Ο Άδωνις πετάει από πάνω του τις ευθύνες για το «λουκέτο» στον ΕΟΠΥΥ

Αποκαλυπτικός για τους πρωταρχικούς σκοπούς του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και αρκετά προκλητικός εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.
3'


Ο κ. Γεωργιάδης, ούτε λίγο ούτε πολύ, κατηγόρησε τους απεργούς γιατρούς και εργαζόμενους στον ΕΟΠΥΥ για το «λουκέτο» που έβαλε ο ίδιος, για τουλάχιστον ένα μήνα, στα πολυιατρεία του Οργανισμού, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM. Ο υπουργός Υγείας είπε ότι «φρόντισαν να τα κλείσουν πριν από εμάς», αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις που διήρκεσαν για περίπου ένα τρίμηνο, ενάντια στη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα, το κλείσιμο δομών υγείας και την υποβάθμιση των δημοσίων παροχών.

Βέβαια, δεν ανέφερε ότι οι χειρισμοί του τότε οδήγησαν σε αδιέξοδο την κυβέρνηση για περισσότερες από μία φορά, καθώς και ότι τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της απεργίας μπορούσαν να εξυπηρετηθούν έκτακτα περιστατικά, καθώς στα πολυιατρεία βρισκόταν προσωπικό ασφαλείας. Σήμερα, όλοι οι ασθενείς παραπέμπονται στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και σε συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς, με τις αναμονές πολλές φορές να καθιστούν σχεδόν απρόσιτη την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Με διάθεση ειρωνείας μάλιστα προς τους γιατρούς, ο κ. Γεωργιάδης είπε «η επανάσταση έληξε» και ενημέρωσε ότι τα 118 από τα 122 πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ έχουν παραδοθεί.

Αποκαλυπτικός ήταν, όμως, για τον κύριο στόχο που ήρθε να εξυπηρετήσει το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ και δεν είναι άλλος από τη διαθεσιμότητα όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, στην προσπάθειά του να επιρρίψει τις ευθύνες για το κλείσιμο των δομών υγείας ξανά στους απεργούς. Αρχικός στόχος του υπουργείου ήταν να προχωρήσει η διαθεσιμότητα, όπως υποστήριξε, κομμάτι-κομμάτι, «για να μην κλείσουν ούτε ένα 24ωρο τα πολυιατρεία». Την ευαισθησία βέβαια για την εξυπηρέτηση των ασθενών, ο υπουργός Υγείας, αναίρεσε ευθύς αμέσως, καθώς πρόσθεσε ότι «100% με διευκόλυναν με την απεργία» οι γιατροί και εργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ, ενισχύοντας αυτούς που ισχυρίζονται ότι το πρώτο μέλημα ήταν η διαθεσιμότητα και όχι να παραμείνουν ανοιχτά τα πολυιατρεία. Ένα από τα αιτήματα των γιατρών άλλωστε ήταν, η μετάβαση στο νέο σύστημα του ΠΕΔΥ να γίνει με ανοιχτές τις δομές υγείας.

Η δεύτερη αποκάλυψη που έκανε ο κ. Γεωργιάδης αφορά στη φαρμακευτική δαπάνη. Ο υπουργός Υγείας έκανε γνωστό ότι το κόστος αγοράς φαρμάκων δεν μπορεί να καλυφθεί από το Δημόσιο, παραδεχόμενος αυτό για το οποίο όλη η αλυσίδα φαρμάκου προειδοποιούσε, ότι δηλαδή τα 2 δισ. φαρμακευτικής δαπάνης για το 2014 αποτελούν «κόκκινο όριο» υγειονομικής κρίσης. «Για το κομμάτι αυτό, έχουμε αιτηθεί της κυβέρνησης ένα ποσό και αναμένεται να δούμε αν μπορούμε να το βρούμε από το πρωτογενές πλεόνασμα», δήλωσε.

Τέλος, ένα ακόμα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, ο υπουργός Υγείας έρχεται τώρα να αντιμετωπίσει με μεγάλη καθυστέρηση. Ενώ ο αριθμός των ανασφάλιστων πολιτών έχει εκτιναχθεί σε πρωτόγνωρα επίπεδα, με τους τελευταίους να έχουν πρόσβαση στα νοσοκομεία μόνο αν κινδυνεύει η ζωή τους, δήλωσε πως «μελετάται η μεγαλύτερη κάλυψή τους σε δευτεροβάθμιο επίπεδο». Τι σημαίνει βέβαια το «μεγαλύτερη» και αν θα λύσει το μείζον αυτό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, θα φανεί.

Διαβάστε επίσης:

Μικρότερη στην ευρωζώνη η δημόσια δαπάνη της Ελλάδας για την υγεία

Ζήτησαν 20.000 ευρώ από ανασφάλιστο αιμορροφιλικό

Οι κάτοικοι Πάρου-Αντίπαρου καταδικάζουν την πολιτική Γεωργιάδη

Σε αδυναμία τα νοσοκομεία μετά το «λουκέτο» στον ΕΟΠΥΥ

Ευαγγελισμός: «Σε απόγνωση οι ασθενείς για τη συνταγογράφηση»

Ελλάδα όπως... Ιράκ

Κίμωλος: 800 ψυχές έμειναν χωρίς γιατρό