπίδες τους όμως διαψεύστηκαν στον πάγκο του φαρμακείου.

Οι ίδιοι οι ασθενείς υποστηρίζουν ότι το υπουργείο Υγείας με τον τρόπο αυτό τους αναγκάζει να πληρώνουν εξολοκλήρου τα φάρμακα –ιδιαίτερα τα φθηνά- από την τσέπη τους, καθώς πλέον το όφελος είναι μηδαμινό ή και καθόλου από τη συνταγογράφηση της αγωγής τους από τον θεράποντα ιατρό. Φαρμακοποιός δε που μίλησε στο newsbomb.gr κάνει λόγο για πρόθεση του υπουργείου Υγείας να αποτρέψει τους ασφαλισμένους από τη συνταγογράφηση φθηνών φαρμάκων.

Πρόκειται για κεκαλυμμένη νέα αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων, υποστηρίζουν οι φαρμακοποιοί. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις εκπροσώπων του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, η καθολική υποχρέωση για καταβολή ενός ευρώ ανά εκτελούμενη συνταγή ανεβάζει από το 27% στο 30 ή και 32% την οικονομική συμμετοχή των ασφαλισμένων για την προμήθεια της φαρμακευτικής τους αγωγής! Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Βρετανία η ιδιωτική συμμετοχή των ασθενών ανέρχεται στο 12%.

Πάντως, οι αντιδράσεις των πολιτών αναμένεται να κλιμακωθούν, καθώς όλο και περισσότεροι θα βρίσκονται αντιμέτωποι με το νέο χαράτσι. Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει πολιτικό θέμα στην κυβέρνηση, δεν αποκλείεται ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, να βρεθεί ξανά σε δύσκολη θέση, προσπαθώντας να δικαιολογήσει το «δίκαιο» της νέας επιβάρυνσης των ασθενών. Το ΠΑΣΟΚ έχει εκφράσει την αντίθεσή του στο μέτρο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθεί το θέμα αργότερα.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Υγείας, κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον κ. Γεωργιάδη απάντησε: «Αυτό είναι θέμα του Υπουργείου. Η δική μας θέση –τη γνωρίζετε- είναι ότι δε θέλουμε επιβάρυνση περαιτέρω, οποιαδήποτε, στο χώρο της υγείας, βεβαίως και στο ένα ευρώ». Πρόσθεσε δε, ότι «αυτό θα το δούμε αλλά αυτή τη στιγμή λύσαμε το μεγάλο θέμα», «σε αυτή τη φάση είπαμε την άποψή μας», «διαφωνούμε, αν έρθει ο νόμος στη Βουλή, θα το δούμε».

Πάντως, η τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ χθες για την κατάργηση των χαρατσιών στην υγεία, στην οποία μεταξύ άλλων ζητούσε και την κατάργηση του 1 ευρώ ανά συνταγή, δεν έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση και έτσι δεν τίθεται σε ψηφοφορία, βγάζοντας και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από τη δύσκολη θέση.

Δείτε τα βίντεο:

Διαβάστε επίσης:

Σε ισχύ το ένα ευρώ ανά συνταγή στα φαρμακεία

Νάρκη Γεωργιάδη στην κυβέρνηση

Ο Σαμαράς «άδειασε» τον Γεωργιάδη: Τέλος το χαράτσι των 25 ευρώ

Παίρνουν πίσω το 25ευρω Σαμαράς-Βενιζέλος