Ισορροπία τρόμου φαρμακοποιών-ασθενών στα νοσοκομεία

Λεπτές ισορροπίες προσπαθούν να κρατήσουν με κάθε τρόπο οι φαρμακοποιοί των νοσοκομείων, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τραγικά μειωμένους προϋπολογισμούς, προσπαθώντας να βοηθήσουν τους ασθενείς που εκλιπαρούν για τα αναγκαία τους φάρμακα.
2'

Και πόσο δύσκολο είναι πράγματι, να αντιμετωπίσουν την κατάσταση αυτή και να διαχωρίσουν τους πολίτες. Για τον λόγο αυτό, οι συσκέψεις με τους διευθυντές των Κλινικών των νοσοκομείων καθημερινά είναι αλλεπάλληλες, προκειμένου να γίνει η πιο δίκαιη κατανομή των φαρμάκων στους ασθενείς, σε μία Ελλάδα που βιώνει την σκληρότερη υγειονομική κρίση από την μεταπολίτευση.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο υπουργός Υγείας αποφάσισε να «κόψει» από την αναθεωρημένη θετική λίστα, δηλαδή τα αποζημιούμενα φάρμακα, 838 κωδικούς φαρμακευτικών σκευασμάτων, επειδή οι φαρμακευτικές εταιρείες που τα διακινούν «δεν έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις επιστροφών στον ΕΟΠΥΥ (rebate)».

Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι από 10 Μαρτίου θα βάζουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς θα το κόστος αυτών των 838 φαρμάκων θα επιβαρύνει εξ ολοκλήρου τους ίδιους. Ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, αντί να προκρίνει πολιτικές ελάφρυνσης για τους ασθενείς, προτιμά να βάζει νέα εμπόδια στην πρόσβαση των ασφαλισμένων στα φάρμακα, «τιμωρώντας» και την ελληνική οικονομία, καθώς οι ήδη στραγγαλισμένες οικονομικά ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες θα υποστούν νέο πλήγμα από τη μείωση των πωλήσεων, ενώ το κράτος θα χάσει σε φορολογικά έσοδα.

Τα προβλήματα είναι τεράστια, αναφέρει η πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ (Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων) κ. Δέσποινα Μακρυδάκη και πρώτα από όλα οικονομικά, αλλά και γραφειοκρατικά. Για παράδειγμα, είναι δυνατόν, να μην επικοινωνούν μεταξύ τους όλα τα νοσοκομεία με μηχανογραφικά συστήματα όπου θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερη αξιολόγηση αλλά και εξοικονόμηση; ρωτά. Η ενιαία μηχανογράφηση θα μπορούσε να βοηθήσει όχι μόνο τον ασθενή, αλλά και το κράτος και τα νοσοκομεία να ισορροπήσουν και να εξορθολογιστούν, τονίζει.

Η φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων εφέτος ανέρχεται σε 535 εκατ. ευρώ, την ώρα που το 2009 ήταν 1,5 δισ. ευρώ. Ζητάμε επιπλέον 150 εκατ. ευρώ, διαφορετικά θα βιώσουμε εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις, σημειώνει.

Διαβάστε περισσότερα στο onmed.gr

Διαβάστε επίσης:

Στραγγαλίζουν τις μικρές ελληνικές εταιρείες φαρμάκου