Προβληματισμός για τα σύγχρονα συστήματα υγείας

Η ανάγκη συστηματικής συγκέντρωσης και αξιοποίησης όλων των διαθέσιμων ιατρικών πληροφοριών, όπως και της αξιοποίησης ενιαίων και μετρήσιμων παραμέτρων και δεικτών, για την παρακολούθηση της αποδοτικότητας των Συστημάτων Υγείας όλων των Κρατών-Μελών, υπογραμμίστηκε με έμφαση, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της ομάδας εργασίας Δημόσιας Υγείας υψηλού επιπέδου (WGPHHL) υπό την Ελληνική Προεδρία που πραγματοποιήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες.
2'

Η χώρα μας εκπροσωπήθηκε από τετραμελή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Χριστίνα Παπανικολάου. Κεντρικό θέμα της συνεδρίασης αποτέλεσε η «διαδικασία προβληματισμού για τα σύγχρονα και βιώσιμα Συστήματα Υγείας», σε συνέχεια των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2013.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν διεξοδικά τα τελικά συμπεράσματα των δύο (από τις πέντε) υποομάδων εργασίας σχετικά 1ον)με την αποτελεσματική χρήση των φαρμάκων σε συνάρτηση με το κόστος και 2ον) σχετικά με την αξιολόγηση και την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας (ή αποδοτικότητας) των Συστημάτων Υγείας.

Και για τα δύο παραπάνω θέματα πραγματοποιήθηκε παραγωγική συζήτηση μεταξύ των 28 κρατών-μελών και της Ε.Ε. Ειδικότερα για το θέμα της «αποτελεσματικής χρήσης των φαρμάκων» εκφράστηκαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες απόψεις αναφορικά με την επιλογή του καταλληλότερου «μίγματος» πολιτικών για τη ρύθμιση της φαρμακευτικής αγοράς, τη συγκράτηση του κόστους της φαρμακευτικής δαπάνης, τη ρύθμιση των τιμών των φαρμάκων, αλλά και της έγκυρης πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες. Συμφωνήθηκε η συνέχιση των Εργασιών της υποομάδας μελέτης, όπως και η συνεργασία με την Επιτροπή Κοινωνικής Προστασίας (SPC) της Ε.Ε., η οποία εκπροσωπήθηκε στη συνεδρίαση μέσω της Αντιπροέδρου της.

Η ομάδα Εργασίας Δ.Υ. Υψηλού Επιπέδου απεδέχθη την πρόταση συνεργασίας που απηύθυνε η SPC σε θέματα Υγείας κοινού ενδιαφέροντος, όπως και την πρόταση συνπροεδρίας με την Ελληνική Προεδρία στη συνεδρίαση στις 10.04.2014, εκφράζοντας παράλληλα την ομόθυμη άποψη ότι η Ο.Ε.Υ.Ε.Δ.Υ. θα πρέπει να έχει πρωτεύοντα λόγο για τα παραπάνω ζητήματα. Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκαν επίσης εκτενείς ενημερώσεις, τόσο από την Ε.Ε. όσο και από την Ελληνική Προεδρία σχετικά με τις εξελίξεις Στρατηγικής Υγείας της Ε. ΄Ενωσης, όσο και για τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνεδρίασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Π.Ο.Υ. στη Γενεύη.

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστε επίσης:

Χωρίς οφθαλμίατρο το νοσοκομείο Καρπενησίου

Ο Άδωνις πετάει από πάνω του τις ευθύνες για το «λουκέτο» στον ΕΟΠΥΥ