Φαρμακοποιοί: 48ωρη απεργία Δευτέρα και Τρίτη
Αυτό προέκυψε από την συνεδρίαση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου το απόγευμα της Τετάρτης. Με την απόφαση αυτή, φαίνεται να συμφωνεί και να συντάσσεται και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής.
Οι φαρμακοποιοί οι οποίοι δηλώνουν απόλυτα ενωμένοι στην φάση αυτή- μέσα από τα δύο κορυφαία θεσμικά τους όργανα τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής- έκαναν σαφές στην διάρκεια της συνεδρίασης, ότι η απεργία της ερχόμενης εβδομάδας, είναι καθαρά προειδοποιητική, πράγμα που σημαίνει ότι σε περίπτωση που δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, τότε ο κλάδος είναι αποφασισμένος να τραβήξει τα άκρα. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει απλά ότι οι απεργίες θα τραβήξουν μακριά, ενδεχομένως και πολλούς μήνες, ενώ παράλληλα οι φαρμακοποιοί απειλούν και με άρση της πίστωσης στην εκτέλεση των συνταγών, μέσα από την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση.
Δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει η έκθεση του ΟΟΣΑ διεμήνυσαν στην συνεδρίαση οι φαρμακοποιοί.
Να σημειώσουμε ότι το θέμα των συζητήσεων για τα αιτήματα των φαρμακοποιών, το χειρίζεται πλέον προσωπικά ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς.
Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης είχε δηλώσει ότι θα εισηγηθεί δυναμικές κινητοποιήσεις. Στο μήνυμά του ο πρόεδρος του ΠΦΣ, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Καταγγέλλουμε ότι η έκθεση του ΟΟΣΑ δεν μπορεί να είναι 'Ευαγγέλιο' για την κυβέρνηση, ούτε ένα νέο μνημόνιο – προϊόν, προκατασκευασμένο κατ' εντολή των μεγάλων συμφερόντων τα οποία προφανώς εξυπηρετεί».
Εν τω μεταξύ, αμετακίνητη έναντι της τρόικας εμφανίστηκε η ελληνική πλευρά στην συνάντηση το απόγευμα της Τρίτης, στο θέμα των αιτημάτων των φαρμακοποιών αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, καθώς επίσης και στο θέμα της μείωσης του ποσοστού κέρδους στο 15%. Συμφωνία επήλθε μόνο στο θέμα επέκτασης του ωραρίου της λειτουργίας των ιδιωτικών φαρμακείων όλης της χώρας, τα απογεύματα της Δευτέρας της Τετάρτης, αλλά και το Σάββατο.
Η τρόικα ζήτησε να καταργηθούν τα πληθυσμιακά κριτήρια για τη δημιουργία νέων φαρμακείων και να δοθεί η δυνατότητα και σε μη φαρμακοποιούς να ανοίγουν φαρμακείο, για να λάβει όμως μία αρνητική απάντηση από την ελληνική πλευρά. Αναφορικά με το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών, ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι θα εξετασθεί τον Ιούνιο.
Πάντως, η θέση του υπουργείου Υγείας στην συνάντηση με τους δανειστές την Τρίτη το απόγευμα, ήταν ότι εάν μειωθεί το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών, τότε ενδέχεται να κλείσουν τα 2/3 των φαρμακείων. Όσον αφορά το μείζον θέμα των ΜΥΣΥΦΑ σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, υπάρχει κοινή γραμμή που εκπορεύεται από τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και που λέει όχι διάθεση των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ.
Πάντως η τρόικα πιέζει διαρκώς για απελευθέρωση του επαγγέλματος των φαρμακοποιών, ενώ οι τελευταίοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να ξεκινήσουν τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις στην ιστορία τους.
Πηγή: onmed.gr
Διαβάστε επίσης:
Κ. Θεοδοσιάδης: Θα εισηγηθώ δυναμικές κινητοποιήσεις
Θ. Τρύφων: «Σε 18 μήνες με 2 χρόνια δεν θα υπάρχει ελληνικό φάρμακο»