Παγκόσμια Ημέρα Υγείας αλλά η Ελλάδα δεν γιορτάζει...
Μία ημερομηνία, η οποία μας υπενθυμίζει το πολύτιμο αγαθό της υγείας, που έχουμε αποκτήσει με τόσες δυσκολίες, κόπους, αγωνίες καθηγητών και επιστημόνων, απώλειες ανθρώπων και που είναι ακόμη πιο σημαντικό να διατηρήσουμε.
Διότι όπως έλεγε και ο Δημοσθένης: «Χαλεπώτερον το φυλάττειν του κτήσασθαι».
Ωστόσο, η υγεία στην Ελλάδα του 2014 και με υπουργό Υγείας τον Άδωνι Γεωργιάδη, κάθε άλλο παρά μπορεί να γιορταστεί. Με τους ασθενείς να έχουν απολέσει την περίθαλψή τους και συχνά να μην μπορούν να βρουν ούτε τα βασικά τους φάρμακα και τις θεραπείες, με τη δημόσια υγεία να βρίσκεται σε επίπεδα κινδύνου και καθόλου υπερηφάνειας (έχουμε την θλιβερή πρωτιά σε θανάτους από τον ιό της γρίπης σε όλη την Ευρώπη), με ξεχασμένα νοσήματα όπως η φυματίωση και η ελονοσία να έχουν αναβιώσει εκ νέου, με λοιμώδη και σοβαρά νοσήματα όπως το aids να βρίσκονται στο κόκκινο και με τους βασικούς πρωταγωνιστές, που είναι οι γιατροί, να βρίσκονται στα δικαστήρια αντί στις θέσεις τους στα Κέντρα Υγείας, η υγεία ευλόγως σήμερα δεν γιορτάζει.
Είναι πραγματικά πολύ ειρωνικό, στις 7 Απριλίου, οι γιατροί του πρώην ΕΟΠΥΥ αντί να γιορτάζουν το νόημα της ημέρας αυτής και να βρίσκονται στις θέσεις τους, σήμερα και αύριο να βρίσκονται στα δικαστήρια, διεκδικώντας τι άλλο; Το αυτονόητο: να διατηρήσουν κάποια βασικά κεκτημένα, όπως το ιδιωτικό τους ιατρείο, αλλά και να μην υπάρξει αρνητική μεταβολή των εργασιακών τους συνθηκών.
Και, ήδη, είναι πολλοί αυτοί που έχουν κερδίσει τον πρώτο γύρο των προσωρινών μέτρων, ενώ στον δεύτερο γύρο σήμερα και αύριο, αναμένεται να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα.
Ενώ, λοιπόν, πάνω από 1.000 γιατροί βρίσκονται στις αίθουσες Δικαστηρίων για την διεκδίκηση των αιτημάτων τους, τα περισσότερα Κέντρα Υγείας του νέου φορέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας - ΠΕΔΥ- στην επαρχία, είναι ακάλυπτα από γιατρούς και μάλιστα βασικών και καίριων ειδικοτήτων, όπως παθολογία, παιδιατρική και καρδιολογία.
Η περίφημη μεταρρύθμιση του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, για την οποία χύθηκαν τόνοι από μελάνι, είναι από το ξεκίνημά της «ένα άδειο πουκάμισο», όπως καταγγέλλουν Ενώσεις ασθενών, θεσμικά όργανα γιατρών, υγειονομικοί φορείς και πολικά πρόσωπα.
Μάλιστα, την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η υγεία και η περίθαλψη κατέθεσε το Σάββατο στο Onmed.gr και η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Βαρβάρα Ανεμοδουρά, προτείνοντας τη δημιουργία Υπερκομματικής Επιτροπής χωρίς χρώματα και κόμματα, όπως αναφέρει, «όπου με τη συνεργασία των θεσμικών οργάνων των γιατρών, θα μπορέσει να επανασχεδιάσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, καθώς, όπως όλα δείχνουν, χωρίς να έχει ακόμη στεγνώσει ακόμη το μελάνι, το εγχείρημα του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, έχει αποτύχει παταγωδώς».
Εάν, όμως, η δημόσια υγεία βρίσκεται στα τάρταρα και με τα διεθνή μέσα να στηλιτεύουν την κατάσταση αυτή, την ίδια δυσκολία βιώνει ένας ακόμη υγειονομικός κλάδος, αυτός των φαρμακοποιών.
Με νωπές ακόμη τις μνήμες από το πολυνομοσχέδιο με τις ρυθμίσεις για τα φαρμακεία, με το οποίο δόθηκε τελειωτικό χτύπημα στο φαρμακείο της γειτονιάς και της φαρμακευτικής περίθαλψης, οι φαρμακοποιοί ζουν και οι ίδιοι τη δυσκολία αλλά και την έκπληξη να κινδυνεύεις να χάνεις αυτό που αγαπάς και για το οποίο έχεις παλέψει τόσο πολύ: το ίδιο σου το φαρμακείο και τη δυνατότητα να συνομιλείς με τους πελάτες σου που τόσα χρόνια σε έχουν εμπιστευτεί ως βασικό και κυρίαρχο σκαλοπάτι Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Διότι, εάν τα ΜΥΣΥΦΑ ή ακόμη και τα ίδια τα φάρμακα περάσουν στα Σούπερ Μάρκετ, τότε το χτύπημα για τη δημόσια υγεία θα είναι καθοριστικό.
Και ίσως τότε, η 7η Απριλίου να μην γιορταστεί ξανά ποτέ στην χώρα μας.
Πηγή: onmed.gr