«Σοβαρά λάθη για ΜΥΣΥΦΑ και φαρμακεία στην έκθεση του ΟΟΣΑ»

Αναξιόπιστη και με σοβαρά λάθη είναι η έκθεση του ΟΟΣΑ στο κομμάτι που προβλέπει την κατάργηση των πληθυσμιακών κριτηρίων στην ίδρυση φαρμακείου και την πλήρη απελευθέρωση των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη του φαρμακοποιού και αντιπρόεδρου του ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Γιάννη Δαγρέ με τίτλο «Έλεγχος - Αξιολόγηση Εγκυρότητας Έκθεσης ΟΟΣΑ 2013».
2'

Αναφέρει σχετικά ο κ. Δαγρές:

«Η έκθεση του ΟΟΣΑ που παραδόθηκε από τον Οργανισμό στην ελληνική κυβέρνηση, δυστυχώς αποδείχτηκε μια τεράστια απογοήτευση. Οι συντάκτες της, προφανώς μη εξειδικευμένοι στα θέματα που επιχείρησαν να προσεγγίσουν, συνέταξαν κάτι το οποίο βρίθει λαθών, δεν περιέχει κρίσιμα και επίσημα διεθνή δεδομένα από τους πλέον εξειδικευμένους οίκους και οργανισμούς του εξωτερικού για το θέμα, ενώ αποπνέει μια αμηχανία και μία απολογητικότητα σε όλα τα θέματα που αφορούν τα φαρμακεία, καθώς για τα ίδια ακριβώς ζητήματα, σε διαφορετικά σημεία της έκθεσης, καταλήγει σε αλληλοσυγκρουόμενα συμπεράσματα».

Σχετικά με τα ΜΥΣΥΦΑ ο κ. Δαγρές στη μελέτη του για την Έκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρει τα εξής:

• Η μελέτη ξεκινά παραθέτοντας λανθασμένο και ελλιπή ορισμό περί του τι ακριβώς είναι και δεν είναι τα συγκεκριμένα φάρμακα.

• Αδυνατεί να προσμετρήσει τη σημασία τους για τη Δημόσια Υγεία και τις συνέπειες της ακατάλληλης χρήσης τους για το Σύστημα Υγείας, την Εθνική Οικονομία και την συνολική απασχόληση και παραγωγικότητα του πληθυσμού (απουσιάζει τελείως αυτό το κρίσιμο κεφάλαιο αξιολόγησης από την Έκθεση παρόλη την τεράστια διεθνή βιβλιογραφία επί του θέματος).

Μεταχειρίζεται εσφαλμένα τα Μ.Υ.Συ.Φα. σαν να ήταν κοινά καταναλωτικά προϊόντα, παρόλο που η κοινή πείρα και η εκτενής διεθνής βιβλιογραφία έχουν τοποθετήσει το ζήτημα αυτό στην πραγματική βάση του, οδηγούμενη έτσι σε λανθασμένα συμπεράσματα επί αυτών και προτείνοντας επιχειρηματικές ιδέες που έχουν προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές υγείας σε χιλιάδες πολίτες και εγκαταλείφθηκαν στο παρελθόν σε άλλες χώρες όπου ίσχυαν κάποτε.

• Προάγει επιπόλαια την έννοια της κοινής εμπορικής ανάπτυξης σε φάρμακα, ειδικά στα οποία αυτού του είδους η ανάπτυξη προκαλεί μεγαλύτερη ζημία στην Εθνική Οικονομία και στη Δημόσια Υγεία από την ελεγχόμενη και αυστηρά ρυθμισμένη κατανάλωση που αποτελεί και τον μόνο κατάλληλο τρόπο χρήσης τους.

• Αμφιταλαντεύεται αμήχανα αναγράφοντας αλληλοσυγκρουόμενες και αλληλοαναιρούμενες παραδοχές στο ερώτημα αν τελικά η απορρύθμιση στη διάθεσή τους βλάπτει ή όχι την τσέπη των πολιτών, παρόλο που το ερώτημα έχει εν πολλοίς απαντηθεί από άλλους αρμοδιότερους Διεθνείς Φορείς, Στατιστικές Εταιρίες και Οργανισμούς των οποίων τα επίσημα δεδομένα είναι ευρέως γνωστά και ευχερώς προσβάσιμα στο κοινό, και τα οποία ως δεδομένα απουσιάζουν τελείως από τη συγκεκριμένη Έκθεση.

Διαβάστε περισσότερα στο onmed.gr