ΠΦΥ: Το νομοσχέδιο, τα κενά του και η εμπλοκή των πολιτικών κομμάτων
Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ και συγκεκριμένα ο Σύλλογος Επιστημονικού και Υγειονομικού Προσωπικού (ΣΕΥΠ Αττικής) θα πραγματοποιήσει έκτακτη Γενική Συνέλευση την ερχόμενη Τρίτη 21 Ιανουαρίου στην οποία καλεί τα πολιτικά κόμματα να καταθέσουν δημόσια τις παρατηρήσεις τους. Να θυμίσουμε δε, ότι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ ανανέωσαν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι και τις 24 Ιανουαρίου, ως μία ύστατη προσπάθεια να πιέσουν την κατάσταση για να γίνει ηπιότερο το νομοσχέδιο, αναφορικά με το ζήτημα της διαθεσιμότητας αλλά και των εργασιακών σχέσεων.
Σήμερα στις 5 το απόγευμα επίσης, ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, θα συναντηθεί με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να συζητήσουν τις παρατηρήσεις του επάνω στο επίμαχο νομοσχέδιο.
Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να είναι πιο σκληρό στις παρατηρήσεις του αναφορικά με το νομοσχέδιο και να μην αναλωθεί σε σχόλια του τύπου «στον οικογενειακό γιατρό να ενταχθεί και ο γυναικολόγος», και «ο ΕΟΠΥΥ να τεθεί υπό την ομπρέλα του υπουργείου Εργασίας».
Την έντονη αντίδρασή του για το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, εξέφρασε χθες και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.
Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι το επίμαχο νομοσχέδιο φέρνει την Υγεία στη χώρα μας έναν αιώνα πίσω, καθώς πρσθέτει επιπλέον προσκόμματα στην ήδη δύσκολη πρόσβαση των ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων και κατηγοριών στο δημόσιο σύστημα Υγείας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε μεταξύ άλλων από την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας να προωθήσουν πολιτικές για την πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφαλίστων και των απόρων κατοίκων της χώρας, καθώς και να προχωρήσουν σε 24ωρη καθημερινή λειτουργία των μονάδων Υγείας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ενώ θα τονίζει με έμφαση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να δεχθεί λουκέτο ούτε σε μία από τιις σημερινές μονάδες Υγείας του Οργανισμού.
Πληροφορίες επίσης ανθρώπων της υγειονομικής αγοράς με μεγάλη εμπειρία, υποστηρίζουν, ότι το εν λόγω νομοσχέδιο για την επόμενη ημέρα της ΠΦΥ στην χώρα μας, έχει πολλά κενά τα οποία πρέπει να κλείσουν και πως αυτό που έχει σημασία, είναι να προχωρήσουμε επιτέλους στην χάραξη μιας σοβαρής μεταρρύθμισης για την υγεία. Όμως, δυστυχώς στο κείμενο του νομοσχεδίου δεν περιγράφεται επακριβώς πως θα λειτουργεί το δίκτυο της ΠΦΥ και πως θα λειτουργούν τα Πολυιατρεία και τα Κέντρα Υγείας, καθώς πολλά Κέντρα δεν είναι ίδια, υπάρχουν Πολυδύναμα, υπάρχουν άλλα μικρότερα, οι δομές της επαρχίας είναι διαφορετικές από αυτές των μεγάλων πόλεων κλπ.
Ένα άλλο μείζον θέμα επίσης, αφορά στις Υγειονομικές Περιφέρειες, οι οποίες αναλαμβάνουν μεγάλο οργανωτικό μέρος.Δηλαδή, οι Υγειονομικές Περιφέρειες για να μπορέσουν να λειτουργήσουν ως μικρά υπουργεία Υγείας- αφού σε αυτές πλέον θα εντάσσονται τα Πολυιατρεία και Κέντρα Υγείας- θα πρέπει να έχουν αντίστοιχους Οργανισμούς και ανάλογο προσωπικό προκειμένου να διοικήσουν. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι ΥΠΕ είναι σήμερα οργανωμένες σε τέτοιο βαθμό, για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν επαρκώς τους ασφαλισμένους και να λειτουργήσει τελικά το νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Πηγή: onmed.gr
Διαβάστε επίσης: