«Θερίζει» η γρίπη: Τρεις ακόμα νεκροί μέσα σε λίγες ώρες
Ενδεικτικό είναι ότι σήμερα το πρωί οι δηλωμένοι θάνατοι από τον ιό της γρίπης ήταν 41 και μέσα σε λίγες ώρες ο αριθμός αυτός ανέβηκε σε 43. Την ίδια ώρα, 61 ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με τους φόβους να αυξάνονται για σοβαρές ελλείψεις ελεύθερων κρεβατιών σε ΜΕΘ.
Η δυσάρεστη διαπίστωση για μία ακόμα φορά είναι πως τα θύματα ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου που δεν είχαν, όμως, εμβολιαστεί, παρά το γεγονός ότι το αντιγριπικό εμβόλιο καλύπτει πλήρως από τα στελέχη του ιού, που έχουν προκαλέσει φέτος την επιδημία.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, το ποσοστό των εμβολιασμένων ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού στην Ελλάδα αγγίζει το 30%, τη στιγμή που στις άλλες χώρες της Ευρώπης φτάνει 70%. Σημειώνουν δε ότι αν οι πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού εμβολιάζονταν κάθε χρόνο ο αριθμός των κρουσμάτων θα ήταν κατά πολύ μικρότερος.
Και ενώ τα περιθώρια στενεύουν για τη θωράκιση του πληθυσμού, το υπουργείο Υγείας δεν προχωρά ούτε και τώρα σε πλατιά εκστρατεία ενημέρωσης. Παράγοντες του υπουργείου δε εκφράζουν φόβους, πως με τον ραγδαίο ρυθμό που εκδηλώνεται η επιδημία, οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν τις επόμενες εβδομάδες ακόμη και τους 100!
Το μέγεθος της απειλής για τη δημόσια υγεία αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι το 2013 την αντίστοιχη εβδομάδα, οι νεκροί ήταν μόλις 12, ενώ τώρα είναι 43.
Η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Τζένη Κουρέα Κρεμαστινού, τόνισε σε δραματικούς τόνους ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους υπάρχει έξαρση της γρίπης είναι το γεγονός ότι ο πληθυσμός δεν ενημερώθηκε φέτος επαρκώς.
Αιτία είναι η υποχρηματοδότηση για τα θέματα της δημόσιας υγείας, σημείωσε, με συνέπεια το ΚΕΕΛΠΝΟ να μην μπορέσει να κάνει εκστρατεία ενημέρωσης. Απευθύνοντας έκκληση προς κάθε πλευρά, και κυρίως στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ τόνισε ότι «η επένδυση πόρων στην πρόληψη και ενημέρωση του γενικού πληθυσμού αλλά και της ιατρονοσηλευτικής κοινότητας είναι άκρως απαραίτητη για τη διαφύλαξη της ατομικής και δημόσιας υγείας». Η κ. Κουρέα-Κρεμαστινού τόνισε επίσης ότι ακόμα και υπό στενά δημοσιονομικά κριτήρια, η χρηματοδότηση της πρόληψης «γλιτώνει» το κράτος εκθετικά από πολλαπλάσιες δαπάνες, αποφεύγοντας τις ενδονοσοκομειακές νοσηλείες.
Στη μεγέθυνση του προβλήματος συντελεί και το κλείσιμο των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ, τα οποία παρείχαν παραπεμπτικά για εμβολιασμό στους ασφαλισμένους, ενώ με το πλαφόν στις επισκέψεις των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών τον Δεκέμβριο, εκτιμάται πως υπήρξε ανάσχεση του ρυθμού εμβολιασμών.
Σε αυτά οφείλει να δώσει απαντήσεις το υπουργείο Υγείας, και δη ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς οι συνέπειες από τις μεγάλες περικοπές στις δαπάνες για τη δημόσια υγεία και το κλείσιμο υγειονομικών δομών εν μέσω επιδημίας γρίπης, τώρα αρχίζουν να φαίνονται με τον σκληρότερο τρόπο.
Πάντως, οι ειδικοί επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ συμβουλεύουν όλους όσοι ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν, ακόμη και τώρα, και να λάβουν αντι-ιική αγωγή με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Να σημειωθεί ότι ο εμβολιασμός στα νοσοκομεία είναι δωρεάν και για τους ανασφάλιστους.
Διαβάστε επίσης:
Στοιχεία-σοκ: Στο «κόκκινο» η γρίπη στην Ελλάδα
ΠΑΜΕ: Δραματικές οι συνέπειες στην Υγεία για ασθενείς-εργαζόμενους
Βίντεο: Τα αμείλικτα ερωτήματα μιας ασφαλισμένης στον Α. Γεωργιάδη
«Τσουνάμι» αντιδράσεων για το «λουκέτο» στον ΕΟΠΥΥ
«Καμπανάκι» του Ινστιτούτου Παστέρ για τον ιό της γρίπης
Ο Άδωνις «παίζει» με αιμοκαθάρσεις, εμβόλια και προϊόντα αίματος