Το νομοσχέδιο της σύγκρουσης-Προβληματισμένοι οι γιατροί της ΝΔ

Ανεξάρτητα εάν το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας ψηφισθεί από τους βουλευτές και γίνει τελικά νόμος του κράτους (που είναι το πιο πιθανό) αυτό που θα θυμούνται για πολύ καιρό οι πολίτες και όλοι οι υγειονομικοί φορείς, είναι η τεράστια φασαρία και σύγκρουση που δημιούργησε μεταξύ ιατρικής κοινότητας και πολιτικών κομμάτων.
3'

Εκτός από κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις, δεν υπάρχει αυτή την στιγμή γιατρός, είτε του ΕΟΠΥΥ, είτε συμβεβλημένος, είτε νοσοκομειακός, είτε ιδιώτης, είτε με θεσμική ιδιότητα, που να έχει αποδεχθεί το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ (ΠΕΔΥ) και το νέο ρόλο του ΕΟΠΥΥ. Σχεδόν ομόφωνα όλη η ιατρική κοινότητα ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου το οποίο όπως τονίζουν φέρνει κατεδάφιση και όχι πραγματική περίθαλψη στην χώρα.

Το πιο εντυπωσιακό όμως, είναι το γεγονός ότι ακόμη και οι γιατροί που προέρχονται από την Νέα Δημοκρατία, πνέουν μένεα κατά του υπουργού Υγείας A. Γεωργιάδη και μάλιστα για τον λόγο αυτό το βράδυ της Πέμπτης θα συναντηθούν στη Συγγρού στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας για να εκτιμήσουν την κατάσταση.

Σήμερα επίσης, ο υπουργός Υγείας αναμένεται να ανακοινώσεις τις αλλαγές που θα εισαγάγει στο νομοσχέδιο, μετά από μία πολύ εκρηκτική διήμερη συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και των υγειονομικών φορέων.

Χθες κατά την διάρκεια της συζήτησης πάντως, η οργή και οι κόντρες μεταξύ υπουργού Υγείας, γιατρών και εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων περίσσεψαν. Την παράσταση έκλεψε ο διάλογος μεταξύ Άδωνι Γεωργιάδη και προέδρου της ΟΕΝΓΕ κ. Δημήτρη Βαρνάβα, με τον δεύτερο να αποκαλεί τον υπουργό Ηρόστρατο (παροιμιώδης εμπρηστής από την Έφεσο το 356 πΧ που προκειμένου να μείνει στην ιστορία πυρπόλησε τον ναό της Αρτέμιδος) και τον πρώτο να λέει ότι ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών είναι «κωλοτούμπας».

Αλλά και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Ξανθός έκανε λόγο για μετάλλαξη του συστήματος «..από ΕΣΥ, σε ΕΣΥ πληρώνεις...». Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, στόχος του νομοθετήματος είναι πρωτίστως η διαθεσιμότητα και η κινητικότητα στο χώρο της Υγείας και δευτερευόντως επιχειρείται μία συνολικότερη αναδιάρθρωσης στη λογική της συρρίκνωσης της δημόσιας περίθαλψης σε ένα ελάχιστο πακέτο υπηρεσιών.

Για το ότι το νομοσχέδιο περικλείει περισσότερα άρθρα για την διαθεσιμότητα παρά για μία πραγματική μεταρρύθμιση όμως, μιλάνε και άλλοι γιατροί και εκπρόσωποι θεσμικών οργάνων όπως και η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά και εκπρόσωπος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου στον διάλογο για την Μεταρρύθμιση, Βαρβάρα Ανεμοδουρά. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, το νομοσχέδιο μιλάει περισσότερο για απολύσεις και αυτοαπολύσεις και λιγότερο για μεταρρύθμιση, πράγμα που είναι ανήθικο. Μόνο αυτό ενδιαφέρει τον υπουργό Υγείας και όχι η υγεία και περίθαλψη των πολιτών, τονίζει η κυρία Ανεμοδουρά, η οποία προσθέτει ότι δεν μπορούμε να έχουμε υγεία με λιγότερους λειτουργούς.

Επίσης η πρόεδρος του ΙΣΠ κάνει λόγο για βίαιη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, η οποία μπορεί να επιφέρει κυρώσεις. «Δεν είναι δυνατόν σε μία εβδομάδα, ούτε σε ένα μήνα να κλείσουν βιβλία και να αλλάξουν εργασιακές σχέσεις οι γιατροί, κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να το κάνει αυτό» σχολιάζει.

Απευθύνει δε για ακόμη μία φορά έκκληση, να αναλάβει πρωτοβουλία ο πρωθυπουργός προκειμένου να δοθεί μία λύση άνωθεν για το επίμαχο νομοσχέδιο.

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστε επίσης:

Στην «τύχη» αφήνει τις ζωές των ασθενών η πολιτική του Α. Γεωργιάδη