Οριστικό: Τον Ιούνιο μειώνεται το περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών

Εκρηκτικό αναμένεται να παραμείνει το κλίμα στις σχέσεις των φαρμακοποιών με τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και την κυβέρνηση καθώς η επικαιροποίηση του μνημονίου που συνυπέγραψε η κυβέρνηση με την τρόικα περιλαμβάνει όλα όσα φοβούνταν οι επιστήμονες του κλάδου.
2'


Το επικαιροποιημένο μνημόνιο, μέρη του οποίου αποκαλύπτονται σιγά – σιγά, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ουσιαστική διαπραγμάτευση δεν υπήρξε αλλά, αντιθέτως, η κυβέρνηση έδωσε τα πάντα προκειμένου να εξασφαλίσει τη δυνατότητα διανομής των 500 εκατομμυρίων ευρώ του πρωτογενούς πλεονάσματος, η είσπραξη του οποίου από τους δικαιούχους δεν πρόκειται να είναι παρά... παρηγοριά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο μνημόνιο προβλέπεται ρητώς πώς τον Ιούνιο, και μάλιστα ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, η κυβέρνηση θα πρέπει μεταξύ άλλων να νομοθετήσει για τη μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών.

Μέχρι πρότινος, δια του Α. Γεωργιάδη, η δικομματική επεδίωκε να ξορκίσει το κακό και να εμφανιστεί ότι απέκρουσε επιτυχώς τις πιέσεις της τρόικας. Έτσι, στις αρχές Μαρτίου ο κ. Γεωργιάδης δήλωνε αντίθετος με τη μείωση του περιθωρίου του κέρδους των φαρμακοποιών από το 21 στο 15%, υπογραμμίζοντας πως 15% θα σήμαινε ότι θα έκλειναν τα 2/3 των φαρμακείων. «Δεν ξέρω αν αυτός θα ήταν ένας δόκιμος στόχος για κάποιους. Η ιδέα ότι οι φαρμακοποιοί δεν έχουν συμμετάσχει στην κρίση που ακούω ως επιχείρημα δεν ισχύει. Έχουν συμμετάσχει και αυτοί στην κρίση όπως όλοι οι υπόλοιποι» τόνισε χαρακτηριστικά.

Βέβαια, μόλις πριν λίγες ημέρες, από τη συχνότητα του Σκάι, ο κ. Γεωργιάδης... εκβίασε τους φαρμακοποιούς με επιβολή του μειωμένου περιθωρίου κέρδους αναδρομικά από τον Ιανουάριο. Στην πραγματικότητα επιβεβαίωνε αυτό που ο ίδιος γνώριζε αλλά δεν ήθελε να αποκαλυφθεί. Ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει για τη μείωση του ποσοστού κέρδους, από τον Ιούνιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον Ιούνιο λήγει και η τρίμηνη περίοδος που δόθηκε από την τρόικα προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι τιμές στα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα έχουν μειωθεί ή αν θα ανοίξει η διάθεσή τους σε όλα τα κανάλια του λιανεμπορίου.

Διαβάστε επίσης:

Ανοικτά τα φαρμακεία σήμερα - Στάση εργασίας στην Αττική στις 14.00