Το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων και οι αντιφάσεις του κ. Γεωργιάδη

Οι μόνοι ικανοποιημένοι από τη νέα τιμολόγηση η τρόικα και τα συμφέρονται των διεθνών δανειστών – Απανωτά χτυπήματα για ασφαλισμένους και ελληνική φαρμακοβιομηχανία.
4'

Τελικά η πολιτική για το φάρμακο του υπουργού Υγείας, κ. Α. Γεωργιάδη έχει έναν κοινό παρονομαστή: όλοι καλούνται να πληρώσουν περισσότερο, είτε είναι οι Έλληνες πολίτες (ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι), είτε οι ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις, αυτοί δηλαδή που σηκώνουν το βάρος των περικοπών στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, οι συνέπειες από την καταβαράθρωση της οποίας τώρα θα αρχίσουν να γίνονται δραματικά ορατές.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι ενταγμένο και το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων που έρχεται λίαν συντόμως –μέσα στην εβδομάδα-, με οριζόντιες μειώσεις στις τιμές πολλών φαρμάκων, με πτώση ακόμα και περισσότερο από 50% στις τιμές άλλων, δυναμική τιμολόγηση, rebate και claw back να επιβαρύνουν ακόμα πιο πολύ την ήδη δυσχερή οικονομική κατάσταση, στην οποία βρίσκονται πολλές ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Ο κ. Γεωργιάδης έχει εξαγγείλει «πανηγυρικά» το νέο δελτίο τιμών, που όπως ισχυρίζεται θα φέρει «φθηνό φάρμακο» για τον ελληνικό λαό. Είναι όμως έτσι; Ο υπουργός Υγείας διαψεύδεται για μία ακόμα φορά από την ίδια την πραγματικότητα.

Οι αλλεπάλληλες αλλαγές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έχουν φέρει απανωτά χτυπήματα για τους ασφαλισμένους και ειδικά για ευαίσθητες κατηγορίες όπως οι συνταξιούχοι και οι χρονίως πάσχοντες. Αποτέλεσμα της πολιτικής που υλοποιεί κατ' επιταγή της τρόικα, είναι οι πολίτες να πληρώνουν ακριβότερα τα φάρμακά τους, καθώς εκτός από την αυξημένη συμμετοχή, έχουν ακόμη να καταβάλουν επίσκεψη στο γιατρό για συνταγογράφηση, τη διαφορά της τιμής του φθηνότερου γενόσημου με τα υπόλοιπα σκευάσματα, συν 1 ευρώ ανά συνταγή. Επιπλέον υπάρχει το ενδεχόμενο να μεγαλώσει και η αρνητική λίστα με τα φάρμακα που δεν αποζημιώνονται από τον ασφαλιστικό φορέα. Σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομικών της Υγείας κ. Γιάννη Κυριόπουλο, από το 2009 έως το 2013 υπερδιπλασιάστηκε η συμμετοχή των ασφαλισμένων στο κόστος φαρμάκων, από 10,5% στο 22,5%. Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, η μεσοσταθμική αύξηση για το 2013 έφτασε στο 27%, ενώ οι ίδιοι επιστήμονες δεν αποκλείουν να εκτιναχθεί στο 32% το 2014.

Η αντίφαση του κ. Γεωργιάδη είναι εμφανής, αφού οι ασθενείς θα συνεχίσουν να πληρώνουν πολλά από την τσέπη τους για τα αναγκαία φάρμακά τους, ενώ τα εμπόδια για την πρόσβασή τους στη φαρμακευτική περίθαλψη θα αυξάνονται, αντί να μειώνονται. Μία πολύ σημαντική συνέπεια από τη νέα τιμολόγηση είναι επαπειλούμενες ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, καθώς η ήδη στραγγαλισμένη οικονομικά ελληνική φαρμακοβιομηχανία κινδυνεύει να μην καταφέρει να ανταποκριθεί στη διαφορά τιμής-κόστους παραγωγής. Τα μνημονιακά μέτρα του rebate και του claw back παραμένουν, σφίγγοντας ακόμα περισσότερο τη θηλιά γύρω από τις ελληνικές επιχειρήσεις φαρμάκου. Έτσι, ο βιομηχανικός κλάδος που συνεισφέρει περισσότερο από όλους τους υπόλοιπους στην ελληνική οικονομία θα βρεθεί σε σοβαρό κίνδυνο επιβίωσης, όπως και οι χιλιάδες θέσεις εργασίας που προσφέρει.

Κερδισμένες από τη νέα τιμολόγηση είναι οι ξένες γιγάντιες φαρμακοβιομηχανίες φθηνών γενόσημων, οι οποίες με πολύ χαμηλά κόστη παραγωγής φαρμάκων σε τρίτες χώρες, όπως η Ινδία, μπορούν να απορροφήσουν τις μειώσεις στις τιμές. Σε συνδυασμό με το στόχο για 60% στη συνταγογράφηση γενόσημων φαρμάκων, που ρητά διατυπώνεται στην υπουργική απόφαση και την υποχρεωτική δέσμευση φαρμακοποιών και γιατρών στη χορήγηση του φθηνότερου γενόσημου, γίνεται σαφές ποιος ευνοείται από την πολιτική του κ. Γεωργιάδη.

Αν συνυπολογίσουμε το πλαφόν που τίθεται στους γιατρούς για τη συνταγογράφηση, η οποία δεν δύναται να υπερβεί το 80% της μέσης μηνιαίας δαπάνης του κατά την διάρκεια του 2013, όπως και την εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2014, το τοπίο για τη φαρμακευτική περίθαλψη του ελληνικού λαού προδιαγράφεται ζοφερό.

Οι αντιφάσεις του κ. Γεωργιάδη, για το συμφέρον ποιου ασκεί πολιτική, έχουν γίνει αντιληπτές από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Διαλαλεί το «κοινωνικά δίκαιο» της πολιτικής του, μιας πολιτικής όμως που έχει χρεοκοπήσει τόσο τα λαϊκά εισοδήματα όσο και έναν από τους δυναμικότερους τομείς της ελληνικής βιομηχανίας. Για να εξυπηρετήσει συμφέροντα των δανειστών, βυθίζει σε κρίση τη δημόσια υγεία και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του ελληνικού λαού.

Διαβάστε επίσης:

Ο Άδωνις παραδέχτηκε την παράδοση της ΠΦΥ στην Task Force

Ο Άδωνις εξετάζει να «κόψει» πάνω από 1.000 αποζημιούμενα φάρμακα

Με κυρώσεις απειλούνται οι γιατροί για το πλαφόν στις συνταγές

Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία η μείωση του ορίου συνταγογράφησης

Πρωτοφανές: «Ντελίβερι» φαρμάκων από ταχυδρόμους!

Ανεμβολίαστα τα περισσότερα από τα θύματα της γρίπης

Το 40% των Ελλήνων κόβει από το φαγητό, για να αγοράσει φάρμακα!